Рак на гърдата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Превенция на рак на гърдата
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който води своето начало от клетките на самата гърда. Гърдите са изградени от лобули, млечни диктуси, съединителна и мастна тъкан, лимфни и кръвоносни съдове. В лобулите се намират жлезите, произвеждащи мляко, а млечните диктуси са каналчетата, които свързват лобулите със зърното. Голяма част от злокачествените изменения започват в каналчетата – дуктален рак или от лобулите – лобуларен рак.

Лимфните съдове в гърдата водят до лимфни съдове, които са разположени под мишницата. Те се наричат аксиларни лимфни възли. В случай, че раковите изменения достигнат до тези възли и продължат да растат, се получава подуване и възпаление. Когато ракът на гърдата достигне до тези лимфни възли се увеличава рискът от разпространението му и в други части на тялото.

Ракът на гърдата е най-честият рак, който покосява жените. Той е втората причина за смърт по честота, след рак на белия дроб. Всяка една жена е застрашена от развитието на това коварно заболяване.

Причини за рак на гърдата

Не е установена точната причина за развитие на този вид рак. Все пак съществуват определени рискови фактори, които биха могли да причинят това заболяване.

Полракът на гърдата се среща 100 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете, така че самият женски пол сам по себе си е рисков фактор.

Възраст – възможността за поява на рак на гърдата се увеличава с напредването на възрастта на жената.

Рискови генетични фактори – около 10% от случаите на жени с рак на гърдата имат мутации в определени гени. Жени, които притежават такива изменения са много по-застрашени от развитие на рак.

Изменения в менструален цикъл – жени, при които менструацията е настъпила преди навършването на 12-годишна възраст и такива, при които менопаузата е след 55-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Фамилна обремененост – злокачествените образувания на гърдата се срещат по-често при жени, които вече имат кръвни роднини, които вече имат това заболяване. Рискът е двойно по-голям при жени, чиято майка, баба или сестра имат рак.

Лъчетерапия в областта на гърдите – жени, които по един или друг повод са претърпели лъчелечение около гръдния кош попадат в рисковата група за рак на гърдата.

Тези рискови фактори не могат да бъдат променени от жената, защото се получават по независими от нея причини.

Съществуват и такива рискови фактори, които са свързани с начина на живот. Това са:

Прием на орални контрацептиви – не е уточнено коя съставка на контрацептивите може да изиграе ролята за развитие на рак, но според проучванията жените, които ги ползват имат малко по-голям риск от развитие на този вид рак.

Липса на деца – жени, които не са раждали или такива, които раждат първото си дете след 30-годишна възраст имат увеличен риск.

Заместителна хормонална терапия – напълно доказано е, че продължителната хормонална терапия леко увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата.

Кърмене – според някои специалисти продължителното кърмене намалява риска от поява на рак на гърдата.

Алкохол – консумацията на алкохол се свързва със слабо повишение на риска от образуване на злокачествени образувания в гърдата.

Тегло – наднорменото тегло увеличава риска, особено при жени, чието напълняване се е случило с възрастта.

Спорт и упражнения – според всички проучвания физическата активност и ходенето намаляват възможността за поява на рак.

Симптоми при рак на гърдата

Рак на гърдата

Признаците за наличие на този вид рак не са специфични и могат да варират в широки граници. Оплакванията при рак на гърдата се срещат и при редица други доброкачествени заболявания като кисти, фиброаденом и възпаления. Най-характерните симптоми при рак на гърдата са:

Бучка – представлява плътно и възловидно образувание, което е първият признак за възможен тумор в гърдата. Бучката може да бъде във всяка една част от женската гърда, но най-често туморът се разполага във външния периметър на жлезата. Бучката е единична и се усеща като различна тъкан. Тя може да бъде спонтанно болезнена или да причинява болка при допир.

Подуване и болка – болката може да се установи от всяка една жена. Обикновено болезнеността обхваща само едната гърда и не е свързана с менструалния цикъл.

Грапавост и раздразнена кожа – това е класически симптом, при който срастването на тумора с кожата поражда изменението ѝ в портокалов вид.

Хлътване на зърното – друга типична проява, която се дължи на нарастването на тумора, при което зърното се дърпа навътре. Когато зърното е засегнато от туморния процес се появява болка.

Изтичане на секрет от зърното – възможно е секретът да бъде примесен с кръв. Секрецията се появява само в засегнатата от тумора гърда.

Бучка в подмишницата – бучки и втвърдявания в лимфните възли на подмишниците могат да бъдат първия симптом на рак. Установяват се чрез опипване на областта.

Диагностициране на рак на гърдата

Ранното установяване на рака е най-важната предпоставка за успешното лечение на болестта. Основните методи за изследване включват:

Клинично изследване на гърдите – прави се последователен преглед, по време на който се проверява симетричността, формата, размерите и релефа на гърдата. Търсят е подутини и хлътвания, разширени кръвоносни съдове, корички, придърпвания.

Ехография – представлява кратко изследване, при което се наблюдават формациите в млечната жлеза. Този метод може да различи кистите от туморите.

Мамография – това е най-често използваният метод за диагностика на рака на гърдата. Използва се малка доза рентгеново лъчение и се визуализират структурите на жлезата.

Лечение на рак на гърдата

Магнитно-резонансното изследване е метод, който притежава най-висока диагностична способност, което позволява наличието на добър контраст между отделните тъкани.

Когато ултразвуковото или мамографското изследване дадат информация за патологична зона в областта на жлезата се провежда биопсия. След получаване на резултатите от нея се назначава най-подходящото лечение.

Лечение на рак на гърдата

Лечението се изразява в прилагането на няколко метода – оперативна намеса, лъчелечение и лекарствена терапия.

Оперативното лечение има за цел отстраняване на тумора и аксиларните лимфни възли. Тежестта на операцията зависи от големината на тумора и стадия на болестта и различни други фактори. няколко са възможностите за оперативна намеса:

Радикална мастектомия – по време на тази операция се премахва цялата гърда и лимфните възли. Друг начин за оперативно лечение е органосъхраняващата терапия. Тук се запазва гърдата, като се изрязва само тумора и няколко сантиметра здрава тъкан около него. Хирургичното отстраняване на всички лимфни възли е задължителна част при всички видове операции на рак на гърдата.

Лъчетерапията е метод, който има за цел да се унищожат всички останали туморни клетки, за да не се образува нов тумор. Тя започва веднага след като оперативната рана е зараснала. Негативни последици от лъчетерапията са гадене, главоболие, световъртеж, зачервяване на кожата, отпадналост.

Лекарствената терапия претърпява постоянно и много бързо развитие, защото непрекъснато се регистрират нови лекарства за лечението на тумори в гърдата.

Самоизследване на гърдите

Всяка жена трябва периодично да изследва сама своите гърди, за да установи наличието на изменения, възникнали в тях. Голяма част от проблемите в гърдите се откриват от самите жени и то, съвсем случайно. Най-добрият период за изследване на гърдите е седмица след менструалния цикъл, тъй като тогава гръдната тъкан не е чувствителна и подута.

Прегледът се прави в легнало положение, като се използват възглавничките на пръстите. Пръстите се движат бавно, с малки кръгообразни движения. Трябва да се използва различен по сила натиск, за да може да се почувства тъканта на гърдата. Друг метод за самоизследване е в изправено положение с вдигната ръка.

При вдигане на ръката се опипва тъканта около подмишницата. Не бива да се пропуска нито една област от гърдата, защото на практика туморът може да се появи във всяка една нейна част.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати