Дивертикулит

Дивертикулит

Чревните дивертикули представляват разширения, които се образуват по чревната стена и формират саковидна структура. Те могат да се открият по цялата дължина между хранопровода и дебелото черво. Най-често дивертикулите се образуват по дебелото черво. Съществуват два вида дивертикули – истински и лъжливи. Истинските включват всички слоеве на червото отвътре навън – лигавица, мускулен слой, външна ципеста обвивка.

Лъжливите дивертикули не притежават мускулна стена, поради което имат много тънки стени. Дивертикулите в дебелото черво са именно от този втори тип. Причината за появата на дивертикули е бедната на фибри диета.

Повечето от хората, които имат дивертикули дори не подозират за тяхното съществуване. Най-често те биват откривани по време на случаен преглед. Ако дивертикулите се спукат обаче, състоянието рязко се променя.

Възпалението на стената на дивертикула и неговото пукане се нарича дивертикулит. Възпалението обхваща намиращите се в близост тъкани и други участъци от дебелото черво. Дивертикулитът може да се получи в резултат на редица проблеми като абсцес, перитонит, обструкция, перфорация и други.

Симптоми на дивертикулит

Най-често срещаните симптоми са температура и болка в долната част на стомаха. Възможна е появата на запек и диария, както и на гадене и повръщане. Не е изключено да се появи кръв в изпражненията. Не е изключено да се появят редица усложнения като абсцес, перитонит и образуването на фистула.

При наличието на дивертикулит процесът предимно достига до повърхността на съседното черво. Резултатът от това е появата на силна болка, която първоначално обхваща само долната част на корема; слабост и повишаване на температурата. Това състояние се нарича левостранен апендицит и изисква задължителна хоспитализация.

Ако инфекцията не е напълно отстранена се образуват абцеси. Болните, които имат абцес в тазовата или коремната кухина са в изключително тежко състояние. Гнойта трябва да бъде веднага отстранена, защото има реална опасност за живота на човека.

Диагностициране на дивертикулит

Пациентът трябва да запознае лекарят със своите оплаквания. Най-често дивертикулитът се диагностицира по време на остър пристъп. Тъй като коремната болка може да насочи специалистът към редица проблеми, първо трябва да се изключат причини за болката като: апендицит, стомашна язва, синдром на раздразненото черво, рак на дебелото черво, възпалителни заболявания на червата. За да установи причината за болката лекарят опипва корема, за да локализира точното място на болезненост, прави изследвания на белите кръвни тела, назначава компютърна томография и колоноскопия.

Лечение на дивертикулит

По принцип лечението зависи от тежестта на симптомите при всеки отделен човек. Ако проявите са леки, терапията включва антибиотици и течна хранa. Предписаните медикаменти унищожават бактериите, които причиняват инфекцията. При риск от усложнения или повтарящи се атаки на дивертикулит се налагат по-специални грижи. Умерената или силна болка изискват наблюдение от специалист и прием на болкоуспокояващи.

Тежките атаки, които увеличават риска от чревна непроходимост и перитонит налагат болнично лечение и получаване на интравенозни антибиотици. При развитие на абцес, гнойта трябва да бъде източена. Перфорация на червото, фистулата или повтарящите се дивертикулити налагат отстраняване на инфектираната част от червото.

Хранене при дивертикулит

Наличието на дивертикулит изисква промяна в режима на хранене и придържане към диета с високо съдържание на фибри. Фибрите са важна и незаменима част от менюто на човек. При храносмилане те не могат да бъдат напълно усвоени и по този начин спомагат за пречистването на чревно-отделителната система. Така червата функционират правилно, а рискът от заболявания на стомашно-чревния тракт е намален. За да се набавят фибрите, трябва да се увеличи консумацията на пълнозърнести храни. Най-много фибри се съдържат в пресните плодове и зеленчуци. Приемът на поне два литра вода на ден също е важна част от борбата с дивертикулитът. Препоръчва се да избягват рафинираните храни, пържените и тестени изделия, както и всички онези, които биха довели до затруднение в дефекацията.

Народна медицина при дивертикулит

Чаят от лайка действа противовъзпалително и успокоява цялата храносмилателна система. Може да се пие ежедневно. От 1 до 3 лъжици ленено семе дневно, приемано с големи количества вода има много добър ефект при дивертикулит. Ментовият чай спомага за намаляването на спазмите и успокояването на храносмилателния тракт. Трябва да се пие поне два пъти дневно. За облекчаване на напрежението в дебелото черво помага и подправката кимион. Той може да се приема под формата на чай или да се добавя като подправка в редица ястия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати