Далекогледство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
очни тестове
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Далекогледството наричано още хиперметропия, е състояние на намалена зрителна острота, която е резултат от по-малката дължина на очната ябълка или поради по-малка пречупваща сила на очната леща. Външният образ се получава зад лещата и ако нарушението е слабо изразено, то може да се компенсира чрез акомодация /неволева функция на зрителния анализатор/.

С напредването на възрастта на човек акомодацията намалява и се получава възрастово далекогледство, което се нарича пресбиопия. Детското далекогледство се дължи на вродена аномалия и пречупвателната сила на лещата, която влияе на зрителната острота при гледане в далечни разстояния, но с много по-голяма сила влияе върху гледането наблизо.

Всички новородени деца се раждат с далекогледство, но с годините това състояние намалява или напълно изчезва. В случаите, когато това не се получи или се появи разлика между двете очи, може да се развие кривогледство и състоянието мързеливо око.

Ако далекогледството е с много висока степен окото е малко, разположено дълбоко в орбитата и с малка роговица. Далекогледството, за разлика от късогледството, не прогресира. Отслабването на зрението, което се получава с течение на годините се дължи на отслабването на акомодационната способност на окото.

Далекогледството бива три вида:

Умерено – до 2 диоптъра

Средно – между 2 и 4 диоптъра

Високо – между 4 и 10 диоптъра

Симптоми при далекогледството

Основните знаци на далекогледството са главоболие и трудности при фокусиране на обектите, които се намират наблизо; фотофобия; чувство за преплитане на очите; стесняване на зеницата; по-малки или хлътнали очи повече от нормалното. Проявяват се болка в очите и челото, както и усещане за тежест и натиск. Когато далекогледството не е в много тежък стадий, очите могат да компенсират нарушенията и наблюдаваните обекти да бъдат с ясни очертания.

Всяка една болка в очите, дискомфорт, замъгляване на зрението или главоболие при продължително четене сигнализира за проблем, който трябва да бъде диагностициран. За проблемите с очите трябва да се потърси офталмолог.

Диагностициране на далекогледството

Далекогледството е състояние, което не е трудно за диагностициране. Диагнозата се поставя на база анамнестичните данни и данните от рефрактометрията. Според своята изява, далекогледството може да бъде явно, латентно и тотално.

Явно далекогледство се измерва чрез субективен метод за изследване на рефракцията. Поставя се най-силното стъкло пред окото, чрез което пациентът вижда оптотипите, които съответстват на зрение 1-1, 5. Това показва, че хиперметропията е явна.

избор на очила

Тотално далекогледство – измерва се чрез капване на атропин в окото и което води до парализа на акомодацията /атропинизация/. Тоталната хиперметропия е по-висока от явната.

Латентно далекогледство – начинът за изчисляването му е като от тоталното се извади явното далекогледство. Колкото по-млад е пациентът, толкова е по-голям относителния дял на латентно далекогледство.

Лечение на далекогледство

След като се диагностицира далекогледството и се определи колко е тежко, лекарят трябва да прецени дали е необходима корекция със събирателни стъкла или корекцията може да се отложи във времето.

Корекцията на зрението се извършва със конвексни конвергиращи /събирателни/ стъкла. При млади хора с далекогледство се коригира само явната форма на състоянието, което означава, че поставя такова стъкло, с което окото може да вижда най-добре надалеч. При по-възрастните се изписват два чифта очила – първите се носят постоянно и са предназначени за корекция на явното далекогледство. Вторите очила са за корекция на възрастовото далекогледство и явното едновременно. Носят се само за работа на близки разстояния.

Когато трябва да бъдат поставени очила за корекция на далекогледство при по-малко дете, възможно е да възникнат някои проблеми, защото детето може да не желае да ги носи и да ги сваля постоянно. Препоръчва се търпеливо отношение, докато детето не свикне с тях. Трябва да се ограничи гледането на телевизия и стоенето пред компютър.

Ако далекогледството не се коригира, се увеличава възможността за кривогледство и глаукома в по-напреднала възраст, често се наблюдават конюнктивит и блефарит.

Все още не е открит начин, по който далекогледството да бъде предотвратено. Препоръчва се щаденето на очите – редовна почивка, особено след продължително напрягане на зрението, избягване на прекалено дългото четене и работа с компютър.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
41
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
"Все още не е открит начин, по който далекогледството да бъде предотвратено. Препоръчва се щаденето на очите – редовна почивка, особено след продължително напрягане на зрението, избягване на прекалено дългото четене и работа с компютър".
Да бе да, най-добре е да си лежиш и да мързелуваш! Стига да има кой да те храни! 80% от съвременните професии, както и ученето, са свързани именно с много четене и работа на компютър!!! А начините хората са ги измислили отдавна! Йога, цигун, гимнастика на Бейтс! Ама съвременните доктори гледат да ти вземат парите, а не да те излекуват!Те всъщност и не знаят как да те излекуват! Колкото до очилата - вече е доказано, че само развалят очите! Непрекъснато качваш диоптъра...
0
0