Сънна апнея

Хъркане

Какво е сънна апнея

Сънната апнея представлява болест, при която се намалява или спира дишането по време на сън. Апнеята е онзи период от време, по време на който дишането на човек е силно намалено или напълно спира. Продължава 10 или повече секунди. Когато спящият изпадне в апнея, сънят сe нарушава, поради неправилното дишане и прекалено ниските нива на кислород в кръвта. В някои случаи човекът се буди, но понякога само излиза от състоянието на дълбок сън и започва да спи доста по-леко без да усеща какво става.

Видове сънна апнея

Централна сънна апнея – получава се, когато мозъкът не подава необходимите сигнали на мускулите да дишат и така те не извършват необходимите за дишането дейности.

Обструктивна сънна апнея – в този случай мозъкът изпраща необходимите за дишането сигнали и мускулите правят необходимото, но до дишане не се стига. Причината за това се крие в дихателните пътища, защото те са запушени и възпрепятстват правилното движение на въздуха. Това е най-често срещаната форма на болестта.

Смесена сънна апнея – при тази форма на апнеята са налице както централната, така и обструктивната сънна апнея.

Причини за възникване на сънна апнея

Обструктивната сънна апнея се получава, когато мускулите на гърлото се отпуснат твърде много, защото по този начин започват да пречат на преминаването на потока въздух. Когато мускулите са отпуснати, дихателните пътища се стесняват или дори затварят, което води до затруднения в дишането. Нивото на кислород в мозъка също е намалено, мозъкът усеща това и предизвиква събуждане от сън.

Събуждането е доста кратко и човекът не го помни. Само за една нощ броят на тези събуждания може да достигне до цели 500 пъти, което причинява накъсване на нормалният сън, правейки го напълно непълноценен. Пречки на въздушният поток могат да се дължат на редица фактори – увеличаване на сливиците, претърпени травми в гласовите връзки, запушване на носа при обикновена хрема, изкривена носна преграда и травма на лицето.

Нарушеното изпращане на сигнали от мозъка към отговорните за дишане мускули, става повод за възникването на централна сънна апнея. Тя може да се получи от различни състояния, които потискат или увреждат мозъчния ствол. Най-често срещаните причини за централната сънна апнея са прием на някои лекарствени средства, болестни състояния /инсулт, инфаркт/, изкачване на големи височини.

Рискови фактори за сънна апнея

Рисковите фактори за възникване на обструктивната апнея са напредналата възраст, тютюнопушенето, мъжки пол, високо кръвно налягане, затлъстяване, наличие на инфекции в горните дихателни пътища, неврологични състояния, прием на алкохол, приспивателни и упойващи средства.

Симптоми при сънна апнея

Обструктивна сънна апнея се проявява чрез хъркане и безсъние, нарушения в концентрацията, високо кръвно налягане. Болният изпитва силна сънливост през деня, която се дължи на непълноценният сън и честите събуждания.

Централната сънна апнея се характеризира със спиране на дишането през нощта, събуждане и задъхване, безсъние и сънливост през деня, главоболие рано сутрин, проблеми с концентрацията. Хъркането се среща по-рядко.

Сънна апнея

Въпреки че хъркането е симптом на сънната апнея, не всеки, който е болен хърка и съответно не всеки, който хърка е болен. Когато обаче, хъркането е придружено с други оплаквания човекът трябва да посети лекар.

Диагностициране на сънна апнея

При първото посещение на лекар, пациентът трябва да опише всички свои оплаквания. При съмнение за апнея пациентът се препраща към лаборатория, където специалисти правят тестовете. Най-често използваният тест е полисомнографията. Тя се състои в престой за една нощ в лабораторията, като през това време върху пациентът се прикачват апарати, които следят функциите в тялото.

Лечение на сънна апнея

Първата стъпка, която трябва да се предприеме е лечение на основното заболяване, което е предизвикало апнеята. Опоидните лекарства трябва да бъдат намалени, но само с лекарска препоръка. Най-широко използвания способ за лечението и на двете форми апнея е СРАР маската – продължително и положително въздушно налягане.

Маската е съединена с апарат и се носи по време на сън. Използва се и ВРАР маска – позитивно въздушно налягане, но на две нива – по-ниско и по-високо. Друг метод е кислородотерапия, която се изразява в подаване на допълнителен кислород чрез специални апарати.

Промените в начина на живот също са важни за облекчаване на симптомите на апнеята. Тютюнопушенето трябва да бъде преустановено, консумацията на алкохол и алкохолните напитки се ограничава, избягва се спането по гръб. Наднормено тегло допълнително влошава състоянието.

В тежките случаи на сънна апнея се назначава хирургично лечение. Налага се премахването на част от пречещите тъкани, прилагат се интервенции в горната и долна челюст.

Сънната апнея трябва да бъде лекувана, защото причинява редица усложнения. Най-често срещаните такива са умора, която нарушава ежедневните дейности; сърдечно-съдови проблеми и усложнения при извършване на операции. Когато болен от сънна апнея трябва да бъде опериран, лекарят задължително трябва да се уведоми за това състояние.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
28.08.2018 18:55
Единствения начин за терапия е със апарат за сънна апнея! Съпруга ми опита какво ли не, но с апарата спи чудесно. За съжаление в Бг са доста скъпи, но открихме човек който ги вкарва от чужбина и ти излизат 2 пъти по евтино. Номера му ако е същия е 0885 632954
0
0