Гръдна жаба

гръдна жаба и стенокардия

Гръдната жаба, позната още като гръдна ангина и стенокардия представлява заболяване на сърцето, което се дължи на недостиг на кръв към сърдечния мускул – т.нар. бързопреходна исхемия. По време на кратките интервали от време недостигът на кръвоснабдяване се изявява със симптомите на гръдна жаба.

Това е заболяване, което в по-голямата част от случаите се получава от патологично стеснение на коронарните артерии/артериите, снабдяващи с кръв сърдечния мускул/. Те излизат от началото на аортата и захранват цялата сърдечна мускулатура. Стеснението им се дължи на атеросклероза. В останалата част от случаите, гръдната жаба е причинена от спазъм в сърдечните съдове.

В миналото хората са нарекли заболяването гръдна жаба, защото при наличието на пристъп човек започва да отваря широко своята уста и издава звуци. Възрастните мъже с наднормено тегло са най-рисковата група за това заболяване. Жените страдат от гръдна жаба значително по-рядко.

Състоянието се проявява при извършване на физическа работа, продължително ходене, изкачване на стълби. Болката се засилва значително при вдишването на студен въздух.

Симптоми при гръдна жаба

Главният симптом на гръдната жаба е болката зад гръдната кост, която притежава различни характеристики – може да бъде пристягаща или притискаща, изстудяваща или пареща. Болката се провокира от стрес, преяждане, физическо усилие и студ. Тя е краткотрайна. След прекратяването на физическото натоварване бързо преминава, но не е изключено да се повтаря след различни интервали от време.

По време на пристъпите, болният се чувства отпаднал, изпитва гадене, понякога повръща. Възможно е появата на сухота в устата или обратното – силно отделяне на слюнка. В редки случаи стенокардията може да се прояви в състояние на покой. Когато болката в сърдечната област е много силна и продължава повече от половин час, най-вероятно налице е по-сериозен проблем като инфаркт. По време на пристъп, човек трябва да прекрати всякакви физически усилия и движения и да седне. Поставянето на таблетка нитроглицерин или друго средство помага за успокояването на болката.

Механизъм на развитие на гръдната жаба

С напредването на възрастта атеросклеротичните изменения в организма също напредват и артериите бавно и постепенно започват да се стесняват. В началните етапи стесняването не пречи на кръвоснабдяването на сърцето, особено когато тялото е в покой. Когато нуждата от кислород се повиши, например при голямо физическо натоварване стеснените коронарни артерии не са в състояние да доставят необходимата кръв към сърцето. В този момент временният недостиг на кислород причинява и болките на гръдната жаба.

Недостатъчният приток на кръв към дадена съдова зона се нарича исхемия /малокръвие/. Ако запушването обхване целия коронарен съд, дадената част от сърцето умира и се получава инфаркт.

Според вида на пристъпите и различните симптоми, гръдната жаба се класифицира в три групи – стабилна, нестабилна и вариантна.

Стабилната стенокардия се получава, когато сърцето работи по-трудно от обичайното. Може да бъде предсказана с месеци или години предварително.

Нестабилна стенокардия – тя не проявява определена симптоматика и може да се получи дори в състояние на покой. Тя е рядко срещана, но много сериозна, защото не се лекува с лекарства и почивка. Не е изключено да е сигнал за бъдещ сърдечен удар.

сърдечни заболявания

Вариантна стенокардия – поразява най-малките сърдечни съдове и може да се прояви без заболяване на коронарните артерии. Дължи се на спазъм в кръвоносните съдове, който намалява притока на кръв към сърдечния мускул.

Диагностициране на гръдна жаба

При наличието на болки в областта на сърцето по време на физически усилия, болният задължително трябва да посети кардиолог. Първо се извършва физически преглед, обсъждане на симптомите и фамилната анамнеза. Прилагат се редица тестове. За да се види състоянието и образуванията в гръдния кош се прилага рентгенография на областта.

Електрокардиограмата записва електрическата активност на сърцето и същевременно може да открие кога то изпитва нужда за кислород. Коронарната ангиография показва вътрешността на коронарните артерии, а кръвните тестове проверяват нивата на мазнини, холестерол и захар.

Лечение на гръдна жаба

Лечението на болестта цели намаляване на болката и проявите, както и предотвратяването на сърдечен удар. Най-често предписваните лекарства за това състояние са нитратите. Те намаляват или напълно предотвратяват интензивността на пристъпите на гръдна жаба, като облекчават и разширяват кръвоносните съдове.

Другите медикаменти, които се прилагат са бета-блокери, блокери на калциевите канали, перорални антитромбоцитни лекарства, антикоагуланти, лекарства за високо кръвно налягане. Всички тези медикаменти понижават кръвното и холестерола, забавят сърдечната честота, отпускат кръвоносните съдове и намаляват натоварването на сърцето. В някои случаи гръдната жаба се лекува чрез медицински процедури. Най-често прилаганите са ангиопластика /използва се малък балон, който разширява стеснените артерии на сърцето/ и байпас на коронарната артерия.

Промяната в начина на живот е важна част от лечението на гръдната жаба. Препоръчват се спирането на цигарите и контролиране на килограмите, редовно следене на нивата на холестерол в кръвта, избягване на стресовите ситуации, активна почивка и ограничаване на физическите натоварвания.

Умерените физически упражнения са неизменна част от лечението на гръдна жаба. Физическото натоварване в нормални граници се отразява много благоприятно на сърцето, тъй като то започва да работи по-ефективно.

Хранене при гръдна жаба

Спазването на подходящ хранителен режим до голяма степен облекчава симптомите на болестта. Необходимо е да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци, риба, фибри и ленено семе. Мазните и тежки храни, алкохол, тестените изделия трябва да бъдат ограничени. Храните и напитките, които съдържат голямо количество сол също трябва да бъдат изключени от дневното меню. Препоръчва се порциите да са малки, а храненията да бъдат на по-малки интервали от време.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати