Радикулит

Радикулит

Радикулитът представлява остро възпаление на коренчетата на периферните нерви, които излизат от гръбначния стълб. Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността при допир и болка; усещанията при студ и топлина на определен участък от тялото. Той започва от гръбнака и завършва при срединната линия, намираща се по предната повърхност на лицето, главата, шията и корема.

Този участък /ивица/ се нарича дерматом. Дерматомите, които са разположени по крайниците завършват до пръстите на дланта или съответно стъпалото. Възпаленията в периферните нерви причиняват болка и редица оплаквания в границите именно на този дерматом. Най-често срещаните увреждания в тези нерви, които причиняват оплаквания възникват в коренчето на нервът, което минава през тесен костен канал. Всяко състояние, което засегне коренчето и причини оток води до натиск на твърдите стени на канала, намиращ се върху него.

Причини за радикулит

Няколко са най-често срещаните причини за появата на радикулит. Това са:

Излагане на простудни фактори – излагането на тялото на въздушно течение, особено ако преди това е имало изпотяване е опасно състояние, което може да причини радикулит. При изпарението на потта от тялото и преминаването ѝ в газообразно състояние отнема голямо количество енергия от тялото. Тъй като първоначалното тялото е силно затоплено, но впоследствие бързо се охлажда, периферните нерви могат да се възпалят.

Уврежданията на гръбначния стълб също играят важна роля. На първо място това е дисковата херния, която се изразява в пробив в междупрешленния диск, излизане на част от диска от ставата и силно дразнене и натиск върху най-близкото коренче. Различни деформации и шипове по гръбначните прешлени, както и ракови разсейки, възпаления от друг вид и травми на прешлените също могат да причинят радикулит.

Според мястото на възникване радикулитът има три форми:

шиен /церквикален/ - причинява се от заболяване на шийните коренчета;

гръден /торакален/ - причинява се от засягане на гръдните коренчета;

поясно-кръстцов /лумбо-сакрален/ радикулит – засегнати са коренчетата в кръста

Симптоми при радикулит

Радикулит

Шийният радикулит се изразява с поява на болки в главата, шията, ръката и рамото. Появяват се характерни сетивни и отпадни двигателни промени – понижена или повишена сетивност при допир, болка и температура. В засегнатите дерматоми се наблюдават мравучкания и изтръпване. Други прояви са мускулна слабост и понижаване на мускулния тонус, намаление на мускулатурата на ръката и раменния пояс, ограничаване на движенията на ръката, а в много редки случаи и на пръстите и китката.

Гръдният радикулит се характеризира с повишаване или понижаване на сетивността при допир, температура, мравучкания и изтръпване в дерматомите, увеличаващи се болки при вдишване, които най-често се оприличават на бодеж. Болките се засилват при навеждане и изправяне. Често болният си мисли, че идват от сърцето.

Поясно-кръстцовият радикулит се проявява с болки, изтръпвания и мравучкания в кръстцовата и поясната област, които понякога могат да се разпространят и към долния крайник от засегнатата страна. При навеждане и изправяне, кихане или кашляне болката се усилва. При натиск на определени части на бедрото, където минава седалищният нерв болката се засилва.

Диагностициране на радикулит

При първото посещение на лекар, болният описва подробно всички свои симптоми и оплаквания, от какво се засилва болката и съответно в какви позиции на тялото намалява. Когато трябва да се докаже дискова херния или други деформации се назначава рентгенова снимка и скенер.

Лечение на радикулит

Лечението се провежда в няколко стъпки. Назначават се медикаменти от няколко групи. На първо място са нестеродните противовъзпалителни средства, следват кортикостероиди и антидепресанти. Всеки пациент се лекува строго индивидуално според степента на възпалението и неговата локализация. Освен медикаментите от изключително значение е движението.

Сериите от специални упражнения увеличават притока на кръв към засегнатите мускули. Мускулната дейност стимулира обмяната на веществата и помага за извеждането от организма на вредните излишни соли.

В дневния режим трябва да се включат сутрешни упражнения, разходки и практикуването на спорт, който е съобразен с индивидуалните възможности на всеки болен. След гимнастиката се извършват водни процедури с цел закаляване – през първите дни тялото се обтрива с влажна кърпа до кръста, а след няколко седмици може да се обтрива цялото тяло.

Народна медицина при радикулит

Вземат се 2 с.л. цветове от мечо ухо и се заливат с половин литър спирт или водка. Сместа трябва да престои две седмици. В периодите на обостряне на болката получената настойка се втрива в проблемните места.

Смесват се 25 мл слънчогледово масло, 5-10 предварително смлени червени чушки и 250 мл керосин. Получената смес се оставя да престои 9 дни на топло място. Разбърква се ежедневно. През нощта се втрива в болните места, а на сутринта се слагат топли дрехи.

Смесват се една чаша чист мед и по чаша и половина сок от ряпа и водка. Прибавя се 1 с.л. сол и получената смес се разбърква старателно, след което болното място се намазва.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.8
Общо 16 гласували
5 3
4 7
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари