Миалгия

Болки при миалагия

Какво е миалгия

Миалгията представлява общо наименование за болка, която е причинена от различни нарушения и заболявания. Продължителността на тази болка е различна – може да бъде с внезапно начало и кратка продължителност или хронично състояние с периодични или постоянни мускулни болки. Миалгията може да засегне един мускул или цяла група мускули.

Възможно е миалгията да се задейства от широк кръг проблеми и състояния. Най-честите причини за появата и са прекомерна употреба на някои лекарствени средства, прекалено напрежение, наранявания, психически стрес, лош сън, продължително излагане на влажен въздух или студено време.

Това състояние на болка може да бъде предизвикано от инфекции, като такива на горните дихателни пътища или вирусна пневмония. Автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза, системни заболявания като ревматоиден артрит и хипертиреоидизъм също могат да причинят миалгия. Други рискови фактори са злоупотреба с наркотици, ухапвания от насекоми, грипови състояния и електролитни недостатъци.

Болката може да се класифицира въз основа на различни признаци – продължителност, локализация и сила. В повечето случаи острата болка има съвсем ясен източник, появява се внезапно и изчезва бързо. Острата болка подсказва, че някоя част от тялото има нужда от помощ.

Хроничната болка може да продължи от няколко месеца до години. Тя може да се появява и изчезва или може да остане. Възможно е да смущава съня, да причини депресия, да отслаби апетита и като цяло – да засегне качеството на живот на отделния индивид.

Видове миалгия

Ревматична полимиалгия – представлява ревматично състояние, което протича с умерена до силна болка в мускулите на долната част на гръб, бедрата, хълбоците и врата, горната част на ръце и други части на тялото. В буквален превод полимиалгия означава болки в голям брой мускули. Болките са предизвикани от възпалените синовиални обвивки на бурсите и сухожилията около тазобедрените и раменните стави.

Първите симптоми на ревматичната полимиалгия са умерена до силна скованост и болка в хълбоците, врата и раменния пояс. Сковаността е най-силно изразена сутрин и след период на обездвижване и трае около половин час. Оплакванията могат да се появят внезапно или постепенно.

Епидемична миалгия – това е вирусно заболяване, което е причинено от Коксаки или ЕСНО. От своя страна те се причисляват към групата на ентеровирусите. Източник и резервоар на инфекцията е самият болен човек или вирусоносителят. Епидемичната миалгия започва с остро начало. Оплакванията включват силни болки в корема, гърдите и гърба, висока температура.

Диагностициране на миалгия

Болки в китките

За да се диагностицира правилно миалгията, трябва да се открие причината за нейната поява. От важно значение имат клиничната картина на оплакванията, от кога датират те и продължителността на болките. За поставяне на диагноза ревматична полимиалгия се назначават рутинни кръвни изследвания, имунологични кръвни изследвания, рентгенови снимки и биопсия. Епидемичната миалгия се доказва въз основата на клинични и епидемиологични данни. Диагнозата се потвърждава със серологични и вирусологични резултати.

Лечение на миалгия

Лечението на миалгия започва едва след като се установят точните причини за появата му. Ревматичната полимиалгия се лекува чрез комбинация от медикаментозно и физикално лечение. Медикаментите имат за цел да облекчат болката и сковаността, както и да намалят възпалението. За лечение на възпалението широко използвани са нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак, напроксен и редица други.

Кортикостероиди са много често използвани, но дългата им употреба може да предизвика редица нежелани ефекти – диабет, остеопороза, трудно заздравяване на раните, повишение на телесно тегло и атрофия на кожа. Епидемичната миалгия се лекува чрез противовирусни препарати.

Немедикаментозното лечение на мускулните болки включва почивка и умерена физическа терапия, подходящи масажи и прилагане на топли и студени терапии. В някои случаи изброените лечения действат благоприятно върху ендорфини– естествените болкоуспокояващи, произвеждани в тялото. В други случаи немедикаментозните лечения влияят директно върху нервите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати