Истерия

Истерични пристъпи

Какво представлява истерията

Истерията представлява вид невроза, която се изразява соматично. Истеричните пристъпи преминават под формата на бурни конвулсии, загуба на зрението или речта, парализа. Тези прояви не се основават на никаква физическа основа. Друго характерно за истерията е, че нейните прояви почти винаги настъпват в присъствието на повече хора.

Истерията е състояние, което дълго време не е разбирано от хората. Зигмунд Фройд пръв дава подробно обяснение на истерията. Тя е експресивна невроза, а всяка една криза е натоварена с определено значение. Истерията е израз на конфликт, който се дължи на отчаяна нужда за разделяне с определен обект и в същото време отчаяна нужда и опит за заедност и единност с обекта.

Началото на истерията може да бъде много остро, провокирано от тежка психична травма. Не е изключено истерията да се развива бавно и постепенно. Може да се изрази чрез социални конфликти във вашето семейство и на работно място.

Най-често склонни към истерия са хора, които притежават повишена самовнушаемост и емоционалност. Емоционалното отношение към живота е присъщо за жените, затова именно те заемат по-голямата част от болните. Отново жените са по-склонни към развитието на невроза.

Всички прояви на истерията са особен начин за изграждането на защитен механизъм на хора, които се намират в трудна за тях ситуация. За да се противопоставят и да противодействат на даден конфликт или проблем, тези хора започват да се крият в тази болест и да бягат от действителността.

Хората, които изпадат в истерия манипулират своето семейство, колеги и дори лекуващи лекари. Те не са засегнати от физическо заболяване, но си го измислят и го правят доста реалистично. Истериците имат отчаяна нужда от внимание и съчувствие. Често при тях се наблюдава стремеж за развитие на болест, само и само да успеят да извлекат някаква изгода. В отговор на това те получават необходимото внимание и съчувствие, но тези хора се нуждаят от лечение.

Причини за възникване на истерия

Истерия

Най-честите причини за възникването на истерията са невъзможност за справяне с живота, сексуална освободеност, извратени мисли и безделие. Наследствеността играе важна роля в причинно-следствената връзка. Нервна семейна среда, поквара и неправилно емоционално възпитание са фактори, които предразполагат към развитието на истерия в по-късен етап.

Емоционални сътресения като умствена преумора, стрес, страх, тревога, продължителна болест – всички те могат да отключат истерични прояви.

Истерията е изключително сложно психично проявление, което изразява неспособността на човек да се адаптира към важните моменти в живота – брак, позиция на отговорност, смърт на близък. Редица изследвания показват, че е възможна връзка между истерията и заболяване на мозъка.

Интоксикацията с наркотици е друга причина за истерични пристъпи.

Симптоми при истерия

Често тя започва с гърчове и припадъци, които са съпроводени с викове и плач, несвързано говорене, състояние на екстаз, стонове. Болният си скубе косите и разкъсва дрехи, плаче и се смее едновременно. Припадъците траят от един до няколко часа, а времетраенето им зависи от публиката около истерика и от това доколко тя му обръща внимание. Малките истерични прояви се характеризират с плач и прилошаване, болки в сърце, спазми в гърлото и затрудняване на дишането. Лицето се зачервява или пребледнява.

Диагностициране на истерия

Диагностициране на истеричното състояние се извършва от психиатър. Трябва да бъдат описани подробно проявите по време на пристъп. Преди да се постави точната диагноза е необходимо да се отхвърли наличието на други заболявания. Необходимо е да се открият причините, които отключват истеричните припадъци, за да може да се назначи подходящо лечение.

Лечение на истерия

Истерията е лечимо състояние, на което трябва да се обърне внимание. Тъй като причините за болестта са както физически, така и психически лечението трябва да бъде насочено едновременно към тялото и ума.

Спазването на физическо благосъстояние е от първостепенна важност. Едно здраво и добре функциониращо тяло поддържа и ума в добра форма. Мерките, които трябва да се вземат са поддържането на подреден и хигиеничен начин на живот, подходяща психическа и физическа почивка, ежедневни упражнения, намирането на работа, редовно хранене и сън.

На ментално ниво болният трябва да бъде научен на самоконтрол и положително мислене. Необходимо е да се абстрахира от неприятностите и да започне да си обръща повече внимание – пътешествия, нови дрехи, доставянето на дребни удоволствия. Препоръчва се да се ограничат контактите с хора, с които общуването е трудно и създава напрежение.

Зеленчуци и плодове

Истерията е състояние, което не бива да бъде подценявано. Ако не се назначи подходящо лечение тя може да премине в хронична форма и припадъците да станат по-силни и чести. Възможно е да се развият и много сериозни нарушения в психиката – неврастения и маниакално-депресивен синдром. Ако истерията се пренебрегне не е изключено да се нарушат говорът и слухът. Възможно е да се парализират и крайниците.

Хранене при истерия

Балансираното хранене и важен момент от лечението на симптомите на истерията. Млечните продукти са много полезни, подхранват нервите и успокояват съзнанието. Плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки трябва да станат неразделна част от менюто. Необходимо е да се избягват алкохол, чай, кафе, тютюн, бялата захар и захарните продукти, бялото брашно и продуктите, произведени от него.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Angelina
Angelina
09.07.2015 22:23
Големи глупости пише в тази статия.
1
1