Безплодие

Безплодие

Какво представлява безплодието

Безплодието или стерилитетът е състояние, при което не може да настъпи оплождане в продължение на период от една година при нормален полов живот. Безплодието може да бъде предизвикано от различни фактори, като възраст, начин на живот или наличие на различни медицински проблеми, които се отразяват на репродуктивната система.

След 12 месеца неуспешни опити за забременяване трябва да се потърси лекарска помощ. За да настъпи бременност е необходимо хармоничното взаимодействие на редица процеси в тялото, които осигуряват производството на здрави полови клетки както при жената, така и при мъжа. Тези клетки трябва да се срещнат и слеят, след което оплодената яйцеклетка се придвижва към матката. Прекъсването на този сложен процес в което и да е звено може да предизвика стерилитет.

Причини за безплодие

Когато се говори за безплодие, причините трябва да се търсят и в двамата партньори. Поради тази причина се разграничават и два вида безплодие.

Безплодие при жената

Непроходимост на маточните тръби – това е най-често срещаната причина за безплодието при жената. При непроходимостта на тръбите не може да се осъществи сливането на зрялата яйцеклетка със сперматозоидите и на практика оплождането е напълно невъзможно. Непроходимостта на маточните тръби обикновено е вторичен фактор – проявява след претърпян аборт, при изкарани инфекции на пикочо-полова система и при продължително и нелекувано бяло течение.

Нарушения в придвижването на оплодената яйцеклетка – в някои случаи дори проходимостта на маточните тръба да е нормална, неоплодената яйцеклетка може да се задвижва по-бавно от нормалното. По този начин тя загива още преди да се е срещнала със сперматозоидите.

Нарушена яйчникова дейност – проблемите в дейността на яйчниците може да е резултат от вродена или придобита липса на овулация или липса на яйчници. Други причини за непълноценността на яйчниците са проблеми в обмяна на веществата, разстройства в дейността на някои жлези, липса на витамини и нездравословно хранене, инфекциозни заболявания.

Липса на нормални условия за посяване на вече оплодената яйцеклетка – възможно е тя да не може да се внедри, защото матката или нейната лигавица не са достатъчно развити.

Физиологично безплодие – често то може да се окаже временно явление. Сред причините за неговата поява е нередовният полов живот. Овулацията е период, който продължава само няколко дни и затова сексуалният живот трябва да бъде редовен, за да се получи съвпадение на контактите с дните на овулация.

Безплодие при мъжа

В много случаи, способността на мъжа да опложда се преплита с възможността му да осъществява полови контакти. Не е изключено двете неща да нямат и нищо общо помежду си – мъжът да е полово активен, но да има стерилитет или да бъде полово немощен, но с възможност да опложда. Затова са важни качествата на спермата.

Лекарски прегледи

Но сама по себе си т.нар. импотентност е фактор на безплодие, затова ако мъжът има полова слабост трябва да се консултира с лекар. Често неспособността за осъществяване на пълноценни сексуални контакти се дължи на преумора, психическо напрежение или някои инфекциозни заболявания, които са лесно отстраними проблеми.

Най-често мъжкото безплодие е причинено от липса на оплодителна способност на спермата. Това се дължи на някои болести, които напълно унищожават оплодителните качества на сперматозоидите, причиняват непроходимост в семепроводите или ниска проводимост на сперматозоидите.

Диагностициране на безплодие

Диагностицирането на безплодието често е дълга и неприятна процедура, особено за жената. Необходимо е да се направят редица изследвания и на двамата партньори. Само установяването на точната причина за безплодието и правилното лечение могат да отстранят проблема. Изследванията, които се назначават са: спермограма и термография на органите на скротума; генетични и рентгенови изследвания; определяне на антиспермалните тела; определяне на нивото на свободните радикали; цитологично изследване; ехография на щитовидна жлеза и органите на малкия таз; определяне на хормоналния профил.

Лечение на безплодие

В повечето случаи безплодието е напълно лечимо състояние, тъй като то не е заболяване, а симптом на заболяване или дефект в половата система. Някои от причините за стерилитета са лесни за отстраняване, но други подлежат на дълго и упорито лечение. Съществуват и дефекти, които не могат да бъдат излекувани. Определен отговор на въпроса дали е лечимо безплодието може да се даде само за конкретната двойка и то след провеждането на всички необходими изследвания. Медицината в тази област е силно напреднала, но единно и най-ефикасно средство за лечение няма.

Съществува набор от различни лекарствени средства, хирургични и физиотерапевтични методи, които се прилагат за лечение на безплодието.

Вредни навици

След като лекарят назначи лечебната програма, тя трябва да бъде стриктно спазвана. Системността и упоритостта са най-важните фактори за успех. В някои случаи са необходими месеци, за да се отстрани проблема, а в други – лечението продължава години. Добрата новина е, че случаите на нелечимо безплодие са рядко срещани. Освен лечението, което назначено от специалист двойката може трябва да си помогне и сама. Не бива да се допускат натрапчиви и негативни мисли, които тормозят допълнително съзнанието. Поддържането на нормални сексуални отношения и хранене със здравословна храна, умерената физическа активност са важна част от опитите за забременяване.

Профилактика на безплодието

Профилактиката на безплодие трябва да започне още в най-ранна възраст. При раждането на детето, трябва да се търсят аномалии по половите органи и ако съществуват такива е необходимо навременно лечение.

През пубертета от изключително значение е закаляването на тялото чрез спорт и рационално хранене. С навлизането на полова зрялост на момичето трябва да се следи за проблеми в менструация, както и то да бъде запознато с хигиената на половите органи. Изрядната чистота на мъжките полови органи също е важна, защото в противен случай чрез члена могат да бъдат пренесени опасни микроорганизми.

Лечението на половите инфекции, дори и най-безобидните трябва да става навременно. Важни са редовните гинекологични прегледи и сексуалната хигиена. Злоупотребите с алкохол и цигари намаляват плодовитостта както при мъжете, така и при жените.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати