Предиабет

Измерване на кръвна захар

Какво е предиабет

Предиабетът или инсулиновата резистентност представлява състояние, при което тялото на човек произвежда достатъчно количество инсулин, но не успява да го използва по предназначение. Инсулинът представлява хормон, който се произвежда в панкреаса и спомага за усвояването на глюкоза в кръвта. Глюкозата, от своя страна, представлява тип проста захар, която е основен източник за енергия на организма.

Една от функциите на храносмилателната система е да разгражда въглехидрати в храната до форма на глюкоза, която се движи чрез нашето кръвообращение и осигурява енергия на клетките. Глюкозата често е наричана и кръвна захар. Когато нейното ниво се повиши /най-често след хранене/, панкреасът е органът, който освобождава инсулин, отговорен за усвояването на кръвната захар от клетките.

Ако е налице инсулинова резистентност, мускули, черен дроб и мазнини не отговарят правилно на инсулиновата стимулация. Резултатът от това е нужда от по-високо количество инсулин, за да с пренесе глюкозата. Тази нужда на тялото се компенсира чрез повишаване на производството на инсулин, но само първоначално.

Когато инсулиновата резистентност се влоши, панкреасът не успява да смогне на нарастващите нужди на тялото. Това е причина за покачване на кръвната захар. Често при хората с предиабет се наблюдават високи стойности както глюкозата, така и на инсулинът.

За развитието на предиабет главна роля играе нездравословният начин на живот, затлъстяване и малката физическа активност. Рискът от развитие на предиабет се увеличава при хора, които имат близък с диабет тип 2; жени, претърпели гестационен диабет; жени с поликистоза на яйчниците; хора без физическа активност; хора с висок холестерол и наднормено тегло; по-възрастните.

Симптоми на предиабет

Симптомите, които са характерни за диабет тип 2 – голяма жажда, често уриниране, загуба на тегло, висок апетит и замъглено зрение и умора в много редки случаи се срещат при лица в предиабетно състояние. Предиабетът няма характерни симптоми, но междувременно състоянието се развива. Липсата на симптоми съвсем не означава, че предиабетът не вреди на здравето. Дори и ранният предиабет влияе неблагоприятно на тялото, но най-вече на сърдечно-съдовата система.

Диагностициране на предиабет

Диагнозата предиабет се поставя след измерване на кръвната захар на гладно, което означава, последното хранене е било преди осем часа. Най-подходящото време за такова изследване е рано сутрин. Другият случай на измерване на кръвната захар е два часа след нахранване.

При напълно здрав човек кръвната захар на гладно има стойност под 6.1 ммол/л. При стойност над 7 ммол/л вече става въпрос за диабет. Граничните състояния, които варират от 6.1 и 6.9 ммол/л говорят за нарушен баланс на глюкозата.

Измерването на кръвната захар два часа след нахранване се осъществява чрез обременяване със 75 г глюкоза, при което кръвната захар на втория час не бива да 7.8 ммол/л. При по-високи стойности, достигащи до 11 ммол/л състоянието на глюкозата е нарушено и има инсулинова резистентност. Тези две състояние означават предиабет.

Лечение на предиабет

Предиабетът е състояние, което предшества диабетът. Нарушената гликемия и проблемите във въглехидратния толеранс, които са характерни за предиабета са напълно обратими състояния. Предприемането на необходимите мерки на този етап на болестта предотвратява или забавя във времето развитието на захарен диабет.

Според някои проучвания, стопяването на всеки килограм от теглото намалява риска от развитието на диабет с цели 16%. Ограничаването на приема на калории и правилното им разпределение по време на храненията са първата важна стъпка в борбата с нежеланото затлъстяване и диабета. Сложните въглехидрати трябва да се намалят до 50% от дневния калориен прием. За сметка на това трябва да се увеличат фибрите.

Ако промяната в режима на хранене не даде желания резултат, трябва да се назначи прием на медикаменти. Най-често използваното средство е метформинът, т.нар. инсулинов очуствител. Той подобрява инсулиновата резистентност и намалява производството на глюкоза от черния дроб.

бяло пилешко месо

Хранене при предиабет

Спазването на диета е незаменимо условие в борбата с предиабета. Задължително трябва да се намали количеството на мазнините и алкохола. Опасни са и скритите мазнини, които се намират в колбаси, кренвирши и по-мазният кашкавал. Препоръчва се всекидневната консумация на зеленчукови гарнитури. Те обогатяват организма с полезна растителна тъкан и са ценен източник на калий.

Без ограничения могат да се консумират домати, краставиците, тиквички, целина и патладжани. Калий може да се набави и чрез черния дроб и боб. Дневното меню трябва да съдържа достатъчно количество белтъчини. Могат да се набавят от варена риба и морски дарове, телешко и бялото пилешко месо.

Трябва да се ограничат напълно лесноусвоимите въглехидрати, които най-често се срещат в захарта, шоколад и бонбони, сладолед и сладка. Препоръчва се и ограничаването на продукти с високо съдържание на холестерол – яйчният жълтък, майонеза, мазните млечни изделия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
veselina
veselina
28.11.2013 19:21
темата е супер
3
1