Коклюш

Коклюш

Коклюшът, наречен още магарешка кашлица и пертусис представлява остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което е причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Бактериите се прикрепват и размножават в епитела, покриващ дихателните пътища, който започва от носоглътката и достига до бронхиолите и бронхите. При кашлица във въздуха се отделят капчици аерозол, където се намира и причинителят на коклюш.

Инфектирането става при попадането на бактериите в дихателните пътища на възприемчив организъм. Инфекцията се предава по въздушно-капков път, като засяга основно малките деца и подрастващите. Коклюшът е силно заразна болест – приблизително 90% от индивидите, изложени на инфекцията се заразяват. Има сезонен характер, тъй като повечето случаи на зараза се срещат предимно в края на лятото и началото на есента.

В годините преди въвеждането на задължителна ваксинация, коклюшът е бил водещата причина за смърт, настъпваща в ранна детска възраст. След въвеждането на системни имунизации случаите на смърт намаляват с почти 99%. Въпреки това заболяването не е напълно отстранено и съществуват някои рискови фактори, които биха могли да го отключат. Това са пропуски в задължителната имунизация, контакт с болни от коклюш, наличие на епидемични ситуации.

Симптоми при коклюш

Инкубационният период на болестта трае между една и две седмици. Следва разгръщане на коклюша, който преминава през три стадия. Това са катарален, конвулсивен и реконвалесцентен.

През инкубационният период липсват ясно изразени симптоми. Той започва от попадането на бактерията върху лигавицата на респираторния тракт и трае до изявата на първите симптоми. В някои случаи може да продължи и 21 дни.

По време на катаралния стадий общото състояние на болния е сравнително добро, но започва да се появява кашлица, която значително се засилва нощно време. Появява се хрема и температура. След пет до десет дни кашлицата придобива пристъпен характер.

Магарешка кашлица

Конвулсивният стадий трае от две седмици до един месец. Основният симптом на болестта през този период е кашлицата на пристъпи. Тя е предшествана от чувство за гъделичкане в гърлото. Характерни са късите пристъпи на кашлица, които траят до изчерпването на поетия въздух. Следва шумно вдишване, което се нарича реприз.

Именно заради това шумно поемане на въздух, наподобяващо рев на магаре, коклюшът е познат и като магарешка кашлица. След вдишването следват нови пристъпи на кашлица, които в някои тежки случаи могат да достигнат до 50 на ден. При децата пристъпът на кашлица е предшестван от повръщане, докато при възрастните болестта протича нетипитично. Липсват тежките пристъпи на кашлица, по-скоро тя е хронична и продължителна.

При последния, реконвалесцентен етап пристъпите се разреждат и болният започва да се подобрява. При получаване на нови вирусни инфекции рискът от нови пристъпи се увеличава. Това е период на възстановяване, който трае няколко месеца.

Коклюшът може да причини редица нежелани усложнения, като бронхит и бронхопневмония, менингит и тежък енцефалит. Енцефалитите и менингитите протичат с тежки и опасни гърчове.

Диагностициране на коклюш

При наличие на пристъпи на кашлицата диагнозата се поставя сравнително лесно. В първоначалният, катарален стадий обаче, диагностицирането е трудно. Най-добрият метод за поставяне на диагнозата е изолирането на причинителя. Това става чрез вземане на материал от носоглътката посредством леко закривен тампон. Правят се посевки. Повишението на левкоцитите и лимфоцити свидетелстват за коклюш. Полимеразната верижна реакция е метод, при който директно се търси ДНК на Bordetella. Прилагат се и серологични изследвания, по време на които се търсят антитела срещу причинителя.

Лечение на коклюш

Лечение на коклюш

Най-често лечението се извършва в болнична среда. Предписват се антибактериални средства срещу причинителя на болестта и поддържащи медикаменти. Целта на лечението е да се облекчи кашлицата и да се спре разпространението на инфекцията в тялото.

При доказан коклюш или при предположения за наличието на такъв се изписват антибиотици. Ефектът им е най-силен, ако започнат да се приемат още в катаралния стадий. Те елиминират причинителя от респираторния тракт и ограничават заразяването на околните тъкани. При необходимост към антибактериалното лечение се назначава кислородотерапия и аспирация на трахеобронхиалното дърво. При тежките случаи на коклюш се прилага апаратна вентилация.

Болният трябва да почива, като задължително се избягват факторите, които могат да предизвикат пристъпи. Стаята се проветрява редовно, а въздухът се овлажнява. Храната трябва да бъде лека и течна, като приемът и да бъде на малки порции и по-често, за да не се затормозява допълнително организма. Приемът на повече течности предпазва от дехидратация. Най-добрият метод за предпазване от коклюш е поставянето на необходимата ваксина.

Мащерка

Народна медицина при коклюш

Смесват се 1 ч.л. ситно нарязан риган и 1 ч.ч. вода, сваряват се за 5 минути и се прецеждат. Чаят се пие още докато е топъл.

Счукват се 500 г лук и се смесват с 400 г захар, литър вода и 50 г мед. Получената смес се вари, докато не се получи сироп. Взема се по 1 с.л. няколко пъти дневно.

1 ч.л. ситно нарязана мащерка се залива с 250 мл вряща вода. След като сместа престои известно време се прецежда и се пие топла. Може да се подслади с малко мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати