Пародонтоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Парадонтоза
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-27%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
44.00 лв.
Виж ››

Пародонтозата е заболяване, което засяга опорно-държащия апарат на зъбите. Това е второто по честота стоматологично заболяване, след кариеса. Пародонтозата е типичен проблем за по-възрастните хора, но в последните години все повече млади страдат от тази болест. Представлява хроничен възпалително-дистрофичен процес на пародонта.

Различни са причините, които водят до развитие на пародонтоза. На първо място се посочва тютюнопушене и дъвченето на тютюн. Лошата хигиена на зъбите, зъбен камък, зле поставена пломба, неправилно подредени зъби или наличието на голямо разстояние между тях, недостиг на витамини и нездравословен начин на живот са важни предпоставки за появата на пародонтоза. Не е изключено да съществува определена генетична предразположеност към появата на болестта. Застрашени от поява на пародонтоза са най-вече диабетици, хората с неправилна захапка и бременни жени.

Симптоми при пародонтоза

Болестните процеси започват с възпаление на венечния ръб. Той се отлепва от зъбите и се наблюдава оформяне на джобове. В тях се събират зъбен камък, хранителни и кръвни отпадъци и различни микроогранизми, които причиняват инфектирането на кръвта и поддържат непрекъснато наличие на възпалителен процес. след време инфекцията прониква в дълбочина, засягайки костта, която се намира отдолу. Формират се костни джобове, зъбите се оголват и стават изключително чувствителни към температурни и механични дразнения. Болният започва да усеща лош дъх и неприятен вкус в устата. Зъбите, които са загубили своята опора, се клатят и падат.

Най-общо пародонтозата протича в три етапа. Първият етап се характеризира с поява на сърбеж, парене и изтръпване на венци. По време на вторият етап венците вече се подуват, събират гной и е възможно да се наблюдава кървене. В други случаи венците избледняват.

Миене на зъби

Пародонтозата е придружена от лош дъх и формирането на периодични абсцеси. Възпалените венци и бактериите могат да причинят възпаление на лимфните възли. Последният етап на пародонтозата се проявява в оголването на зъбите и образуването на джобовете. Когато не се вземат навременни мерки, зъбите се разклащат и започват да падат.

Проблемите със зъбите водят след себе си и нарушения в работата на храносмилателната система, които се изразяват в поява на язва, колит и гастрит. Възможно е да се развият сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания, провокирани от нелекуваната пародонтоза.

Диагностициране на пародонтоза

Необходимо е да се направи рентгеново изследване на проблемни зъби, по време на което се установява разрушаване на алвеоларната кост около засегнатите зъби. Колкото по-рано се установи наличието на пародонтозата, толкова е по-голяма вероятността за успешно лечение.

Лечение на пародонтоза

Веднага след поставянето на диагноза пародонтоза трябва да се назначи лечение. Най-често лечебната терапия преминава през три основни етапа:

Начална /инициална/ терапия – започва със задължително ултразвуково почистване на подвенечните и надвенечните зъбен камък, биофилм и зъбна плака. Това почистване се извършва в няколко фази, които зависят от тежестта на болестта и количеството на бактериите. Измерва се дълбочината на образувания пародонтален джоб и се прави оценка на загубата на пародонт, като именно тя определя в кой стадий е заболяването.

Ако се установи подвижност на някои от засегнатите зъби, те трябва да се шинират. Шинирането се изразява в закрепването по определен начин на няколко зъба един за друг, за да се ограничи подвижността им при говор и хранене. От първостепенна важност е поддържането на много висока устна хигиена не само по време на лечението, но и след него. При необходимост зъболекарят трябва да наблегне на обучението за правилно прилагане на оралната хигиена.

Зеленчуци и плодове

Преоценка – това е вторият етап от лечението на пародонтозата. Обикновено настъпва няколко седмици след прекратяването на началната терапия. По време на тази фаза се оценява постигнатото от предишното лечение, отново се измерват джобовете, както и се прави съпоставка на всички фактори.

Според получените резултати се назначава поддържаща терапия или се пристъпва към допълнителни хирургични методи за лечение на поразените участъци. Именно хирургичната намеса е единствения надежден начин за възстановяване на загубената костна маса.

Поддържаща терапия – изразява се в поддържането на висока орална хигиена и редовни посещения при зъболекар за очистване на биофилма с ултразвук.

Профилактика на пародонтоза

Предпазването от заболяване на венците се изразява в редовно миене на зъбите, почистване с конец, редовно почистване на зъбния камък. Профилактиката трябва да започне още в ранна детска възраст. Детето трябва да бъде научено да сдъвка храната на двете страни. Дъвченето на нерафинирани и необработени твърди природни храни като плодове, зеленчуци и ядки са най-важната предпоставка за наличието на здрави венци и зъби.

Консумацията на тези продукти води до самопочистване на зъбите и венечните повърхности, масажира ги и подобрява тяхното кръвоснабдяване. Обратно – консумацията на прекалено много захарни продукти, сладкиши и рафинирани изделия увеличава риска от развитие на заболявания на венците и зъбите.

Чубрица

Народна медицина при пародонтоза

Смесват се 1 с.л. зехтин, 1 жълтък, 1 ч.л. пудра захар и се разстилат върху марля. С нея се налагат болните места няколко пъти дневно.

2 с.л. лайка се сваряват в 1 литър вода за 5 минути. Сместа се оставя до изстиване, а след това се прецежда. Към нея се добавят 2 с.л. сол, 12 с.л. оцет и 1 с.л. сода бикарбонат. С получената отвара два пъти дневно се прави гаргара.

Смесват се по 1 с.л. лайка и смрадлика, добавя се 1 с.л сол и се попарват с 500 мл вода. Когато сместа изстине се прави гаргара.

3 с.л. надробени дъбови кори се поставят в 500 мл вода и се варят около 15 минути. Сместа се прецежда, а след като изстине се използва за жабурене.

1 с.л. чубрица се смесва с 250 мл оцет и се вари 10 минути. Прецежда се и няколко пъти дневно се прави гаргара.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest