Лупус

хапчета

Лупусът представлява хронично автоимунно заболяване, което уврежда различни части на човешкото тяло. Засегнати могат да бъдат кожата, сърцето, белите дробове, ставите, бъбреците, кръвта и нервната система. Това е болест, при която организмът създава антитела, които не функционират правилно, а атакуват и унищожават напълно здрави тъкани.

Лупусът може да преминава леко, но е възможно да достигне до животозастрашаваща форма. Според статистиката около 5 млн. души по света страдат от лупус. Болестта засяга най-вече жени в детеродна възраст – от 15 до 44 години, но има и много поразени мъже и тийнейджъри.

Причини за лупус

Все още не са уточнени точните причини за появата на лупус. Твърди се, че слънчева светлина, медикаменти или някои инфекции могат да провокират проявите на заболяването. Бременността влошава лупуса, защото засилва неговата активност. Ваксини, механични травми, термични изгаряния, бактериални и вирусни инфекции - всички те могат да отключат лупус.

Видове лупус

Дисковиден лупус – характеризира се само с обрив по кожата. Оформят се плаки или т.нар. кожни лезии. Най-често засегнатите части на тялото са онези, които са изложени на слънце. Този вид лупус може да формира плешиви части по скалпа, които имат промени в пигментацията.

Системен лупус еритематозус – при тази форма на болестта антителата се свързват с молекули, които се намират в кръвта и създават имунни комплекси. Тези имунни комплекси се отлагат в малките съдове и ги възпаляват. Допълнително се уврежда околната тъкан. Системният лупус причинява възпаление в различни тъкани и органи, а отделно е причина за развитието на васкулит и периваскулит.

Лупус, причинен от определени медикаменти – използването на наркотични вещества или някои видове лекарства може да отключи лупус. Представлява обратимо състояние, което най-често се получава при хора, третирани дълго време поради друга болест. Симптомите на лупус, който е причинен от наркотични вещества, отшумяват след дълга почивка.

Симптоми при лупус

При дисковидната форма на лупус засегнати са кожата на лицето и скалпа. Появява се червен обрив, който при своето заздравяване оставя белег. Може да се загуби коса около засегнатите места.

Симптомите на системният лупус могат да бъдат много и разнообразни. Най-характерните прояви са умора и отпадналост; липса на апетит и последваща загуба на килограми; появяват се кожни обриви и изразена свръхчувствителност на кожата към слънчевите лъчи; възможно е пръстите да потъмнеят, изстинат и побелеят. Наблюдава се разреждане на косата; увреждания на лигавиците и зрението; оплаквания в бъбреците; възпаление на сърцето и белите дробове; болки в ставите, мускулите, подуване и артрит. Настъпват промени в кръвта, които могат да предизвикат анемия и васкулит.

Лупусът, причинен от медикаменти има същите симптоми както при системния лупус.

пиене на хапчета

Диагностициране на лупус

Диагностицирането на лупус е трудно, защото симптомите му могат да бъдат показател за редица заболявания. Съществуват някои критерии, по които може да се постави диагноза на болестта. Това са: маларийни обриви, дисковиден обрив, чувствителност към светлина, устни язви и артрит, плеврит, бъбречни проблеми, неврологични и хематологични изменения. Правят се и специализирани тестове, които окончателно потвърждават диагнозата.

Лечение на лупус

Методите за лечение на лупус се съсредоточават върху премахването на страничните ефекти, които болестта предизвиква. Лек за самото заболяване все още не е открит, затова лечението трябва да се фокусира върху облекчаване на болките. При плеврит и артритни болки се предписват противовъзпалителни медикаменти. За кожните проблеми могат да се назначат кортикостероиди, обикновено под формата на мехлеми или лосиони. Лечението трябва да протича под контрола на специалист, за да се избегнат възможни усложнения.

Препоръчва се болните от лупус да избягват излагането на директна слънчева светлина. Трябва да са облечени с подходящо покриващо облекло, да носят очила и шапки. Не бива да приемат медикаменти без лекарско предписание, за да не влошат допълнително болестните процес. Тежките физически натоварвания не са препоръчителни. Болните трябва да си почиват повече, да избягват всякакви стресови ситуации и напрежение.

Хранене при лупус

Болните от лупус трябва да спазват определен хранителен режим. На първо място трябва да се увеличи приемът на калий. Той може да се открие във всички плодове, но най-вече в банани, къпини и пъпеши, сливи и портокали. Зеленчуци, особено аспержи, брюкселско зеле, броколи, житни и бобови растения, домати, грах, спанак, домати са изключително полезни. Да се увеличи и консумацията на млечни продукти.

В диетата могат да се включат киселинно съдържащи храни и витамин С – пшеница, агнешко и пуешко месо, риба, сушени сливи, грах и кайсии. Препоръчва се ограничаването на въглехидратите. Прибавете към менюто си храни с високо съдържание на цинк – стриди, риба, пилешко месо и яйца. Приемът на медикаменти по време на лечението може сериозно да раздразни стомаха. Затова лекарствата може да се приемат заедно с храненето, за да се абсорбират правилно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати