Кихане

кихането като симптом

Кихането е защитна реакция на дихателните пътища, предизвикана от дразнене в областта на носа. Представлява най-важният защитен механизъм на долните и горните дихателни пътища. Кихането е естествен процес на тялото, по време на който въздухът излиза от устата с много висока скорост, понякога достигаща до 140 км/ч.

Причината за тази скорост е високото налягане, създало се в тялото. По време на кихането най-високото налягане е в областта на мозъка и стомаха. Резултатът от налягането е навлизането на повече кръв в кръвоносните съдове. Поради тази причина възпирането на кихането може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми.

При кихане се получава разширение на кръвоносните съдове и сърцето, а слъзните канали и синусите се отварят. Така замърсеният въздух се изхвърля от белите дробове, което е невъзможно да се случи при нормалното дишане. Разширяването на сърцето удължава периодът му на почивка, като по този начин то спира за милисекунди, а след това започва отново да функционира нормално.

Причини за кихане

Причините за кихането могат да бъдат много и разнообразни. Дразненията в носната лигавица най-често са причинени от прах, козина, черен пипер, ярка светлина, настинки, алергия, домашна прах, резки температурни промени. Съществуват много ситуации в които кихането не може да спре, а състоянието става опасно и дори болезнено. Най-често срещаните са:

Настинка - хората кихат най-често, когато са настинали. Понякога киханията са толкова чести, че човек не може да се спре. Появява се болка в гърдите и вече става ясно, че причината за кихането е вирусно заболяване. Вирусите дразнят епителните клетки, чиято функция е да защитават белите дробове. Тези клетки са разположени от ноздрите на носа до най-малките разклонения на бронхите – бронхиолите, намиращи се в основите на дробовете. Кихането трудно може да се спре, затова най-добре е да се ограничат провокиращите го условия.

Тютюнопушенецигарите отделят вредни и твърди частици, които предизвикват силно дразнене върху респираторната система. Постоянното кихане може да засегне не само активните пушачи, но и пасивните.

Замърсен въздух – мръсният въздух съдържа голям брой твърди частици, които могат да раздразнят лигавицата на хората, които го вдишат. Това е механично раздразване, което причинява кихане.

Алергични реакции – алергичната реакция представлява раздразване на лигавицата, която покрива дихателната система от някакъв конкретен алерген. Колкото по-силен е алергена, толкова кихавицата е по-упорита.

Някои хора могат дори да кихат при огряването от слънцеслънчева алергия.

алергии при децата

Важно е да се знае, че прикриването на кихането посредством стискане на носа не е полезно нито за ушите, нито за белите дробове. По този начин се спира въздушната струя и се увеличава налягането в гръдната и носната кухина.

Диагностициране на причините за кихане

Когато кихането е продължително и не отминава, засегнатият трябва да се консултира с лекар, за да се установят точните причини за състоянието. Лекарят задава въпроси, които да му помогнат да диагностицира откъде идва дразненето.

Пациентът трябва да отговори дали има алергии, има ли други симптоми, освен кихането, колко често е кихането и кога е започнало, сезонно ли се проявява, установява се наличието на домашен любимец. На базата на отговорите, специалистът може да направи оценка, дали кихането е предизвикано от алергия, настинка, механично дразнене.

Лечение на кихане

Лечението на кихането зависи от фактора, който го причинява. Когато продължителното кихане е предизвикано от цигарен дим, най-добре е да се избягва тютюнопушенето и стаите, в които се пуши. Среда със силно замърсен въздух също трябва да се избягва, за да се ограничи механичното дразнене на лигавицата на носа, за да се предотврати кихането.

Кихавица, причинена от настинка отминава веднага след излекуване. За целта болният трябва да ограничи достъпа си до други хора, за да не предаде инфекцията на околните. Като цяло кихането отминава, когато човек ограничи достъпа си до дразнителите на лигавицата.

Кихането не е животозастрашаващо състояние и не води до сериозни усложнения. В най-лошият случай е източник на раздразнение. Все пак, когато е продължително явление, не бива да се пренебрегва, защото нарушава качеството на живот. В много редки случаи кихането е симптом на сериозни болести и инфекции.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати