Малария

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258846
Малария
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Маларията представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга черния дроб, червените кръвни клетки, а понякога мозъка и бъбреците. Причинителите на малария са едноклетъчни паразити. Съществуват четири форми на маларията, всяка една причинявана от различен паразит.

Паразитите Plasmodium vivax и P lasmodium ovale причиняват тридневната малария; Plasmodium malarie – четиридневната малария; Plasmodium falciparum – тропическата малария. Източник на заразата е болният човек, а междинния гостоприемник са комари от рода Anopheles. Комарът смуче кръв от болния човек, като поема зрелите форми на паразита. След като преминат етапите на биологичния цикъл, в самите слюнчени жлези на комара се формират безполови форми.

Именно по този начин комарът се явява преносител на опасното заболяване. При ухапване на някой човек, плазмодиите попадат в кръвта му благодарение на слюнката на комара. Чрез кръвта те достигат черния дроб, където се обуславят следващите етапи от развитието на паразитите. При напускането на черния дроб плазмодиите разрушават неговите клетки, а оттам навлизат и в червените кръвни клетки. Развитието на паразитите в тях варира от два до три дни.

Маларията е болест, която бързо може да придобие епидемичен характер, особено в голяма част от тропиците и субтропиците. В други части от света тя се среща рядко, боледуват хора, които са били в някои от засегнатите райони.

Симптоми на малария

Инкубационният период на болестта трае 10-15 дни при тропическата и тридневната малария, а при четиридневната може да продължи до два месеца. Съществува и форма на тридневната малария, причинена от Plasmodium vivax, при която инкубационния период може да продължи до една година. Симптомите в началото на болестта наподобяват настинка от грип – отпадналост, безсилие, липса на апетит и повишение на температурата.

Следва настъпването на истинските прояви на маларията – появява се чувство за студ, което трае до два часа; следва повишение на температура до над 38 градуса, главоболие, ставни и мускулни болки. В някои случаи висока температура може да провокира гърчови състояния. Фазата с твърде висока температура трае между 4 и 6 часа, след което се наблюдава рязкото ѝ спадане, както и обилно изпотяване.

Когато маларията е причинена от Plasmodium vivax и Plasmodium vivale, пристъпите и се повтарят след по-малко от 48 часа; при Plasmodium malariae - след 72 часа. Цикличното протичане на болестта е обусловено от динамиката на разрушаване на еритроцитите. Освен всички останали прояви се наблюдава увеличение на черния дроб, жълтеница и анемия. Възможно е да се появят редица животозастрашаващи състояния, като проблеми в кръвосъсирването, бъбречна и дихателна недостатъчност. Тези опасни усложнения най-често се наблюдават при болни с много слаба имунна система.

Диагностициране на малария

Висока темепратура

Особено важни за поставянето на правилната диагноза са данните за пребиване на човек в район, в който има епидемия от малария. Необходимо е да се назначат лабораторни и паразитологични изследвания, които да затвърдят диагнозата. Паразитологичният тест представлява вземане на капка кръв от пръста, с която се прави натривка на специално стъкло. След провеждането на обработка и оцветяване, е необходимо да се наблюдава състоянието на червените кръвни клетки и плазмодиите в тях. Различните видове плазмодии притежават различни морфологични белези.

Лечение на малария

Лечението на болестта трябва да започне незабавно след на диагнозата и Назначава се хлороквин, който обаче не въздейства върху живите форми на плазмодиите. Поради тази причина, след прекратяване на лечението с него трябва да бъде приложен и примаквин, който е ефикасен срещу живите форми. При резистентност на болестта се прилага хинин за период от 10 дни. В някои случаи се налага хининът да бъде съчетан с тетрациклин.

Допълнителното лечение на маларията включва регулация на водното и електролитно състояние на организма, контрол върху кръвната захар и бъбречната функция. Необходимо е да се знае, че при ранно диагностициране и навременно лечение, маларията е една напълно лечима болест.

Профилактика срещу малария

Най-добрият подход в борбата с маларията е извършване на профилактика срещу нея. Преди човек да отпътува в район с маларийни прояви, задължително трябва да проведе консултация със своя личен лекар.

Специалистът назначава профилактика със специални медикаменти – химиопрофилактици, които се приемат по определена схема преди пътуването. При пристигането в маларийният район се препоръчва използването на репеленти за намазване срещу комари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати