Полиартрит

Възпаление на ставите

Какво представлява полиартрит

Полиартритът представлява заболяване, което протича с възпаление на няколко стави едновременно или последователно една след друга. Той спада към заболяванията с хроничен характер, като причините за появата на болестта се крият във възпалението на ставната тъкан. В това се изразява и разликата с артроза – при нея се разрушава хрущял. При полиартритът поразената част е синовалната обвивка, която обгръща ставата.

Според причините за възникване на възпалението, полиартритът се разделя на:

Инфекциозен полиартрит – появява се след прекарването на тежка инфекция, като гонорея, туберкулоза, бруцелоза. Когато се улови навреме може да премине сравнително бързо. В противен случай, полиартритът води до значително нарушение в работата на ставата.

Ревматоиден полиартрит – в повечето случаи не се дължи на инфектиране на ставата, но причинява хронично увреждане на няколко на брой стави. Този вид полиартрит представлява тежко системно заболяване, което уврежда съединителната тъкан на ставата. Разпространението му към органите в тялото става изключително бързо, поради което трябва да се лекува в най-ранен стадий на появата му.

Обменен полиартрит – нарушение в обмяната на веществата стои в основата на появата му. Натрупването на соли в ставите е главната причина за възникването на обменния полиартрит. При него солните кристали предизвикват дразнене върху ставите и водят до възпаление.

Реактивен полиартрит – причината за възникването му е налична инфекция в организма. Най-често огнището на инфекция се крие в белите дробове или пикочната система. Реактивният полиартрит е основна предпоставка за развитието на редица болести, като колит, полиневрит и конюнктивит.

Полиартрит

Псориатичен полиартрит – характерно за него е, че поразява млади хора до 40-годишна възраст. Получава се около половин година след псориатично увреждане на кожата. Най-често този вид полиартрит уврежда ставите на стъпалата.

Симптоми при полиартрит

Симптомите на заболяването зависят от вида му и причините за неговото възникване. Тъй като инфекциозният полиартрит се появява в резултат на инфекция, симптомите включват намалена подвижност, зачервяване и подпухване на кожата.

Опасността на ревматодния полиартрит се крие в леките прояви, с които започва. Признаците в първоначалният стадий са чувствителност на ставата към промяната в климатичните условия. В началото болките са леки, а подпухналостта е едва забележима. В някои случаи се повишава телесната температура, а апетитът и теглото се понижават. В други случаи протича със силно повишение на температурата и поразяване на вътрешни органи.

При децата полиартритът се появява след навършването на двегодишна възраст. Оплакванията включват усещане за болка и ограниченост на поразените стави. Болестта протича с увеличение на лимфни възли и симетрично увреждане на ставите.

Диагностициране на полиартрит

При първото посещение на лекар, пациентът трябва да го запознае със своите симптоми, тяхната давност и възможната причина за възникването им. За правилната диагностика на полиартрит трябва да се назначат различни ревматологични лабораторни тестове. Навременното откриване на заболяване е важно за успеха на лечението и прогнозата за излекуване.

Лечение на полиартрит

Средствата за лечение на полиартрит се назначават от специалист-ревматолог. Той определя начините на лечение на заболяването. Прилагат се обезболяващи препарати, които премахват болката, но не лекуват засегнатите стави; при наличието на ревматоиден артрит се назначават глюкокортикоиди, които в някои случаи се вкарва директно в болните стави. В периодите на обостряне на заболяването се налага и престой в болница.

Лечението на реактивният полиартрит има две главни цели – облекчаване на възпалението и премахване на чревната или пикочо-половата инфекция.

Глухарче

Ставното възпаление се лекува чрез рехабилитация и физиотерапия, които включват комплекс от упражнения и чрез противовъзпалителни средства.

Лечението на псориатичния артрит цели подобряването на качество на живот на болния, намаляване на възпалението и предотвратяването на поява на тежко деструктивно ставно заболяване. Използват се различни антиревматични средства като метотрексат и циклоспорин.

Народна медицина при полиартрит

Вземат се 100 г цвят от малини и се заливат с 0.5 л водка. Сместа се оставя да престои 10 дни на тъмно място, след което се прецежда. Приема се по 1 с.л. три пъти на ден.

Смесват се по 100 г корен от репей и корен от глухарче. Вземат се 3 с.л. от получената смес, заливат се с 3 чаши вряла вода и се оставят да престоят в термос за една нощ. Пие се три пъти дневно по 1 с.л.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати