Безсъние

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Безсъние
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво е безсънието

Безсънието представлява голяма група състояния /инсомнии/, които причиняват количествени и качествени проблеми в нормалния сън. Тези състояния са отговорни за нарушението в качеството на съня, а не са резултат от него. Безсънието е крайният продукт на въздействието на различни психологични и соматични фактори.

Безсънието е един от най-големите врагове на съвременния човек. От безсъние може да пострада всеки, но най-често разстройствата в съня се срещат при по-възрастните хора. В действителност с напредването на годините човек се нуждае от по-малко сън и това лесно може да се обърка с безсъние. При младите се наблюдават трудности при заспиването, докато при по-възрастните хора се оплакват от будене през нощта. Според статистиката, жени са по-чести жертви на безсънието.

Причини за безсъние

Причините за безсънието могат да бъдат много и различни. Няколко са най-често срещаните видове безсъние:

Стресово безсъние – това е най-често срещаното безсъние и представлява преходно състояние. Преходните психофизиологични /стресови/ инсомнии са периоди на безсъние, които продължават до 3 седмици. Породени са от стрес, силни емоционални изживявания, промяна на обстановката за сън, притеснение от бъдещи събития. Тези състояния се характеризират с качествени и количествени нарушения на съня, които се изразяват в проблеми при заспиването, лесно събуждане, некачествен сън. Много често това безсъние е съпроводено с главоболие, раздразнителност през светлата част на деня, лошо настроение.

Постоянното стресово безсъние е причинено от хронично състояние на страх и безпокойство, напрежение или умствена умора. Отрицателно на съня могат да влияят шум, неудобно легло и наличие на светлина в стаята за сън.

Хората, които страдат от постоянно психофизиологично безсъние трудно заспиват, често се пробуждат нощем и след това не могат да заспят. Общото количество на сън при тях е от 3 до 5 часа на денонощие. През деня работоспособността е силно нарушена, появява се главоболие, болки в мускулите, изпотяване.

Безсъние, породено от неспокойни крака – синдромът на неспокойните крака е проблем за голям процент от населението. Състоянието се характеризира с мравучкания, болки, потрепвания в мускулите на подбедрицата. Потърпевшите често движат своите долни крайници, което налага често ставане от леглото, за да облекчат своя проблем.

Инсомния

Безсъние при мания и депресия – безсънието, породено от депресии се характеризира с нарушения в съня, чести пробуждания и твърде ранно окончателно събуждане. Хора в депресивни състояния страдат от липса на сън и умора. При биполярни разстройства депресията може да се изрази в прекалено дълъг сън – хиперсомния. При наличието на мания, сънят е кратък, но без прекъсвания, а заспиването е трудно.

Безсъние поради дихателни смущения – това състояние е опасно, защото се характеризира със спиране на дишането по време на сън и затова се наблюдават множество събуждания, по време на които човек има чувството, че се задушава. Появяват се умора през деня и намаляване на либидото. Състоянието изисква спешна лекарска намеса.

Безсъние при контракции на мускулите – повтарящите се контракции на единия или двата крака протичат с изпъване на палеца, сгъване на стъпалото, в редки случаи се наблюдава сгъване на тазобедрената става и коляното. В такива случаи човек се събужда, но не помни нищо. Епизодите на повтарящите се контракции продължават от няколко минути до един час и протичат с пълно или частично пробуждане.

Диагностициране на безсъние

Нуждата от изследване на безсъние и последващото му лечение се определя от честотата на нарушение на съня и влиянието на безсънието върху ежедневните задължения на индивида. Назначаването на лечение още при първото посещение при лекаря се налага при онези хора, които са подложени на временно стресиращи фактори като смърт на близък, инцидент, затруднено финансово положение.

Дълго продължаващото безсъние изисква назначаването на редица изследвания, които могат да установят неврологични, медицински и психиатрични отклонения. Критериите, по които се поставя диагноза безсъние включват наличието на един или повече симптоми: трудност при заспиване, често събуждане, лошо качество на съня, невъзможност за поддържане на сън, въпреки че налице са всички условия за спокоен сън.

Хората, които са диагностицирани с безсъние трябва да притежават и отклонения в ежедневната активност: намалено внимание, лоша памет или концентрация, сънливост през деня, раздразнителност, стомашни проблеми, липса на мотивация.

Лечение на безсъние

Лечението на безсънието включва назначаването на медикаментозна терапия и промяна в начина на живот. Основната цел на лечението е откриването на причината за безсъние. Като първоначален метод се прилага поведенческа терапия, чиято цел е да се научат нови навици, засягащи съня. По време на тази терапия се прилага обучение за създаването на нови привички, техники за релаксация и когнитивна поведенческа терапия. Приемането на медикаменти също може да помогне за премахване на безсънието, но те трябва да бъдат предписани от лекар, когато има индикации за тяхното ползване. Страничните ефекти на тези медикаменти се изразяват в прекалена сънливост, проблеми с концентрацията и равновесието.

риба, лимони, домати и подправки

Самият човек също може да предприеме някои мерки, с които да облекчи състоянието си. Препоръчва се установяване на режим на заспиване и събуждане по едно и също време. Леглото трябва да бъде използвано само за сън, не е желателно да човек да стои в леглото, ако не спи. Спалнята трябва да бъде максимално комфортна, и безшумна, не бива да се заспива на включен телевизор.

Хранене при безсъние

Препоръчва се вечерята да бъде лека, но засищаща, защото както преяждането, така и гладът могат да окажат влияние върху качеството на съня. Хубаво е вечерята да включва повече зеленчуци, риба или месо с малко мазнини. Цигари и алкохол са напълно противопоказни.

Мнението, че алкохолът помага за заспиване е съвсем погрешно. След 17 часа следобяд не бива да се пият никакви тонизиращи напитки. Вечерята не бива да е по-късно от 19 часа. Пържените и тежки храни не са препоръчителни. Ако човек изпита глад, преди лягане може да изяде някакъв плод или да изпие чаша айран.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати