Гонорея

шведска тройка

Гонореята /трипер/ е болест, която се предава по полов път. Причинява се от бактерията Найсерия гонорее. Болестта е открита от Алберт Найсер през 1879 година. За развитието и размножаването ѝ са необходими специфични условия. Когато е извън човешкото тяло бактерията-причинител на гонореята оцелява едва няколко минути, и то ако се намира върху влажни повърхности. Най-благоприятната среда за нейното развитие е влагалището, шийката на матката, ректума и уретрата.

В около 40% от случаите гонореята се комбинира с хламидийна инфекция. Инкубационният период на болестта е от един ден до две седмици. Гонореята може да се разпространи и чрез заразени телесни течности, което означава, че една майка може да предаде инфекцията на бебето си по време на раждане. Инфекцията се разпространява лесно и най-често се среща при хора, които имат много сексуални партньори.

Симптоми на гонорея при жените

Според статистиката 50% от засегнатите жени нямат изразени оплаквания.

Гонореята има две разновидности – долна и горна. При долната гонорея инфекцията засяга шийката на матката и уретрата. Острата проява на болестта се характеризира с парене и болка при уриниране, мътна урина. Много често се появява и силно жълто-зелено течение. В голяма част от случаите гонореята се хронифицира и започва да се проявява със слабо парене и леко течение.

Горната гонорея засяга маточното тяло и маточните тръби. Оплакванията са много разнообразни – слаба или силна болка, която се локализира ниско долу в стомаха, повишена температура, гадене и повръщане, гноевидно течение. Гонореята може да причини стерилитет, който е резултат от увреждането и намаляването на проходимостта на маточните тръби.

съблазняване

При орален секс може да се засегне гърлото. В този случай се наблюдават различни възпалителни процеси като фарингит и тонзилит. Много често възпаленията на гърлото протичат без проявата на определени симптоми. При анален секс със заразен партньор много често се появява проктит, който протича с болка в ануса и диария.

Симптоми на гонорея при мъжете

Симптомите при мъжете са много по-ярко изразени, отколкото при жените. Триперът протича със силно парене и болка по време на уриниране, както и твърде чести позиви за уриниране. Появява се жълто-зеленикав гноевиден секрет, който изтича от уретрата и зацапва бельото. В същото време тя е зачервена и подута. Хроничната форма на гонореята протича със същите симптоми, но вече по-слабо изразени.

Диагностициране на гонорея

При наличието на симптоми на сексуално предавана болест, задължително трябва да се посети лекар. Първо трябва да бъдат описани подробно всички оплаквания. Следва обстоен преглед, по време на който се търсят симптоми на болестта. Окончателна диагноза се поставя след извършването на микробиологично изследване, при което се взема материал от ректума и уретрата при мъжа, а при жената се добавя и материал от нейното влагалище и шийка на матката. Тъй като гонореята и хламидията често се появяват заедно, най-добре е пациентът да се тества и за двете болести.

Лечение на гонорея

Гонореята е лечима болест, но периодът на лечение може да бъде много дълъг и труден. При диагностициране на трипер задължително трябва да се лекуват и двамата партньори, а ако засегнатия няма постоянен партньор трябва да уведоми онези, с които последно е имал сексуални контакти. По време на лечението половата близост трябва да бъде преустановена. В противен случай периодът, необходим за излекуване се удължава.

Назначават се антибиотици, които спират растежа и разпространението на бактерията-причинител на болестта. Видът на антибиотика и дозировката му се определя от лекуващия лекар.

Ако не се лекува, триперът може да се стигне до редица усложнения. При жените инфекцията може да доведе до тазова възпалителна болест, която поврежда маточните тръби; да причини безплодие или да увеличи риска от извънматочна бременност /състояние, което е опасно за живота на майката/.

гола жена

Гонорея при бременна жена може да предизвика преждевременно раждане или спонтанен аборт. Болната майка може да предаде заразата и на детето си. Тя може да причини слепота при бебето или животозастрашаваща инфекция на кръвта. Лечението на бременната жена с подходящи антибиотици значително намалява риска от тези последствия.

Ако не се лекува гонореята при мъжете може да се получи силна болезненост в тестисите и дори стерилитет. Без навременно лечение болестта може да се отрази на простатата и да доведе до образуването на белези във вътрешността на уретрата, което значително затруднява уринирането.

Предпазване от гонорея

Първата стъпка за предпазването от всякакви полово предавани болести е използването на презервативи, особено при контакти с различни партньори. Ограничаването на броя на сексуалните връзки с много хора също намалява риска от заразяване с гонорея. При наличието на парене и болка при уриниране, както и необичайни болки и сърбеж задължително трябва да се посети лекар и да се преустановят сексуалните отношения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати