Колики

бебе плаче

Какво представляват коликите

Думата колики произлиза от гръцката дума kolikos, което означава болки в колона – част от дебелото черво. Това е често срещано явление при бебетата, като засяга най-малко 20% от кърмачетата през първите няколко месеца след раждането им. Обикновено се появяват до няколко седмици след раждане и продължават до навършване на 3-4-месечна възраст. Коликите не са заболяване, не са вредни или опасни. Според редица специалисти коликите са временно явление, по време на което бебето може да продължи да наддава килограми.

Никой не знае какви са точните причини за появата на коликите. Някои експерти твърдят, че причината се крие в стомашно неразположение, а други подкрепят теорията, че червата на малкото бебе са чувствителни и неподготвени за някои от веществата в майчината кърма или адаптирано мляко. Трето предположение е, че по време на храненето бебетата поглъщат прекалено много въздух, който причинява болка и дискомфорт след определен период от време. Тютюнопушенето по време на бременност също може да отключи появата на колики. Нито една от тези теории не е научно доказана.

Симптоми при колики

Първият и най-характерен симптом е интензивният плач. Бебето плаче яростно и силно, а родителите не могат да направят почти нищо, за да го утешат. Лицето му става червено, като резултат от силния плач. Плачът започва по едно и също време – най-често следобяд или вечер, започва внезапно и без определена причина.

Позата на бебето също може да издаде наличието на колики. Юмруците му са стиснати, коремните мускули са напрегнати, коленете са свити, а гърбът – извит. Сънят е нередовен и прекъсван от епизоди на плач. Храненето също е нередовно и прекъсвано от плач. При някои бебета симптомите на колики са по-леки, като коликите могат да предизвикат само периоди на изразено безпокойство.

Ако коликите продължат и след навършване на 4-месечна възраст на бебето, ако то изпитва видимо страдание може да се подозира наличието на здравословен проблем. Симптомите, които показват, че коликите са причинени от някаква нередност са влошаването им, вместо подобряването им; събуждане на бебето с болезнен плач; бебето наддава по-малко от необходимото, има дихателни и храносмилателни проблеми.

хранене на бебето

Диагностициране на колики

Лекарят прави основен преглед на бебето, по време на който преценява дали нещо му причинява страдание. Ако се установи, че детето е напълно здраво, но все пак има гореописаните симптоми, то се диагностицира с колики. Сканиране или лабораторни изследвания не са необходими, освен с случаите, когато лекарят няма основателни съмнения за сериозно заболяване.

Лечение на колики

Коликите са напълно нормална част от живота на новороденото и не са вредни. Най-често не се налага предписването на лекарства. Препоръчва се прилагането на някои процедури, които имат доказано добър ефект срещу коликите. Тези процедури включват:

Млечен протеин – когато бебето е на изкуствено хранене то става с хипоалергенни изкуствени млека, а когато се кърми в диетата на майката трябва да се включат млечни продукти. Този начин на хранене се прилага за една седмица пробен период, и ако дава резултати следва да се продължи по този режим.

Капки симетикон – симетиконът намалява количество на излишен въздух в червата без да се включва в кръвообращението. Капките лактоза се препоръчват в случаите на лактозна непоносимост, но понякога помагат и при бебета с колики.

Увеличаването на комфорта на бебетата също играе много важна роля в борбата с коликите. Повиването на бебето по време на период на плач и притискане на коремчето с пелената може да помогне и да облекчи болките. В някои случаи честите, но по-малки хранения дават положителен резултат.

три бебета

Това се крие във факта, че когато се храни по-рядко, бебето суче лакомо и поглъща въздух, който става причина за болезнените процеси в червата. Майката задължително трябва да се увери, че след хранене бебето се уригва. За целта то трябва да бъде задържано в изправено положение или подпряно на рамото. Гърбът и коремът трябва да се разтриват, докато не излезе излишният въздух. В редица случаи масажи и топлата вана влияят положително.

Храни, които причиняват колики

В някои от случаите на колики, причината за тях може да се крие в някоя от храните, които майката е консумирала. Тези храни включват: кофеин, чай, кола, газирани напитки, соеви продукти, фъстъци, шоколад, цитрусови плодове, пилешко, телешко, яйца, ядки, царевица, морски дарове, броколи, карфиол, зеле, лук, домати и зелени чушки.

Понякога витамини за бременни и кърмачки могат да предизвикат дразнения при бебето. В такъв случай майката трябва да се консултира със своя лекар. Алкохол и тютюнопушене са напълно противопоказни. За да се разбере коя храна причинява коликите, храните трябва да се премахват една по една. Трябва да се отчете фактът, че за някои от храните са необходими до две седмици за пълното пречистване на организма от тях.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати