Холецистит

Холецистит

Какво представлява холециститът

Холециститът представлява хронично или остро възпаление на жлъчния мехур. В голяма част от случаите, състоянието се получава в резултат от запушване с камък на жлъчния канал, който изнася жлъчка от мехура. Това е вид на болестта, който се нарича калкулозен холецистит. В останалата част от случаите, причините за заболяване не са камъни в жлъчните пътища. Този холецистит се нарича акалкулозен холецистит. Калкулозният холецистит се среща по-често при жените, а акалкулозният се появява предимно при мъжете.

Причини за развитие на остър холецистит

Рисковите фактори за острият калкулозен холецистит и жлъчнокаменната болест са еднакви. Това са напредване на възрастта, женски пол, светла кожа, затлъстяване или прекалено бързо сваляне на килограми, различни медикаменти, бременност. В приблизително 10% от случаите, причините за развитие на остър холецистит са свързани с исхемия на лигавицата на жлъчния мехур и застой на жлъчката. Тези състояния включват възпаление на кръвоносните съдове, диабет, остра бъбречна недостатъчност, травма на жлъчния мехур, запушване с паразити на жлъчния канал, септични състояния.

Причини за хроничен холецистит

Хроничният холецистит представлява продължително възпаление на стената на жлъчния мехур и се свързва с жлъчнокаменната болест. Причините за тази форма на холецист не са уточнени. Твърди се, че често повтарящи се кризи с остър холецистит могат да причинят хронифициране на болестта. Продължителното дразнене на стената на жлъчния мехур от камъни също може да доведе до състояние на хроничен холецистит.

Симптоми при холецистит

Най-характерната проява на острият холецистит е болката, локализирана в горната дясна част на стомаха. Често тя се появява нощно време или след хранене; започва внезапно и остава постоянно силна за продължителен период от време. Понякога може да продължи повече от 12 часа. Болката е тъпа и се усеща в дълбочина, усилва се при вдишване и се повлиява от промяната на позицията на тялото. Не е изключено да се насочи към дясното рамо и гърба.

В повечето случаи болката е съпроводена с гадене, повръщане и повишаване на температурата. При по възрастни хора или болни от диабет се появяват и неспецифични симптоми. Понякога единствената проява е болезнено усещане в горната част на стомаха. Притеснителен е фактът, че състоянието може да се влоши много бързо.

Хроничната форма на холецистът може да остане безсимптомна години наред, да се прояви с леки симптоми или да протече с усложнения. Най-честите прояви включват болка и тежест в областта на дясното подребрие; чувство за подуване на стомаха; често проявяващо се гадене; непоносимост на стомаха към мазнини и яйца.

Усложнения при холецистит

Холецистът е състояние, което изисква задължително лечение. В противен случай може да се стигне до редица нежелани усложнения, които могат да бъдат много опасни.

Събиране на течност в жлъчния мехур – получава се след продължително запушване на мехура от камък. Симптом за това състояние е видима с просто око подутина в горната част на корема.

Събиране на гной в жлъчния мехур – образува се след остър и холецистит, продължително запушване на канала и инфекция на застоялата жлъчка с бактерии, образуващи гной. Симптомите включват висока температура, изтощение и остра болка в горната дясна част на стомаха. Налага се спешна хирургическа намеса.

Запушване на дебелото черво – причинено е от попаднали в него жлъчни камъни. Симптомите не са характерни за остър холецистит.

Образуване на фистули – представляват нови връзки с органи, с които в нормално състояние жлъчния мехур не се свързва. Не се проявяват симптоми, най-често фистулите се откриват случайно.

Гангрена на жлъчния мехур – това е опасно състояние, което може да причини перфорация на жлъчен мехур. В повечето случаи се налага отстраняването му, но при по-тежките случаи само се отстранява образувалата се гной.

Диагностициране на холецистит

Когато лекарят се съмнява за наличието на остър холецистит, той прави пълен преглед и назначава ехография на коремните органи и кръвни изследвания. Ако се налага се правят допълнителни изследвания като компютърна томография и рентгенография.

Хроничният холецистит се диагностицира на базата на информация за предишни жлъчнокаменни кризи, признаци на характерни прояви, физикален преглед. Тук също се назначават ехография на коремните органи и кръвни изследвания.

Лечение на холецистит

Червено цвекло

При наличието на остър холецистит, болният не бива да приема нищо през устата. Прилагат се общи терапевтични мерки, които включват поставяне на лед в областта на жлъчния мехур, вливане на течности, обезболяване и назначаване на антибиотици. Най-често острият холецистит отшумява за няколко дни.

Когато положението се усложни се извършва операция за отстраняване на жлъчния мехур. Два са начините за отстраняването му – чрез лапароскопия или т.нар. отворен метод, който се извършва чрез разрез през който се достига до мехура. Възстановянето продължава няколко дни.

Когато холециститът е хроничен, оперативното отстраняване на жлъчния мехур е почти задължително. При диагностицирането на остър холецистит методите за облекчаване на болките в първите дни са индентични с тези при острият холецистит – антибиотици, обезболяващи средства и поставяне на лед върху стомаха.

Хранене при холецистит

Храненето при холецистит трябва да включва правилно съотношение между белтъчини от животински и растителен произход. Източници на полезни животински белтъчини са птичето месо, извара и млечни продукти. Задължително трябва да се консумират зеленчуци като моркови, краставици, картофи, цвекло, патладжани, тиквички и домати. Плодове също са полезни при холециститът, защото заедно със зеленчуците предотвратяват запек. Мазнините трябва да се увеличат. Препоръчва се обработването на продуктите да става чрез варене и печене, на пара и задушаване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
za
za
13.11.2013 11:08
болна жлъчка= излющване на кожата на дланите на ръцете и стъпълата на краката


болна жлъчка = оригване след или по време на хранене хранене


Запек=Да, основна причина за запек е лошо функциониране на жлъчния мехур

ниското ниво на жлъчния поток допринася за образуване на камъни


ЖЛЪЧКА =Липсата на смелост: проявява по различни начини, а често остава с лоша представа за себе си.


Жлъчния мехур функция ви помага да се вземе решение за посоката в нашия живот и след това ви държи на него.

Успешните хора обикновено имат добра жлъчката функции.
0
0
za
za
13.11.2013 10:57
Когато имат проблеми с вземане на решения, или след преминаване през липсва страст, плах или скучен, сме свидетели на дисбаланс на жлъчния мехур.

Характеристики: черен дроб
Асоцииран орган: жлъчка
Елемент: дърво
Сезон: пролет
Отрицателни емоции: гняв, агресивност
Положителни емоции: доброта, саморазширяване, тъждественост
Звук: ШШШШШШШШ
Части на тялото: вътрешна част на краката, слабини, диафрагма, ребра
Сетива: зрение, сълзи, очи
Вкус: кисело
Цвят: зелен
0
0
za
za
13.11.2013 10:55
главоболие, съпроводено от болки в шията и раменете= ЗАПУШВАНЕ на ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР а именно над раменете и задната част на врата до върха на главата и челото.
очисти тези органи чрез пиене на много вода и яде неща като пресни зеленчуци за подхранване на жлъчния мехур и черния дроб, особено през пролетта.
2
0