Рахит

Рахит

Рахитът представлява болест на бързорастящия детски организъм, предизвикана от липсата на витамин D. Изразява се в забавяне на процесът на втвърдяване на костите като много често те се деформират. Болестта предизвиква големи увреждания, които са най-силно изразени в долните крайници, защото те се изкривяват странично. В някои случаи колената се раздалечават образувайки буквата О; в други случаи изкривяването е навътре под формата на буквата Х.

Витамин D се образува в кожата, в резултат от облъчване с ултразвукова светлина /част от слънчевото излъчване/ или се приема чрез храната. Той води до увеличаването на всмукването на калция и фосфора в червата и намалява отделянето им през бъбреците. Недостигът на витамин D може да доведе до нарушаване на правилното функциониране на редица органи и системи, но най-вече се отразява върху костите. Основната причина за недостиг на витамин D в детското тяло е недостатъчното излагане на слънчева светлина или недостатъчен прием на храни, богати на този витамин.

Най-рисковата група от развитие на рахит са бебетата между 6 и 24-месечна възраст. Недоносените бебета боледуват по-често и продължително, отколкото останалите. При възрастните хора дефицитът на витамин D може да доведе до омекване на костите – остеомалация.

Симптоми при рахит

В началото на болестта не се наблюдават особени прояви и симптоми. След няколко месеца бебетата започват да се изпотяват при спане и кърмене.

Започват да се държат неспокойно и не спят добре. Ръбовете на черепните кости, намиращи се в областта на фонтанелите омекват като се забавя и тяхното затваряне. Теменните и челните кости започват да изпъкват силно.

Долната челюст изостава постепенно от своето развитие, а захапката става по-дълбока. Ако детето продължи да не получава витамин D, рахитът прогресира. Появяват се деформации на гръдния кош, които причиняват задебеляване на ребрените хрущяли в стернума /областта на захващането им за гръдната кост/. Постепенно те изпъкват под кожата и формират т.нар. „рахитична броеница”. Поради липсата на витамин D ребрата са меки и огъваеми. Гръдният кош се сплесква странично – в горната си част се стеснява, а в долната се разширява. В някои случаи гръдната кост може да изпъкне силно напред. По-късно започват и деформациите по крайниците.

Китките и глезените започват да се удебеляват. Ако рахитът не се лекува сводът на стъпалото се смачква, което води до появата на плоските стъпала.

Постоянен и характерен признак на болестта е отслабването на мускулния тонус. Децата не могат да извършват движения в по-голям обем. Поникването на зъбите също се забавя, а когато се покажат те са деформирани и бързо се развалят.

Диагностициране на рахит

Рахитът се диагностицира по два основни начина. Първият е чрез назначаването на рентгенова снимка на рисковите кости, но повечето лекари не желаят да подлагат децата на радиолъчението, което е опасно. Поради тази причина по-често използваният метод е кръвният тест. При изследването на кръвта се наблюдават два основни показателя – съдържанието на калций и фосфор в кръвта.

Лечение на рахит

Установяването на рахитът изисква спешни и навременни мерки, за да се избегнат задълбочаването на симптомите и трайните последици върху скелета на детето. Назначават се високи дози витамин D и калциеви препарати. Витамин D може да се прилага чрез инжекции, желатинови капсули и в течна форма през устата. При наличие на скелетни деформации стойката се подобрява със специално предназначени за целта скоби и шини. Прогнозата за лечение на болестта е благоприятна, особено ако рахитът е установен в по-ранна фаза. Назначеното лечение трябва да се спазва стриктно.

Ако не се лекува рахитът, костите се увреждат перманентно още в най-ранна детска възраст, което носи редица последици.

Хранене при рахит

Правилното хранене при рахит включва задължителното увеличение на приема на витамин Д. Той може да се набави чрез рибеното масло, черния дроб и яйцата. Витамин D регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. При недостатъчен прием на витамин D тези нива спадат. Затова трябва да се наблегне повече и на консумацията на млечни продукти. При изкуствено захранваните бебета вероятността от развитие на рахит е по-голяма. За да осигури здравословен старт на своето бебе, всяка майка трябва да кърми детето си възможно най-дълго време.

Профилактика на рахит

Профилактиката на рахита трябва да започне още преди самото раждане на бебето. Бременната трябва да приема витамин D през последните месеци от бременността, както и да консумира здравословна храна, повече плодове и зеленчуци. Бебето може да започне да се изкарва навън още на четвъртата седмица след раждането. Така то ще укрепне и ще получи необходимото количество витамин D от слънчевите лъчи. Раздвижването също е важно, когато поотрасне бебето, майката може да раздвижва крайниците му с умерени упражнения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати