Нередовна менструация

Нередовна менструация

Менструацията представлява процес на циклично излющване и изхвърляне на лигавицата на матката, което е съпроводено с маточно кръвотечение. Нормалната менструация идва на всеки 28 дни, но по-кратък цикъл от 25 дни или по-дълъг от 30-32 дни вече не е нормално явление. За нередовна менструация може да се говори, когато дължината на цикъла е по-къса от 25 и по дълга от 35 дни.

Удължаването на менструацията се нарича опсоменорея, а съкращаването – пройоменорея. Нередовната менструация не е нормално състояние, поради което трябва да се обърне специално внимание на това явление. Нередовният цикъл е много често проблем. Според статистиката всяка една на пет жени е засегната от него.

В повечето случаи нередовната менструация е съпроводена с изменения в продължителността на менструацията – по-малко от три дни /олигоменорея/ и повече от седем дни /полименорея/; изменения в обема на кръвозагубата; болезнена менструация и междуменструални кръвотечения.

Приема се, че при здравите жени менструацията не причинява почти никакви промени в настроението и здравословното състояние, не понижава работоспособността и не нарушава нормалното ежедневие.

Причини за нередовна менструация

Противозачатъчни – неправилният прием на оралните контрацептиви е една от най-често срещаните причини за нередовна менструация. Този проблем може да се получи и при прием на хормони. Поради тази причина всяка една жена трябва да се запознае много добре с начина на прием на контрацептиви.

Когато менструалният цикъл въобще не дойде в рамките на един месец, всяка полово активна жена трябва да си направи тест за бременност. В случай, че е отрицателен, поводите за притеснение са много, защото в организма протичат неестествени процеси. Този вид нередовен цикъл може да бъде провокират и от действието на психически фактори, като тежка физическа или умствена преумора, силен стрес, прекалено рязка загуба или качване на килограми.

Нередовна менструация може да бъде симптом за инфекция на органите на малкия таз, хормонален дисбаланс или заболяване на ендокринната система /най-често щитовидна жлеза/, тумори, яйчникова недостатъчност, инфекциозни заболявания, поликистоза на яйчниците.

Нередовният цикъл при по-възрастни жени може да бъде симптом за настъпване на менопауза.

Промяната в климатичните условия, дълги и уморителни пътувания, натравяне, продължителен прием на някои видове хапчета също са фактори, които могат да окажат негативно влияние върху процесите в тялото на жената.

Симптоми при нередовна менструация

Проблеми с менструалния цикъл, които не бива да будят съмнения за нередност включват периодите на пубертета, когато все още се затвърдяват менструалните функции, в климактериума и по време на бременност. Всички други отклонения в цикъл по време на детеродната възраст свидетелстват за нередност.

Симптоми като рязко отслабване, напълняване и увеличено окосмяване, съпроводени с нередовна менструация трябва да бъдат разгледани сериозно.

Нередовен цикъл

Когато нередовната менструация е причинена от стрес, преумора или изтощение, както и от общо физическо заболяване е възможно да се проявят съпътстващи симптоми като сънливост, отслабване на паметта, отпуснатост, понижение на телесната температура, намалена работоспособност.

Нередовен цикъл, причинен от сраствания на маточната кухина и недоразвит ендометриум може да протече със силно главоболие, прекомерно окосмяване, отслабване на зрението и затлъстяване.

Когато нередовната менструация е провокирана от болести на надбъбречните жлези, хипофизата и хипоталамуса, тумори, ензимна недостатъчност, автоимунни заболявания е възможно да настъпи преждевременен климакс още на 37-годишна възраст.

Диагностициране на нередовна менструация

Нередовна менструация е една от най-честите причини за посещение на жената при гинеколог. Тъй като сам по себе си той не е заболяване, а признак за нередност в организма, специалистът трябва да установи каква е тя. Първоначално се прави гинекологичен преглед, който трябва да отхвърли възможността за наличие на поликистоза, инфекция на матката или друг болестен процес. Изследва се функцията на щитовидната жлеза, назначава се колпоскопия, ехография и редица други образни изследвания.

Лечение на нередовна менструация

Лечението на проблемите с цикъла се определя от главната причина за това нарушение. Използват се противозачатъчни средства за регулация на цикъла, предписват се различни хормонални терапии, отстранява се поликистозата, когато има такава, назначават се антибиотици за лечение на инфекциозните процеси, прилагат се много и различни подходи. Това разнообразие е продиктувано от сложността на процесите в женското тяло и възможността за възникване на различни болести.

Поради тази причина всяка една жена трябва да следи всяка една промяна в своето тяло и редовно да посещава своя гинеколог. За по-лесно проследяване на менструацията се препоръчва воденето на календарче, в което да се записва с точност началото и края на менструалното кървене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Tanq
Tanq
29.09.2014 21:55
Ако пия 5 дни таблетки има ли опасност да напълнея ?
0
3