Хиперкалциемия

Хиперкалциемия

Какво представлява хиперкалциемията

Хиперкалциемията е състояние на повишено ниво на калций в серума. Калцият е жизненоважен минерал в човешкото тяло и когато неговото ниво се повиши, резултатът са редица здравословни проблеми. Той има отношение към редица процеси в тялото – нервната възбудимост и проводимост, процеса на секреция на ендокринните и екзокринните жлези и редица други процеси.

Нивата на калцият в организма са строго регулирани. Регламентирането му основно се извършва от паратиреоидния хормон, витамин D и калцитонин.

Паратиреоидният хормон се синтезира в паращитовидните жлези, които представляват четири малки жлези, обгръщащи щитовидната жлеза. Витамин D се получава най-вече от слънчевите лъчи, а процесът на синтезирането му продължава в бъбреците и черния дроб. Калцитонин се произвежда в специализирани клетки в щитовидната жлеза. Взети заедно тези три фактори влияят върху кости, бъбреци, стомашно-чревния тракт и регулират нивата на калций.

Причини за хиперкалциемия

Причините за възникването на хиперкалциемия са много. Част от тях са повишено количество на паратхормона, злокачествени образувания, бъбречна недостатъчност, предозиране с витамин А и витамин D, синдром на Кушинг, тумор на хипофизата, хиперфункция на щитовидната жлеза, саркоидоза и надбъбречна недостатъчност.

Причините за хиперкалцемия са много и различни, но въпреки това механизмите на състоянието са еднакви. Това са повишаване на костната резорбция, повишена резорбция в гастроинтестиналния тракт и намалена ренална секреция.

Най-честата причина за хиперкалциемията е първичният хиперпаратиреодизъм. Жените са по-засегнати от това състояние. Не е изключено хиперкалцемията да се унаследи. Едновременно с нея се установява и повишено ниво на паратхормон. Това заболяване се нарича фамилна хипокалциурична хиперкалциемия. Свързано е с дефект в калциевия рецептор.

Ендокринните заболявания също могат да причинят хиперкалциемия. Това например е тиреотоксикозата. Тиреоидните хормони стимулират костната резорбция и вследствие на проблем с тях се наблюдават повишени нива на фосфатите, супресиран паратхормон и увеличени маркери за костното разграждане.

Саркоидоза и други грануломатозни заболявания – саркоидозата представлява хронично полиорганно заболяване с широка клинична изява. Засегнати предимно са белите дробове, лимфните възли, очи и кожа.

Симптоми при хиперкалциемия

Хиперкалциемията е състояние, което предизвиква разнообразни симптоми. От страна на Централната нервна система се наблюдават летаргия и депресия, психозa, влошаване на нормалното съзнание и мускулна слабост. Най-характерният симптом, идващ от сърдечно-съдовата система е повишение на кръвното налягане и брадикардия. Хиперкалциемията покосява бъбреците и може да доведе до прояви на остра бъбречна недостатъчност. Започват прояви на липса на апетит и гадене, повръщане и запек.

Остър панкреатит

Хиперкалциемията е причина за повишаване киселинността на стомашните сокове и развитие на язви и остър панкреатит. Когато повишението на калцият има много дълга давност се наблюдават и допълнителни усложнения. Появяват се калциеви отлагания в различни меки тъкани, по клапите на сърцето, започват сърбежи по кожата и очите. Не са изключени и тромбози.

Диагностициране на хиперкалциемия

Хиперкалциемията може лесно да се диагностицира чрез кръвен тест. Поставянето на диагнозата за причините на хиперкалциемията обаче, е доста по-труден процес. Снема се подробна анамнеза на състоянието на болния, извършва се физикален преглед, назначават се допълнителни кръвни тестове, които показват нивото на паратхормона и нивата на витамин D, изследва се и урината.

Лечение на хиперкалциемия

Леките форми на хиперкалциемия без сериозни клинични прояви не налагат някаква специфична намеса. Въпреки това, трябва да се открие причината за лекото повишение на калция и да се лекува, за да не се стигне на утежняване на ситуацията. Тежките прояви на хиперкалциемията задължително трябва да се лекуват. Първият етап от лечението на състоянието включва оценка на степента на дехидратация и необходимостта от назначаване на рехидратираща терапия със специален физиологичен разтвор. Прилага се и натриева диуреза, която протича с вливания на натриев хлорид и фуросемид.

При наличие на тежка бъбречна недостатъчност се налага и прилагането на диализа, която да поддържа функциите на бъбреците.

В дълготраен аспект се прилагат инхибитори на костната резорбция. Препаратите, които се препоръчват са такива за парентерално приложение, както и синтетичен калцитонин. Глюкокортикоидите за средство за борба с хипервитаминоза А и Д, саркоидоза и лимфом.

Резултатите от лечението на хиперкалциемията зависят от основната причина за това състояние. Ако хиперкалциемията е резултат от раково състояние, прогнозата не е много добра. Когато причините са други, прогнозата е много по-добра, но при условие че основната причина е установена и се лекува. Хиперкалциемията не може да бъде предотвратена, но ранното и откриване може да даде възможност за нормализиране на нивата на калция в нормални граници.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати