Уретрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Уретрит
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Какво представлява уретрит

Уретритът е възпаление на канала, който пренася урината от пикочния канал извън тялото. Този канал се нарича уретра. Възпалението засяга по-често мъжете, почти три пъти повече. Засегнатите от уретрит са на възраст между 21 и 30 години. От всички познати заболявания на мъжките полови органи, възпалението на уретрата заема второ място по честота след възпалението на простатната жлеза. Уретритът е инфекциозно заболяване и неговата поява съответно е свързана с поява на някакъв инфекциозен агент – вируси, бактерии и гъбички.

Най-важните причини за възпаление на пикочният канал са болестите, които се предават по полов път /хламидия, гонорея, вирусът причинител на херпес/ и някои инфекции на пикочо-половата система. Други причини за уретритът са химическо дразнене, което е предизвикано от силни сапуни и препарати; травми на външните полови органи; реактивен артрит, който представлява автоимунно заболяване, възникващо вследствие на червата или урогениталния тракт. Злоупотребата с алкохол, камъни в бъбреците, тежки физически натоварвания, рядко уриниране, преохлаждане и безразборни сексуални контакти също могат да причинят уретрит.

Симптоми при уретрит

Най-честите симптоми на уретрит са болка, сърбеж и парене, както и силен дискомфорт при уриниране. При мъжете и жените уретритът се проявява по различен начин.

Симптомите на уретрит при мъжете включват парене по време на уриниране, изтичането на необичаен секрет от пениса, парене или сърбеж около главичката на пениса, там където се намира уретрата, наличие на кръв в урината или семенната течност, в редки случаи се наблюдава и повишаване на температура. Възможно е да се стигне и до усложнения като възпаление на простата и преминаване на острия уретрит в хроничен; възпаление на тестиса и на главичката на пениса; възпаление на семенните мехури; стесняване на пикочния канал.

Жените, които страдат от уретрит, имат болки по време на уриниране, необичаен влагалищен секрет, често уриниране и невъзможност за задържане на урината, повишаване на температурата и втрисание. Възможни усложнения са нарушения в микрофлората на влагалището; цистит и появата на други възпаления на пикочните пътища.

Хроничният уретрит се характеризира с поява на периоди с леки оплаквания по време на уриниране и отделяне на малко количество секрет. При нелекуване на хроничното състояние, възпалението може да премине към съседните на уретрата органи и да причини смущения във функциите на половите органи и да намали оплодителната способност на индивида.

Диагностициране на уретрит

В кабинета на лекар, болният трябва да опише своите симптоми. След преглед, по време на който се търсят болки в тестисите, наличие на секрет и се прави оценка на простатата. При жените по време на прегледа се търси болезненост в малкия тази и уретрата, както и наличие на секрет. Изследвания, които биха помогнали за диагностициране на уретрита са кръвни изследвания, вземане на проби от урината, изследване на отделен секрет от уретрата и в някои случаи ехографско изследване при жените.

Мъжка полова система

Лечение на уретрит

Най-често лечението на уретрита протича с назначаване на антибактериална терапия, изразяваща се в прием на различни медикаменти. Изборът на препарат зависи от резултатите от изследванията. Взависимост от тежестта на инфекцията и общото състояние на болния, лечението може да продължи от един ден до един месец. В случай, че уретритът не се излекува след приемът на назначените медикаменти и продължи над половин година, тогава се превръща в хроничен и се налага назначаването на ново и различно антибиотично лечение. За намаляване на болките и дискомфорта се приемат различни противовъзпалителни средства.

Приемът на големи количества вода облекчава болките по време на уриниране. Докато трае лечението на уретритът трябва да се избягват сексуалните контакти, а в случаите на такива се налага ползването на презервативи. Спазването на висока лична хигиена е задължително.

Сексуалният партньор на болния също трябва да се изследва, защото най-вероятно и той се нуждае от назначаването на лечение. Ако уретритът е причинен от химически дразнители трябва да се избягват източниците на това дразнене. За да се облекчат паренето и болките се прилагат вани с топла вода, без вода и други средства, които биха раздразнили отново уретрата.

Народна медицина при уретрит

Смесват се 50 г корени от гръмотрън с по 30 г листа от маточина, цвят от невен, плодове от копър, цвят от лайка и стръкове от хвощ. Разбъркват се старателно и се вземат 2 с.л. от получената смес. Заливат се с 500 г вряла вода и се варят 5 минути на тих огън. След един час сместа се прецежда, пие се по 1 ч.ч. три пъти дневно преди хранене.

Смесват се по 15 г семена от анасон и магданоз и по 30 г листа от мечо грозде, плодове от хвойна и корени от троскот. Вземат се 2 с.л. от сместа и се заливат с 200 г вряща вода. След 30 минути сместа се прецежда и се разделя на три части. Изпива се за един ден, три пъти преди хранене.

Преди да предприемете самолечение се консултирайте с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бастуните
Бастуните
11.09.2014 02:55
измислици бастуни
0
3