Цианоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Цианоза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Цианозата представлява оцветяване в синкав цвят на видимите лигавици и кожата, което има различен оттенък в зависимост от причините за поява ѝ.

Цианозата се получава в резултат от увеличението на количеството редуциран хемоглобин в капилярната кръв над 3.1 ммол/л. Това увеличение причинява натрупването на хемоглобина в кръвоносните съдове. Сама по себе си цианозата не представлява заболяване, а е симптом за наличието на такова.

Различават се два вида цианоза – централна и периферна. Централната цианоза се проявява при всички онези състояния, които причиняват недостиг на кислород в артериалната кръв. В повечето случаи това са болестите на бели дробове – бронхиална астма, пневмосклероза, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, белодробен тумор, оток на белите дробове.

Периферната цианоза се развива поради наличието на два фактора – бавен кръвен оток, който причинява увеличеният прием на кислород от тъканите и недостатъчното им оросяване. Периферната цианоза най-често се среща при нарушения в кръвообращението. Такива могат да бъдат острата сърдечна слабост и застойната сърдечна недостатъчност.

При нормална циркулация, бедната на кислород кръв влиза в сърцето от дясната страна, където тя се обогатява с кислород. Оттам се изпомпва кръв от лявата част на сърцето към всички тъкани в тялото. При вродените дефекти на сърцето този процес е опорочен.

Другите причини за появата на цианоза включват прием на свръхдоза наркотици, излагане на студ, изкачване на прекалено висока надморска височина, кръвен съсирек, който блокира кръвоснабдяването, синдром на Рейно и метхемоглобинемия. В някои случаи цианозата сигнализира за опасни и животозастрашаващи състояния като кардиопулмонарен арест, задавяне, епиглотит, белодробна емболия и други.

Симптоми при цианоза

Централната цианоза се проявява с общ сиво-синкав оттенък на кожата. Най-силно изразеното посиняване на кожата засяга назолабиалните гънки по лицето, около устата и лигавиците. Кожата е топла.

Мерене на кръвно

Периферната цианоза се проявява със синкаво виолетов цвят на кожата и видимите лигавици. Най-засегнатите участъци са периферните части от пръстите на крайниците, мидите на ушите, езика и върха на носа. В същото време кожата е много студена.

Освен посиняването на определени части от тялото, много често се появяват симптоми и от други системи на организма. Симптомите от страна на сърцето и дихателната система включват болки в гърдите, затруднено дишане /учестено дишане или недостиг на въздух/. Другите симптоми са треска, раздразнителност, нервност, лошо хранене или лошо спане при кърмачета и малки деца, главоболие, объркване или загуба на съзнание за миг.

От изброените симптоми, някои са много сериозни и дори могат да сигнализират за животозастрашаващо състояние. Това са загубата на съзнание, летаргията, болките в гърдите и изтощеността.

Диагностициране на цианоза

Диагностиката на основната причина включва снемане на анамнеза, физикален преглед и назначаването на редица изследвания. Първоначално лекарят се запознава с подробната медицинска история на пациента. Той трябва да разбере как се е развила цианозата – дали внезапно или се е задълбочавала с течение на времето.

Важни за диагностицирането са факти, като излагане на студено или внезапно посещение на голяма надморска височина, отравяне или прием на лекарства.

Медицинският преглед включва преслушването на дихателните и сърдечните звуци. Оценява се силата на пулса и кръвното налягане. Тестовете, които се използват за оценяване на ситуацията включват кръвно газов анализ и пулсоксиметрията /оценка на насищането на кислород в кръвта/. Извършва се пълна кръвна картина, което изследване дава информация за нарушения като нисък хемоглобин, нисък брой на червените кръвни телца /анемия/ и други.

Лечение на цианоза

Лечението на цианозата се съсредоточава върху отстраняване на основното заболяване.

Периферната цианоза, предизвикана от синдром на Рейно или излагане на студ може да бъде лекувана симптоматично с цел затопляне на пръстите на ръцете и краката. Централна цианоза, причинена от вродени дефекти на сърцето в повечето случаи се лекува чрез хирургична намеса.

Децата, които имат затруднения в храненето поради сърдечна недостатъчност и цианоза трябва да бъдат подложени на интравенозно вливане на течности. При сърдечната недостатъчност се назначават диуретици.

Когато цианозата е причинена от продължителна експозиция на олово, сребро и различни химически компоненти, първата стъпка на лечението е прекъсването на контакта с тях.

Тъй като цианозата може да бъде резултат от различни болестни процеси и състояние в организма, начините на лечение са много различни. Правилната диагностика е ключовият елемент от отстраняването не само на цианозата, но и на главното заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати