Кривогледство

Очен преглед

Кривогледството представлява зрително нарушение, при което едно от очите се отклонява от правилната точка на фиксация, като по този начин се нарушава нормалното двуочно зрение. При симетричното положение на очите образът на предмета, който е фиксиран попада в макулата на всяко едно око. Зрителните нерви пренасят до мозъка двата получени образа, където вече се сливат в единен образ и предметът се възприема триизмерно.

При наличието на кривогледство сливането на образите не се получава и мозъкът, за да се предпази от получаването на двойни картини, изключва образа, който идва от отклоненото око. При прекалено дълго съществуване на кривогледството се получава амблиопия на засегнатото око.

Различни са причините за появата на кривогледството. Най-честите причини са различен или много голям диоптър на очите и нарушен баланс между взаимодействието на външните очни мускули – те са по шест за всяко око.

При почти 50% от случаите, кривогледството представлява вродено състояние. Съществува и наследствен елемент, който също е често срещан. В такъв случай кривогледството се появява още при самото раждане или в по-късните детски години. Може да се получи и при възрастни хора, поради травма или като проява на друго заболяване.

При бебетата до 4-месечна възраст се наблюдават некоординирани движения на очите – състояние, известно като физиологично кривене. След тази възраст очите започват да се изправят. След навършването на 6 месеца на бебето вече не съществува физиологично кривогледство. Отклонението на очите тук може да бъде периодично или постоянно. Понякога кривогледството в ранна детска възраст е провокирано от друго сериозно заболяване на очите – като тумор например.

Видове кривогледство

Паралитично кривогледство – проявява се при по-възрастни хора и в много редки случаи се наблюдава при деца. Причината за неговото възникване е пареза или парализа на двигателните мускули на очите. Заболяванията на мозъка могат да доведат до поражения на нервите, които от своя страна увреждат мускулите на очите.

Съдружно кривогледство – представлява ясно изразено отклонение на едното око, при запазен нервно-мускулен баланс. Причините за поява на съдружно кривогледство са няколко. Най-важната причина е наличието на късогледство или далекогледство, които променят събирането на зрителните оси. Други важни фактори са вродено отслабено зрение, мускулно неравновесие, особености във вътрешните мускули на очите.

Симптоми при кривогледство

При паралитичното кривогледство се наблюдава характерна клинична картина. Болният страда от двойно виждане, което се засилва при насочването на погледа към определена посока. Единият от двойните образи е действителен, но другият е лъжлив. Засегнатото лице се затруднява да определи кой от двата образа е действителен, което може да причини нарушения в координацията му. Подвижността на болното око е намалена.

Ъгълът на отклонение на очните оси е силно променлив. За да може да избегне двойното виждане, болният извършва компенсаторно движение на главата.

Съдружното кривогледство - проявява се в ранна детска възраст, като отклонението на окото може да не бъде постоянно явление, но най-често предшества поява на трайно кривогледство. Този вид кривогледство се различава от паралитичното по няколко характерни особености: ъгълът на кривене на окото е винаги еднакъв, без значение от посоката на погледа; двете очи имат запазена подвижност; не се наблюдава раздвояване на образите.

Очен тест

Диагностициране на кривогледство

Диагностицирането на състоянието се извършва от лекар специалист по очни заболявания. Необходимо е да се направи точна преценка относно проблема – дали е само естетически или има функционален характер. На първо място трябва да се уточнят причините за появата на кривогледството и неговата давност. Точната диагноза на кривогледството изисква прилагането на обективен начин за определянето на степента на отклонение на окото.

Точната оценка на ъгъла на кривене в различните позиции на погледа се прави чрез измерване с призматични скали и коордиметрия. Измерванията се правят няколко пъти, чрез което се проследява развитието на кривогледството с времето и се определя начина на лечение.

Лечение на кривогледство

Целта на лечението на паралитичното кривогледство е възстановяването на функцията на засегнатите мускули и нерви. Ако се установи, че това не е възможно, се налага извършването на оперативна намеса за изправяне на очните оси.

Съдружното кривогледство се лекува дълго и трудно. Първият етап от терапията е насочен към възстановяването на зрителната острота на проблемното око. Използват се очила с корекционни стъкла и се практикуват упражнения със закриване на другото око.

След като възстанови остротата на зрението се преминава към ортопедичното лечение. Ако ъгълът на отклонение на окото е голям, мускулното равновесие се възстановява по оперативен път. При малките деца лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати