Аменорея

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Амонорея
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво е аменореята

Аменореята е женско състояние, при което менструация отсъства. Засяга около един процент от жените, които са в репродуктивна възраст. Сама по себе си аменореята не е болест, а симптом за редица заболявания. Според причините за възникването, аменореята се разделя на няколко вида.

Същинска аменорея – липсата на месечен цикъл се обуславя от промени в органите, които имат отношение към менструацията. Ако стойностите на половите хормони са ниски не може да се осъществи нормалното циклично протичане на промените в ендометриума. Менструацията може да отсъства и поради някои промени в яйчниците или матката. При това положение кръвта се задържа в матката, влагалището или фалопиевите тръби, заради наличието на препятствие, което не позволява кръвта да се отдели извън тялото.

Физиологична аменорея – може да се дължи на особеност във възрастта на жената, като пубертет и менопауза или промени в организма, които могат да бъдат бременност и кърмене.

Липсата на менструален цикъл може да е резултат от извършена операция или отстраняване на някои от половите органи – матка или яйчници.

Патологична аменорея – причинена е от болестотворен процес в тялото, който има локален или общ характер. Съществуват две форми на патологичната аменорея – първична и вторична.

Първичната аменорея се дължи на недоразвити полови органи или на вторични полови белези. При тази форма на състоянието, няма поява на менструация по време на пубертета.

Матка и яйчници

При вторичната аменорея вече е имало менструация. За аменорея може да се говори, когато месечният цикъл отсъства три месеца. Тук функционалните изменения са по-леки, а периодите на аменорея се редуват с периоди на менструация.

Причините за патологичната аменорея имат различен характер. Това са заболявания на яйчниците и хипофизата, щитовидната и други жлези с вътрешната секреция. Други причини са гладуване, прехранване или авитаминоза; остри вирусни инфекции; хронични интоксикации; проблеми с психиката.

Симптоми на аменорея

Основният и главен симптом на аменореята е липса на месечен цикъл. Други съпътстващи симптоми са главоболие, отделяне на млечно-бял секрет от зърната на гърдите, зрителни проблеми и хирзутизъм /прекалено силен растеж на косми по лицето и тялото/. При продължителна аменорея се проявяват симптоми на хипофункция на яйчниците, влошаване на кръвоснабдяването, атрофия на половите органи. Тъй като аменореята е признак за заболяване, симптомите зависят от основното заболяване.

Диагностициране на аменорея

Аменореята рядко възниква в резултат на някое сериозно и животозастрашаващо заболяване, но може да доведе до редица хормонални смущения. Истинската причина за нейната поява се установява чрез редица тестове. Първото нещо, което лекарят препоръчва е да се направи тест за бременност. Следва цялостен тазов преглед, който също търси признаци за бременност или проблеми с репродуктивните нерви. Когато бременността е отхвърлена се правят кръвни тестове, които показват хормоналните нива. Един от най-често използваните тестове е прогестин тестът, при който жената трябва да приема прогестоген в продължение на 7-10 дни.

Липса на менструация - аменорея

Предизвиква се кървене, а резултатите от теста показват дали аменореята е причинена от липса на естроген. Възможно е да се назначат и допълнителни изследвания, като магнитен резонанс, компютърна томография и ултразвуково изследване.

Лечение на аменорея

На първо място, лечението на състоянието зависи от причините за неговото възникване. При наличието на поликистозни яйчници или атлетична аменорея, лекарят предписва перорални контрацептиви. Ако аменореята е причинена от проблеми с хипофизната или щитовидна жлеза, трябва да се приложи медикаментозно лечение. Когато е налице нарушен хормонален баланс се назначава хормонално заместително лечение. В много редки случаи се налага хирургична намеса, която трябва да отстрани раково образувание или да коригира структурно променени органи.

Когато аменореята е резултат от навлизане в менопауза, лекуващия лекар предписва естрогени. Трябва да се направи консултация за прием и на калций, който намалява риска от развитие на остеопороза.

Освен приемът на медикаменти, лекарят препоръчва и промяна в начина на живот. Трябва да се увеличи физическата активност и да се приема повече пълноценна храна, с цел постигане на здравословно тегло. Работещите жени трябва да се постараят да си осигурят баланс, редувайки работа и почивка. Препоръчва се избягването на стресовите ситуации и силно напрежение, защото те могат да причинят не само аменорея, но и редица други здравословни проблеми. Уравновесеният начин на живот и подкрепата от страна на семейството са важни за възстановяване на емоционалното състояние на жената.

Народна медицина при аменорея

Българската народна медицина предлага някои лечебни билкови комбинации срещу липса на менструация. В стъклен буркан се редят плътно едно до друго ред зелени орехчета, на които трябва да се подреже горната част. Отгоре се посипват обилно със захар, следва нов ред орехчета и така, докато бурканът не се запълни. След това той трябва да се остави за един месец на тъмно място. После течността се прецежда, а от полученият сироп се пият по 12 капки, три пъти дневно преди хранене.

Смесват се по 20 г цвят от лопен и корени от сладка папрат, 10 г листа от мента и 30 г корени от иглика. Вземат се 2 с.л. от билките и се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да врят 10 минути, престояват 1 час, след което се прецеждат. Пие се 4 пъти дневно преди хранене по 100 г.

Преди да предприемете самолечение се консултирайте се лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати