Бурсит

Бурсит

Какво представлява бурситът

Бурсите представляват сплескани структури с торбовидна форма, които са изпълнени със синовиална течност /подобна на онази, която се намира в ставите/. Намират се на много места в тялото, където има движение между две равнини. Те разделят едни от други части на костите и намиращите се върху тях мускули или сухожилия.

Всяка една от бурсите в човешкото тяло може да се възпали. Това възпаление се нарича бурсит. Инфектирането на бурсите предизвиква дразнене на тъканта, която тапицира отвътре техните стени. В резултат тя става груба и започва да произвежда прекалено голямо количество синовиална течност. При възпаляването на бурсата налягането в нея се повишава, а променените и стени предизвикват болка при движение.

Бурситът е два вида – остър и хроничен. Острият започва бързо и се характеризира със силни оплаквания, а хроничният продължава по-дълго време и оплакванията са по-слаби.

Причини за бурсит

Травми – хроничната травма е най-честата причина за появата на бурсит.

Може да бъде резултат от многобройни и силно повтарящи се регулярни движения на дадена става, както и от повтарящи се претоварвания.

Прекалено честите повтаряния на едно и също движение става причина за микроразкъсвания и разливи на кръв и други течности в бурсата. Постепенно настъпва възпаление. Такива травми се срещат не само при спортистите, но и при ежедневните дейности, които са често повтарящи. Най-често срещаните бурсити са бурсит на рамото, на лакътя и коляното, на хълбоците и седалището.

Инфекция – при разкъсвания на предлежащата кожата настъпва проникване на различни болестотворни микроорганизми. В редки случаи инфекциите могат да проникнат и чрез кръвта, ако има възпаление в друга част на тялото. Някои заболявания като диабет, алкохолизъм, бъбречни заболявания също могат да станат причина за развитие на бурсит.

Симптоми при бурсит

Болка – това е най-често срещаната проява на бурситът. Усеща се над мястото на бурсата и може да бъде различна по сила. Болката е остра или тъпа, засилва се при някои движения и пози на тялото, по време на които стените на инфектираните бурси се трият. При острата форма на бурсит болката е остра и се появява внезапно, а при хроничната – болката се появява постепенно и е по-лека. Появява се и през нощта, в резултат от което засегнатия човек се събужда.

Зачервяване на кожата – принадлежащата кожа се зачервява, но само при възпаление на повърхностните бурси. Ако червенината е много силна най-вероятно причината за бурситът е инфекция.

Затопляне – получава се в кожата над бурсата. Също възниква само при възпаление на повърхностните бурси и вероятно причината е инфекция.

Фитнес мания

Подуване – причинено е от претрупване на серозна течност в торбичката.

Възпалената и стена произвежда от тази течност повече, отколкото е необходимо.

Ограничаване на движенията в ставата на възпалената бурса – засягат се само активните движения, които се изпълняват волево.

Чувство за триене около мястото на бурсата – усеща се само при определени движения или при натиск с ръка над мястото на бурсата по време на движение на тялото.

Диагностициране на бурсит

При първото посещение на лекар пациентът трябва да опише подробно своите оплаквания. Следва обстоен преглед, по време на който специалистът проследява за подуване, деформации и болка. Назначават се допълнителни изследвания. Рентгенографията не доказва наличието на бурсит, но помага за изключване на други болестни състояния, които предизвикват същите оплаквания. Изследва се течността в бурсата чрез пунктиране със спринцовка и игла. От периферната вена се взема кръв, която се изследва за инфекция и други заболявания.

Лечение на бурсит

Правилното диагностициране на бурсита е изключително важно за назначаването на подходящото лечение. Най-важното, което трябва да се определи е дали бурситът е инфекциозен или не. Други фактори, които определят начините на лечение са тежестта и продължителността на болките, възрастта на болния и наличието на съпътстващи заболявания. В по-голямата част от случаите се назначава физиотерапия, която може да се съчетае с топло и студолечение. Важен момент от лечението е балансираното движение на засегнатите области и практикуването на упражнения, които засилват мускулите и възвръщат нормалния обем на движения.

Когато се взема течност от бурсата може да се изтегли цялата течност със спринцовката. Това ще облекчи състоянието на бурсата и ще намали болката. При неуспех на приложените мерки се извършва инжектиране на много силно противовъзпалително средство вътре или около засегнатата бурса. След време обаче, болките могат да се появят отново.

Когато нищо друго не помогне се преминава към хирургично лечение. По време на интервенцията стените на бурсата се срязват изцяло или само се прерязват. Този метод напълно отстранява оплакванията от бурсита.

Когато бурситът е инфекциозен се налага изтеглянето на гноевидната течност, която се е насъбрала в бурсата. Назначава се микробиологично изследване, което определя причината за инфекцията. Тя от своя страна се лекува с антибиотици.

Когато диагнозата е точно поставена и лечението е правилно повредено, оплакванията отминават за няколко дни до една седмица. В много редки случаи симптомите се появяват отново.

Предпазване от бурсит

Най-сигурният и ефикасен метод за предпазване от бурсит е избягването на извършването на многократно повтарящи се движения. Препоръчва се да се избягва физическата преумора, редуването на почивка и физическа работа, поддържане на добра форма, спазване на правилна работна стойка.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати