Витилиго

Витилиго

Какво представлява витилигото

Витилиго е нарушение на пигментацията на кожата, при което са унищожени меланоцитите /клетките, които пигментират кожата/. В резултат от това се появяват бели петна по кожата в различни части на тялото. Подобни петна могат да се появят и по лигавиците на вътрешната страна на уста и нос и ретина. Когато витилигото засегне скалпа, косата която расте там понякога побелява. Болестта е често срещана, но причината за появата и не е уточнена. Учените и специалистите се обединяват около няколко различни теории.

Има силни доказателства, че хора с витилиго унаследяват група от три специфични гена, които ги правят податливи към подобна депигментация на кожата. Най-широко разпространеното мнение, е че петната се получават, защото витилигото е спада към автоимунни заболявания, при които имунната система реагира срещу собствените си органи или тъкани. Друга теория е, че меланоцитите се самоунищожават, но причината не е известна. Някои хора споделят, че събитие като слънчево изгаряне или силен емоционален стрес са отключили болестта при тях. Това обаче, не е научно доказано.

От 0, 5 до 1% от населението на света, или около 65 милиона души страдат от витилиго. Половината от тези хора развиват болестта от 20 до 40-годишна възраст. Засяга еднакво всички полове и раси, но е по-забележима при хора с тъмна кожа. Често витилигото се комбинира с други автоимунни болести, като хипертиреоидизъм, проблеми с надбъбречна жлеза, лупус и злокачествена анемия. В много случаи витилигото се проявява самостоятелно.

Симптоми при витилиго

Хората които развиват витилиго, обикновено първо забелязват бели петна /депигментация/ по кожата си. Тези петна по-често се срещат по откритите част на тялото, каквито са ръцете, краката, лицето и устните. Възможно е да се появят около подмишниците и слабините, ноздрите, очи, пъпа, ректума. Петната постепенно нарастват по размер и се увеличават на брой. В началото цветът им е по-светъл от незасегнатата кожа, но с течение на времето остават без пигмент и силно се различават от останалите участъци.

Размерът на петната може да бъде от няколко мм до огромни петна, които засягат обширни участъци от тялото. Имат овална или кръгла форма, с неправилно очертани граници. Проявата на витилиго най-често започва през летните месеци, което се дължи на факта, че през лятото кожата потъмнява и депигментираните участъци се открояват по-силно.

Болните от витилиго нямат оплаквания като болки и сърбежи, но тези симптоми се проявяват след излагане на слънце или слънчево изгаряне. Витилигото може да протича без да се разпространява, да прогресира бавно или за кратък период от време да обхване големи кожни участъци. В някои случаи на болестта се наблюдава странен феномен – след одраскване или някаква травма на незасегната кожа да се появят петна. Това е т.нар. феномен на Кьобнер.

Видове витилиго

В зависимост от степента на увреждане на засегнатите области, витилигото се разделя на няколко вида:

Локализирано витилиго

кожни проблеми

- Фокално витилиго – проявява се чрез едно или няколко бели петна в една област, без да се разпространява.

- Сегментно витилиго – разположено е от едната половина на тялото.

Характеризира се със стабилно протичане, без да се разпространява извън поразените участъци. Тази форма на болестта се среща рядко и обикновено започва още в детска възраст.

- Витилиго по лигавиците – засяга само лигавиците и е много рядко срещано.

Генерализирано витилиго

- Витилиго вулгарис – характеризира се с разпръснати петна по различни части на кожата, без да има конкретно засягане на някои участъци.

- Акрофациално витилиго – засяга пръстите и лицето, ходилата и дланите. Това е най-често срещаната форма на болестта.

- Смесено витилиго – проявява комбинирани белези на акрофациалното и обикновеното витилго.

Универсално витилиго – проявява се с пълна загуба на кожна пигментация. Незасегнатите части от кожата са изключително малко. Най-често е в съчетание с редица ендокринни заболявания.

Диагностициране на витилиго

Диагнозата се поставя сравнително лесно, на базата на съществуващите кожни петна. Лекарят разпитва болния за наличието на фактори, като претърпени слънчеви изгаряния, висока кожна чувствителност, фамилна обремененост. Прави се кожна биопсия, която доказва изменения във функциите на меланоцитите.

Лечение на витилиго

В лечението на болестта могат да се изберат различни средства, подборът на които зависи от степента на разпространение, давността на болестта и възрастта на болния. От важно значение е дали става въпрос за бели петна, които не се разпространяват или се касае за прогресивен ход на симптомите. Когато витилигото е комбинирано с други заболявания, трябва да се лекуват и те. Няма универсално лечение за тази болест. Кожата трябва да се предпазва от излагането на силни слънчеви лъчи, препоръчва се по време на летните месеци употребата на слънцезащитни кремове.

Прилагат се различни системни и локални средства, които възстановяват пигментацията на кожата. Може да се използват кортикостероиди, най-вече локални. Не се препоръчва използването на системни кортикостероиди. Локалните имат добър ефект за промени в кожата на лицето, както и при хора с по-тъмна кожа.

Локалните имуномодулатори са друг метод за борба с витилиго. Тяхната ефективност се повишава, когато се комбинират с UVB лъчи. Използват се и различна специална козметика, която временно оцветява засегнатите участъци. Когато витилигото обхване повече от 50% от кожната повърхност се прилага депигментация. Това се осъществява чрез монобензилов етер на хидрохинона, но като страничен ефект може да се получи възпаление.

Билки при витилиго

Взема се пресен сок от ревен и се смесва с лосион за тяло. Получената смес се втрива по 3 пъти дневно в петната. За втриване в белите петна се използва и рициново масло, но без да е смесено с крем.

Смесват се 4 с.л. дива водна леща с 500 мл водка. Получената смес трябва да престои една седмица на тъмно място, след което се прецежда. Вземат се 20 капки, добавят се 2 с.л. вода и се пият по два пъти дневно преди хранене.

Вземат се 50 г корени от кръвен здравец и се слагат в 1 л. вряща вода. Получената смес се оставя да престои 4 часа, след което се прибавя към вана, която се взема преди лягане. Лечението трябва да продължи две седмици.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати