Дисменорея

Менструални болки

Какво представлява дисменореята

Дисменореята е болезнена менструация, която протича с болки в таза и коремната област. Характерни за дисменореята са менструалните крампи, които представляват тъпи и пулсиращи болки, които се локализират в долната част на стомаха. В някои случаи болките са толкова силни, че нарушават нормалната ежедневна дейност на жената.

Най-често крампите започват три дни преди настъпването на менструация, но е възможно да се проявят и по-късно. Болките по време на месечният цикъл могат да бъдат едва доловими и с кратка продължителност или да бъдат изключително силни. Дисменореята засяга над 50% от жените и около 90% от момичетата в пубертета.

Дисменореята е първична и вторична. При първичната ѝ форма не съществува определен гинекологичен проблем, който да причинява болките. Вторичната дисменорея обаче се дължи на наличието на гинекологично заболяване, което засилва болките по време на менструация.

Причини за дисменорея

Някои хормонални промени могат да предизвикат изменения по време на месечния цикъл и да доведат до дисменорея. Най-честият виновник за болките са хормоно подобни субстанции /простагландини/, предизвикващи свивания на мускулите на матката по време на менструация и осигуряват изхвърлянето на менструалната кръв. Прекалено високите нива на простагландините може да стане причина за повтарящи се болки и спазми.

Други причини за дисменореята са ендеометриоза, при която тъканта, покриваща кухината на матката се развива извън нея; възпаление на гениталиите, причинено от венерическа болест; употреба на спирала; миома или полипи по матката.

Дисменореята може да бъде придружена с оплаквания като гадене и повръщане, главоболие и болки в кръста, повишение на телесната температура. Появяват се диария и чести позиви за уриниране. Жените с тежка дисменорея не могат да извършват нормалните си ежедневни задължения. Болките са силни и пулсиращи, стомахът подут и болезнен.

Диагностициране на дисменореята

Дисмонорея

На база оплакванията на жената, лекарят се насочва към дисменореята. Изследванията, които могат да се назначат са кръвна картина, ултразвук и лапароскопия, анализ на урина, за да се изключат уринарни инфекции, тестове за установяване на полово предавани болести. Всяка една жена може да разпознае проявите на дисменореята. Когато наближи цикълът ѝ симптомите и болките са лесно разпознаваеми.

Лечение на дисменореята

Първичната форма на дисменореята, която не е причинена от гинекологичен проблем може да се лекува от самата жена. Тя трябва да открие своята ефикасна формула за отстраняване на болките и симптомите. Препоръчва се поддържането на нормална физическа активност, защото специалистите твърдят, че обездвижването само по себе си може да бъде причина за дисменорея. Жената трябва да консумира лека и здравословна храна, да приема повече течности.

Алкохол, тютюнопушене и кофеин влошават допълнително положението. Някои жени успокояват болките си с йога или коремен масаж. Поставянето на топъл компрес в областта на стомаха премахва болката и намалява спазмите. Дрехите, които жената носи по времето на предменструалния синдром и на самата менструация трябва да са удобни, без да притискат допълнително тялото.

Когато болките са силни и нетърпими и нищо не може да ги успокои, лекарят може да предпише орални контрацептиви с ниско съдържание на естроген и прогестерон. Възможно е да се назначи употребата на вътрематочни контрацептиви, които могат да редуцират до 50% от силата на спазмите.

Когато лекарят е установил вторична дисменорея, трябва да се лекуват конкретните причини, които стоят в основата й. Лечението е строго индивидуално, предписват се медикаменти по преценка на специалиста. Когато спазмите и болките придобият различен характер и протичат по особен начин, трябва да се потърси лекарска помощ.

Хранене при дисменорея

Правилното и здравословно хранене, осигуряването на достатъчно витамини на организма са в основата за облекчаването на някои от симптомите на дисменореята. В дните на менструация не бива да се преяжда. Препоръчва се да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци, да се намалят мазните и тежки храни. Жената трябва да изпива поне по два литра вода дневно.

Кафето може да се замести с билков чай. Газираните напитки допълнително създават дискомфорт и усещане за тежест, затова трябва да се ограничат.

Болезнена менструация

Народна медицина при дисменорея

Добър ефект при болезнената менструация има растението калина, като се използва изсушената му кора. Запарва се 1 ч.л. стрита кора в 1 чаша вряла вода. Запарката трябва да се изпие за един ден.

При дисменорея други полезни билки са бял равнец, корените от дяволски нокът, маслото от иглика и билката превара. Зеленият чай има редица полезни качества, той увеличава енергията, пречиства организма и облекчава силните менструални болки. Алое вера също се използва за премахването на някои от проявите на дисменореята. Приема се във вид на чай, сок или водна смес.

Ароматерапията помага за редица проблеми, един от които е дисменорея. Лавандула, майорана и градинският чай имат силни аналгетични свойства. Осемнадесет капки от някое от тези ароматни масла се смесват с подходящ крем или масло и се масажират долната част на гърба и корема. Вдишването на аромат на роза, сандалово дърво или лавандулата помага при остри менструални болки.

Преди да предприемете самолечение се консултирайте с лекар!

Рейтинг

3.3
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари