Счупване на бедрената кост

Счупване на бедрена кост

Фрактурата/счупването на бедрената кост е резултат от тежки травматични въздействия, които са свързани с различни травми. Силата, която предизвиква счупването на бедрената кост действа по директен или индиректен начин.

Счупването на бедрената кост може да се получи на няколко места, затова има различни счупвания. Това са:

Счупване на бедрената глава – това е рядко срещане счупване, което е съчетано и с изкълчването на тазобедрената става. При излизането на главата от ставната ямка на таза се образуват режещи сили, които причиняват отчупването на част от бедрената глава. Обикновено такова счупване се получава при автомобилни катастрофи.

Счупване на бедрената шийка – това е най-честото счупване на бедрената кост, особено при хора в по-напреднала възраст. Обяснението за това е, че с напредването на годините коварната остеопороза засяга тази част на костта и я предразполага към счупване при не много силни травми.

Според местонахождението на счупването фрактурите на бедрената шийка се разделят на три основни групи:

1. Субкапитални – травмите засягат областта непосредствено под бедрената глава;

2. Медиоцервикални – травмите засягат средната част на шийката;

3. Базоцервикални – разположени са в основата на шийката на бедрото.

Счупвания в долната част на бедрената кост – тези счупвания могат да бъдат вътреставни и извънставни. Представляват сериозен проблем за лечение. Такива счупвания се получават при автомобилни катастрофи или директен удар, който е насочен точно към тази част на крака.

Счупване на ствола на бедрената кост – засяга дългата и тръбеста част на костта. Тъй като костта е изключително здрава, такова счупване може да се получи след много силна травма. Такива се получават вследствие на автомобилни или мотоциклетни катастрофи, падания от голяма височина.

Симптоми на счупване на бедрената кост

Когато фрактурата е засегнала бедрената шийка се усеща болка в слабинната гънка. Болката се засилва при опити за сгъване или въртене на крака навън в тазобедрената става. Когато крака е в покой болката намалява и дори може да изчезне. При счупване в бедрената глава и шийка едновременно счупеният крак визуално изглежда скъсен, а ходилото е завъртяно навън.

Когато счупванията са около коляното са налице симптоми на нестабилност в коляното. При изместване на тежестта на тялото в засегнатия крак подбедрицата се измества настрани или напред, а човек чувства поддаване на крака. Най-характерните симптоми за счупване на бедрената кост са силна болка, невъзможност за извършване на активни движения и силна болезненост при пасивно раздвижване на крака.

Диагностициране на счупване на бедрената кост

Раздвижване след счупване

Силните болки и невъзможността за движение на крака изискват спешно посещение на лекар. След като специалистът се запознае с положението и начина по който е получена травмата назначава рентгенови изследвания, които да потвърдят диагнозата.

Лечение на счупена бедрена кост

Когато счупванията засягат бедрената глава и бедрената шийка се назначава оперативно лечение. Счупванията в тази част на хълбока са сериозни, защото се късат и кръвоносни съдове. Специалистът трябва да установи доколко е запазено кръвообращението на главата на бедрото и колко голяма е вероятността да зарасне счупването. Ако има големи шансове за зарастване се извършва операция за фиксиране на счупените костни фрагменти и с хирургични винтове или плака. Ако не съществува вероятност за зарастване на костната глава по време на операцията се извършва подмяна на тазобедрената става с изкуствена.

Когато счупванията засягат трохантерния масив кръвоснабдяването не е сериозно засегнато, което улеснява срастването. За да се случи това срастване кракът трябва да се опъне чрез прокарване на специална хирургична тел през подбедрицата и закачането на тежести за нея. Не е изключено да се направи операция, по време на която костите се фиксират една за друга с винтове или плака.

Когато счупването засяга ствола на бедрената кост операцията е единствения начин за лечение. Въвежда се метален пирон вътре в кухината на костта, а за захващане се ползват винтове, телове и други.

При счупване на долния край на бедрената кост се налага внимателно и прецизно наместване на костните фрагменти и фиксиране на правилното им положение. Възможно е да се назначи операция.

След наместването на костните фрагменти се назначава рехабилитационна програма, която трябва да бъде спазвана стриктно с оглед по-бързото възстановяване.

Възстановяване след счупване на бедрената кост

Възстановяването на функцията на долния крайник е различно при всеки отделен човек и зависи от редица фактори. Най-често това са тежест на счупването, възраст и състояние на пострадалия. В повечето случаи са необходими от 6 до 8 седмици за зарастване на засегнатата кост и още няколко месеца до пълното възстановяване.

Когато е извършена подмяна на тазобедрената става възстановяването може да трае до половин година. Ако лечението е проведено правилно голяма част от хората възстановяват напълно степента си на активност.

При счупване на ствола на бедрената кост заздравяването е отлично и функциите на крака се възстановяват напълно. И тук пълното възстановяване може да отнеме 6 месеца.

При счупвания около колянната става прогнозите за възстановяване са тежки. Съществува риск от прекалено ранно възникване на артрозни промени в коляното. Периодът на пълно възстановяване е по-дълъг, отколкото при другите счупвания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати