Шигелоза

Шигелоза

Какво представлява шигелозата

Шигелозата представлява остро инфекциозно заболяване, протичащо с обща интоксикация на организма и тежка диария. Причинителите на болестта спадат към семейство Enterobacteriaceae от родът Shigella.

Това са грам отрицателни бактерии, които не образуват спори и капсули. Подразделят се на четири специфични групи: Shigella dysenteriae, Shigella boydii, Shigella sonnei и Shigella flexneri. Шигелите имат антиген О, въз основата на който всеки вид се разделя на определени серотипове. Те произвеждат термостабилен ендотоксин, а Shigella dysenteriae продуцира и термолабилен екзотоксин.

Shigella dysenteriae не е устойчива във външна среда, но останалите типове шигели остават жизненоспособни в хранителни продукти, вода и почва от 10 до 45 дни. При температура от 100 градуса загиват мигновено. Най-често срещаните типове са Shigella sonnei и Shigella flexneri.

Източникът на инфекцията е болен човек или бактерионосител. Заразяването с шигелоза става по фекално-орален път чрез вода, хранителни продукти, замърсени предмети и ръце, които са имали достъп до бактерионосител или фекалиите на болен. Мухите са един от главните участници в механизма на заразяването с инфекцията. Заболяването се среща най-вече при деца на възраст между 1 и 3 години.

Има ясно изразен лятно-есенен характер. Когато възникне се получава заразяване на цялото семейство и дори има епидемичен характер. Много често срещани са водните епидемии. Шигелозата е свързана с твърде лоша лична хигиена, лоши санитарни условия и липса на санитарно-хигиенно устройство /водоснабяване и канализация/.

За да се зарази човек с шигелоза са необходими 100 микробни клетки, а за Shigella dysenteriae много по-малко – само 10. Входната врата на инфекцията е устата. Една част от бактериите загиват още при попадането в корема, поради действието на стомашни сокове.

Диария

Онези шигели, които оцеляват в корема се придвижват към крайните точки на тънките черва, размножават се в лумена и достигат колона. Веднъж проникнали в дебелото черво те не само се размножават, но започват да отделят токсини, причиняващи деструкция на червата. Настъпват промени с дистрофичен характер в нервния апарат на червата.

Симптоми при шигелоза

Инкубационният период на шигелозата може да трае от 1 до 7 дни. Първите симптоми включват главоболие, втрисане, висока температура, отпадналост, силни болки в стомаха и тежка диария. Изхожданията са чести и придружени от болки с коликообразен характер.

Първоначално отделените фекалии са много обилни, воднисти, примесени с гной, кръв и слуз. На по-късен етап болният започва да отделя само гной, слуз и кръв. Отначало коремните болки са дифузни или локализирани около пъпа, но много скоро започват да се усещат само в лявата половина на стомаха. През следващите часове болките се превръщат в много болезнени и неефективни позиви за дефекация.

Болният има бледа кожа и сух, обложен език, шумна перисталтика, ускорен пулс. Болестта трае до 5 дни, като възстановяването е бързо.

При деца, болни от шигелоза, обезводняването на организма може да бъде много тежко и да се получи тежка дехидратация, възможно е да се появят и гърчове. Не е изключено при кърмачетата да се появят редица усложнения – пареза на червата, инвагинация, пролапс на лигавицата на ректума.

Шигелозата може протече в няколко форми – лека, тежка и средно тежка. При тежката форма се наблюдава много силна обща отпадналост, тежка диария, дехидратация и хиповолемия. Усложненията при възрастни включват остра бъбречна недостатъчност, шок и перфорация на червата.

Диагностициране на шигелоза

Обикновени бисквити

Характерната клинична картина насочва лекарите към вероятната диагноза шигелоза. За да се потвърдят съмненията се прилагат няколко микробиологични изследвания. На първо място се изолират шигели чрез посявка върху специална среда.

Необходимо е посявката да се направи веднага след вземане на проба от изпражненията, защото шигелите умират бързо. Прилагат се серологични изследвания, а след преминаването на първоначалния остър стадий на заболяването се извършва ректороманоскопия.

Лечение на шигелоза

В острият стадий на шигелозата, болният трябва да почива на постелен режим. При тежките форми се налага и спешна хоспитализация. За облекчаване на симптомите се предписват антидиарийни средства, антипиретици и спазмолитици. Необходимо е да се обърне внимание на водно-електролитните изменения в тялото – назначават се солни разтвори за венозно приложение.

За да се избегне избухването на епидемия болните трябва да се изолират – вкъщи или в болнично отделение. За оздравели се считат онези, които имат два положителни резултата от изследването на анален секрет. Лицата от рискови социални групи – деца и работещи в заведения имат удължена с три дни изолация и трябва да се изследват 4 пъти.

Хранене при шигелоза

Необходимо е да се спазва лек хранителен режим. Диетата включва прием на чай и оризова вода, пюре от моркови, картофено пюре и пасирани зеленчукови супи, бисквити и сухари.

Захранването трябва да става постепенно, за да не се затрудни допълнително работата на стомаха. При кърмачетата много полезна е кърмата от майката и различните лечебни, хуманизирани млека.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари