Мозъчни тумори

Мозъчни тумори

Какво представляват мозъчните тумори

Мозъчните тумори са сериозно заболяване, което се развива в черепната кухина. Представляват абнормно, неконтролирано развитие на клетки от мозъка, обвивките на мозъка и черепно-мозъчните нерви. Мозъчният тумор има животозастрашаващ характер, определен от инвазивното му развитие в едно ограничено пространство, точно каквото е черепната кухина.

Мозъчните тумори се класифицират по различен начин и според определени критерии. Най-често биват разделяни на доброкачествени и злокачествени, на първични и вторични. Съществува и класификация, която се определя от клетките и тъканите, от които произхождат туморите.

Видове мозъчни тумори

Доброкачествени мозъчни тумори – характерен за тях е бавният растеж, имат добре очертани граници, а клетките им не се разпространяват в други места на тялото и не нахлуват в околната тъкан на мозъка. Въпреки че са доброкачествени, те представляват опасно и дори животозастрашаващо състояние, защото притискат крехката мозъчна тъкан.

Злокачествени мозъчни тумори – нарастват бързо и за разлика от доброкачествените, навлизат в околната здрава тъкан на мозъка, нарушавайки нормалните и функции. Някои туморни клетки може да се разпространят и да образуват нови туморни формации в други части на главния, гръбначния мозък или в други органи.

Първични мозъчни тумори – представляват новообразувания, които се развиват в нервната система. Причинени са от промяна в състояние на клетките и абнормното им разрастване.

Вторични мозъчни тумори – представляват процеси, развиващи се на друго място и впоследствие се разпространяват в нервната система. Тези метастични тумори са по-често срещани от първичните.

Според клетките, от които произхождат най-често срещаните мозъчни тумори са:

Менингеоми – доброкачествени тумори, които се образуват в клетки на мозъчните обвивки.

Мозък

Глиоми – произлизат от глиалните клетки /помощни клетки, които се намират между невроните на мозъка/. Възможно е да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени.

Тумори на хипофизата – доброкачествени тумори, произлизащи от епителните клетки на хипофизната жлеза.

Причини за мозъчен тумор

Все още не са уточнени причините за развитие на голяма част от мозъчните тумори. Според специалистите най-често срещаните рискови фактори, които обуславят промяната на клетката в туморна са:

- Заболявания на имунна система като СПИН, имуносупресия, имунен дефицит и други;

- Продължително излагане на рентгенови лъчи, включително и след провеждане на лъчетерапия поради раково заболяване;

- Възраст – според статистиката деца под 8 години и възрастни хора над 60 години заболяват по-често от тумори на мозъка;

- Прекомерно излагане на въздействие на токсини.

Симптоми на мозъчен тумор

Гадене, повръщане и главоболие – черепът на практика представлява затворено пространство, поради което нарастването на туморното образувание в него води до повишение на вътречерепното налягане. От своя страна високото налягане причинява гадене, повръщане и главоболие.

Припадъцимозъчните тумори дразнят и притискат мозъчната кора.

Резултатът от това притискане е епилептичен припадък, който се изразява в неконтролирани потрепвания на части от тялото и загуба на съзнание.

Други характерни симптоми са слабост в крайниците /при засягане на двигателните центрове/; изтръпвания и промени в чувствителността; хормонални изменения; нарушения в четенето, писането и говора; промени в паметта и емоциите; промени в поведението – отпуснатост, сънливост, личностни промени, трудност при концентрация; нарушения в обонянието и зрението; бъркане на посоки; намаляване на слуха.

Диагностициране на мозъчен тумор

Отчаяние

Поставянето на диагноза мозъчен тумор е сложен процес, който изисква провеждането на различни изследвания и диагностични методи. Най-важните такива са ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и неврологичен преглед. При необходимост, допълнителна информация може да се получи от рентгенография, ангиография, лумбална пункция, биопсия, хормонални изследвания. Крайната диагноза за вида на тумора се поставя чрез извършването на хистологично изследване.

Лечение на мозъчен тумор

Лечението на мозъчните тумори зависи от няколко много важни особености – вид и локализация на тумора, състоянието на пациента. Най-общо лечението се разделя на хирургично и нехирургично.

В по-голяма част от случаите хирургичната интервенция е първата важна стъпка от лечението на тумора. Оперативното лечение на тумора се извършва от неврохирург. Чрез операцията специалистът има за цел премахването на възможно по-голяма част от тумора. Така се премахва болезненото притискане на мозъчната структура и в същото време се взема материал за хистологията. Чрез нея се открива точния произход на туморните клетки. В някои случаи цялостното премахване на тумора не е възможно. Това налага неговото намаляване, за да се подобри резултата от последващите химио и лъчетерапия.

Нехирургичното лечение включва редица похвати. Това са наблюдението и прилагането на медикаменти, които намаляват симптомите, причинени от тумора; лъчетерапия и химиотерапия.

Прогнозата за изхода от това тежко заболяване зависи от редица фактори. Това са вида на клетката, локализацията и малигнеността – доколко промените клетки са различни от нормалните. Важно значение имат и възрастта на пациента, давността на тумора, наличието на други съпътстващи заболявания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати