ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Възпаление на яйчниците

Възпаление на яйчниците

Възпаление на яйчниците

Какво представлява възпалението на яйчниците

Възпалението на яйчниците е опасно състояние, което може да се получи почти незабелязано за жената, но води до силен дискомфорт и дори безплодие. Възпалението рядко възниква самостоятелно, в много случаи то е комбинирано с възпаление на маточни тръби. Предизвиква се от инфекция и спад в имунните сили на организма.

Най-често срещаните бактерии, които причиняват инфекцията са стрептококи и стафилококи, туберкулоза и ешерихия коли. Съществуват и някои фактори, които допринасят за разпространението на инфекцията – хипотермия, стрес, менструални нарушения. Прекалено честите полови контакти също могат да причинят подобен проблем. Като цяло възпалението на яйчниците е комбинация от настинка, микроби, преумора и лоша хигиена.

Най-голям риск от възпаление на яйчниците съществува при жените в детеродна възраст, но много често възпалението възниква след раждане или аборт, след извършването на гинекологични манипулации или операции в областта на корема.

Възпалението на яйчниците бива два вида – остро и хронично. Хроничното възпаление се получава, когато острото не е излекувано.

Симптоми при възпаление на яйчниците

Симптомите на възпалените яйчници най-често зависят от причината за възпалението и общото здравословно състояние на жената. Първият и най-характерен симптом е болката, която се локализира малко вляво или малко вдясно от матката. В острата фаза на възпалението болните страдат от силни болки, дори и при лек натиск върху корема и сакрума. Температурата се повишава, появява се сърцебиене.

Обикновено менструалният цикъл не е нарушен, но не е изключено да закъснее, изчезне или да бъде силно изобилен. Възпалението на яйчниците протича с проблемно и болезнено уриниране. Наблюдават се проблеми с дефекацията и отделяне на газове. В някои случаи болката се разгръща и към кръста, а възпалението започва със силни пробождания в единия или двата яйчника. Болката може да бъде лека, но е възможно да бъде силна и непоносима. Когато процесът не бъде установен и лекуван своевременно се стига до неговото хронифициране.

Болки в яйчниците

При хроничното възпаление яйчникът е удебелен и втвърден, повърхността му е неравна. Получават се сраствания, а състоянието е придружено с болки.

Неравната повърхност е резултат от неспукването на зреещите фоликули.

Усложнения, причинени от възпалението на яйчниците

Продължителен възпалителен процес може да доведе до развитие на плътна съединителна тъкан, която постепенно запушва тръбите имащи така или иначе малък диаметър – едва 1, 2 мм. Образуват се сраствания намаляват подвижността в органите и фалопиевите тръби. При наличие на подобен род сраствания, стерилитет е почти необратимо явление. Възпалението може да предизвика и други сериозни усложнения, които са опасни за живота – перитонит и гноен абсцес.

Диагностициране при възпаление на яйчниците

При наличието на остри болки в областта на яйчниците, нередовна менструация и проблеми с уринирането жената задължително трябва да посети своя гинеколог. Отлагането на прегледа може само да влоши прегледа и се стигне до необратими усложнения. Гинекологът извършва обстоен преглед и назначава редица изследвания като ехография и микробиологични тестове.

Лечение на възпаление на яйчниците

Най-често при наличие на възпаление на яйчниците се назначават антибиотици, които се пият в продължение на седем или десет дни. Препоръчва се и прилагането на вагинални глобули, за да се избегне появата на гъбички.

Няколко дни след започването на лечението болната започва да се чувства по-добре, а симптомите и болката намаляват. Въпреки подобряването, терапията не бива да се прекъсва, докато не се приемат всички предписани дози медикаменти.

Гинекологични прегледи

Когато предписаното лечение не даде резултат в рамките на няколко дни, отново трябва да посети лекар. В този случай може да се прибегне до лечение с инжекции. Лечението на хронично възпалените яйчници е сложно и продължително. Изписват се противовъзпалителни антибиотици, възстановително лечение и възстановяване на нарушените функции на половите органи. Необходимо е да се обърне внимание върху вторичните заболявания на нервната и еднокринната система.

По време на лечението трябва да се преустановят половите контакти, защото те могат да влошат положението. Препоръчва се жената да се консултира със своя гинеколог преди да възобнови сексуалния си живот.

Дейностите за предпазване от възпаление на яйчниците включват поддържане на висока лична хигиена, редовни гинекологични прегледи поне веднъж на шест месеца, навременно лечение на инфекциите и гинекологичните проблеми. Препоръчва се да се носи меко и памучно бельо, да не се използват силно ароматизирани интимни препарати.

Народна медицина при възпаление на яйчниците

Смесват се 80 г корени от гръмотрън и 100 г магарешки бодил. Вземат се 2 с.л. от сместа и се заливат с 600 г вряща вода. Запарката се вари 15 минути на тих огън и се оставя да престои около час. Прецежда се и се пие по една чаша, три пъти дневно преди хранене.

В 500 г бира се слагат 2 с.л. стръкове от девесил. Сместа престоява една нощ, а на сутринта се прецежда. Пие се три пъти дневно, преди хранене по 100 г. Приема се в продължение на пет дни.

Прави се смес от 100 г цвят от липа и 100 г корени от кръвен здравец, 30 г дилянка и 40 г червен кантарион. Всички билки се разбъркват много добре. 2 с.л. от получената смес се сваряват в 400 г вода. След като запарката изстине се прецежда. Пие се по една чаша, три пъти дневно преди хранене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 8
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати