Дизентерия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Дизентерия
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Дизентерията представлява инфекциозно заболяване на червата, което протича с обща интоксикация на организма. Неслучайно дизентерията е позната и като шигелоза, защото причините за нея са грам отрицателните бактерии шигела и флекснер. Това са аеробни бактерии, които при своето разпадане отделят токсични продукти – екзотоксин и ендтоксин.

Бактериите, причинители на болестта се отделят в околната среда чрез изпражненията и заразяват водата и хранителните продукти. След това чрез ръцете или мухи, бактериите навлизат в храносмилателния тракт, където претърпяват частично разрушение от стомашния сок и отделят токсичния ендотоксин. От своя страна ендотоксинът навлиза в кръвта.

Голяма част от бактериите обаче не се разрушават от действието на стомашния сок и попадат в дебелото черво, където възпаляват лигавицата.

Поразената чревна лигавица се покрива с гнойни налепи, а някъде се образуват и гнойни язви с голяма дълбочина и остри ръбове. Отделя се много чревна слуз, засилва се чревната перисталтика, резултатът от което е чест чревен спазъм.

Симптоми на дизентерия

Инкубационният период на болестта е от един ден до една седмица. Заболяването има остро начало, започва с втрисане и покачване на температурата до 38-40 градуса. Оплакванията са главоболие и тежка отпадналост, силни коремни коликообразни болки. В повечето случаи се появява гадене и повръщане. Диарията е най-характерният симптом на дизентерията. Болният има чести и остри позиви за дефекация. Изхожданията са не само чести и съпроводени със силни болки. Отделените изпражнения са воднисти, с гной, слуз или дори кръв. По-късно е възможно болните да отделят само кръв, гной и слуз – това е т.нар. „дизентерийна храчка”.

Първоначалните болки в стомаха се локализират около пъпа, но скоро започват да се усещат в лявата половина на корема. Нормално болестта отминава за период 4-5 дни. Протича в три форми – лека, средно тежка и тежка.

При тежките форми на дизентерията пулсът е ускорен, а артериалното налягане е понижено. При по-голяма загуба на телесни течности е възможно да настъпи хиповолемичен шок /причинява нарушения в оросяването на тъканите/.

Дизентерия при децата протича по-тежко. Загубата на телесни течности може да причини мускулни гърчове, и влошаване на състоянието на детето. При такива случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

При неправилно лечение на болестта съществува реална опасност от нейното хронифициране и тя да продължи месеци или години. Изхожданията при хроничната дефекация не са така чести, но изпражненията са кашави.

Диагностициране на дизентерия

Клиничната картина и тежестта на симптомите насочват лекаря към поставяне на диагнозата дизентерия. Болестта се потвърждава чрез извършването на редица микробиологични изследвания. Вземат се фекални проби, за да се изолират и изследват шигелите. Назначават се и серологични тестове, а сред преминаване на острата фаза на болестта може да се извърши ректороманоскопия.

Лечение на дизентерия

Лечението трябва да се проведе в изолирано помещение в домашни условия или болнична среда, за да се предотврати епидемичното и развитие. За облекчаване на симптомите се прилагат спазмолитици, антипиретици и антдиарийни препарати. Назначаването на лекарства зависи от състоянието и възрастта на болния, както и от протичането на болестта. При наличие на обезводняване се вливат специални коктейли с глюкоза, витамини и солеви разтвори.

Оздравяването се потвърждава чрез получаване на два отрицателни резултата от изследването на анален секрет. При децата и работещите в заведения за обществено хранене периодът на изолация се удължава с три дни, а пробите от анален секрет се изследват не два, а четири пъти.

Прогнозата е благоприятна при ранно диагностициране на дизентерията и назначаване на подходящо лечение. При късно лечение, особено при деца влошаването може да бъде сериозно. Възможно е хронифициране на болестта, чревни кръвоизливи и чревна перфорация.

Профилактиката на дизентерия включва поддържането на висока хигиена, внимателно приготвяне на храната, особено в обществените кухни. Продуктите трябва да бъдат старателно почистени, а по време приготвянето им трябва да се спазват основните хигиенни норми. Измиването на ръцете след посещението на тоалетна е задължително.

Хранене при дизентерия

Диетата е изключително важна за облекчаване на симптоми на дизентерия. Препоръчва се консумацията на чай и оризова вода, морковено пюре и пасирани зеленчукови супи. Сухарите, бисквитите и картофеното пюре са полезни за укрепване на стомаха. Преминаването към обичайното хранене трябва да става постепенно и умерено. Пържените и мазни храни, лютите, горчивите и солените дразнят допълнително стомаха, затова трябва да се избягват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Здравко Петков
Здравко Петков
20.07.2015 13:47
Има болно дете от дизентерия във блока имали опасност за други деца да се заразят
8
0