Болезнено уриниране

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болезнено ориниране
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Дизурия, позната още като болезнено уриниране представлява усещане за парене, болка или дискомфорт по време на изпразване на пикочния мехур. Съпроводено е от чести позиви за уриниране, прекъсване и силно изтъняването на струята, изтичане на урината на капки, болезнени усещания в края на уринирането.

Болезненото уриниране е често срещано явление, засяга голям процент от хората, но най-вече жените, особено младите и сексуално активните. Според статистиката 50% от жените се сблъскват с болезнено уриниране, породено от една или друга причина.

Причини за болезнено уриниране

Инфекцията на пикочните пътища /пикочен канал, мехур и бъбреци/ е най-честата причина за болезненото уриниране. Най-често срещаните типове на инфекцията са цистит /инфекция на пикочния мехур/, пиелонефрит /бъбречна инфекция/, простатит /инфекция на простатата/ и уретрит /възпаление на тръбата, отвеждаща урината/. Предавани по полов път болести също провокират болезнено уриниране.

Общите механизми, които водят до нарушения в нервно-мускулния апарат на пикочния мехур включват възпалителни заболявания и травми на гръбначния мозък, отрицателни емоции, психични проблеми. Локалните причини за болезненото уриниране обединяват в себе си заболявания на пикочния мехур, които освен цистит включват наличие на камък, друго чуждо тяло, тумор или туберкулозата; заболявания на шийката на мехура, на простатната жлеза – аденом, карцином, простатит; вродени малформации на уретрата.

Циститът е най-разпространената причина за болезненото уриниране, особено при жените. За възникването му благоприятстват редица фактори – преохлаждане, запек, преумора, задържане на урина в пикочния мехур, климакс, бременност и други. Циститът се проявява с често уриниране и болки, наличие на кръв, повишение на телесната температура. Възможно е циститът да се яви като последица от друго заболяване – тумори и камъни в пикочния мехур, аденом на простатната жлеза. Тогава се нарича вторичен.

Когато болезненото уриниране е причинено от полово предавани инфекции, съпътстващите симптоми включват парене, изтичане на бял секрет или обриви по половите органи.

Камъните в пикочния мехур са малки натрупвания на минерали. Освен болезненото уриниране, се проявяват симптоми като болки в стомаха, често уриниране, най-вече нощем, кръв в урината и инконтиненция.

Главният симптом на аденом на простатата е затрудненото и учестеното уриниране.

Възможно е болезненото уриниране да е провокирано от заболявания на съседните органи – тумор на матката, на дебелото черво, травми на тези органи, кисти на яйчниците. Кистите, особено онези с по-голям размер притискат мехура и създават усещане за болка в областта и чести позиви за уриниране.

Диагностика на болезнено уриниране

По време на посещението при лекар, пациентът трябва да опише своите оплаквания, честотата на уринирането и локализацията на болката. При жените следва гинекологичен преглед, който да изключи заболявания на половите органи. Снема се подробна анамнеза на предишни болести, които могат да провокират болките при уриниране.

Болни бъбреци

Лечение на болезненото уриниране

Лечението на болезненото уриниране, причинено от цистит включва провеждане на антибиотично лечение, увеличаване на приема на течности, поставяне на загряващи компреси в областта на пикочния мехур, активна почивка за поне една седмица и избягване на напрежението. Понеже циститът поразява най-често жените, те трябва да избягват носенето на бельо от изкуствени материи, трябва да се обличат топло през студените зимни дни, да спазват висока лична хигиена по време на менструален цикъл и да сменят редовно тампоните или превръзките си.

Камъните в пикочният мехур се лекуват според вида им – първични и вторични. Първичните камъни, образувани в пикочния мехур трябва да се извадят, но паралелно с тях се отстранява и причината – склероза на шийката на мехура или аденом на простатната жлеза. Когато камъните са вторични /попаднали в мехура от горните пикочни пътища/, се отстраняват чрез операция или натрошаване със специален инструмент.

Болезнено уриниране, причинено от полово предавана болест налага посещението на гинеколог за жените и уролог при мъжете. Съответният специалист назначава лечение, по време на което се препоръчва ограничение на сексуалните контакти.

За да се предотврати появата на заболяванията, които провокират болезненото уриниране се препоръчва спазване на висока лична хигиена, прием на много течности, редовни профилактични прегледи за ранно диагностициране на туморни образувания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
44
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Николова
Николова
24.03.2016 04:27
Възможно ли е горното описание да се дължи на поддържане на високи стойности на кръвна захар?Как да спрем този тормоз,особено нощно време?
0
2
ДЕПЕНЕ
ДЕПЕНЕ
05.02.2016 17:07
ДЕ ПЕ НЕКАНа завършека на пикочния канал имам израстък които спира урината. Ходи ми се в тоалетна, но е болезнено уринирането и не достатъчно. Моля, някои с този проблем
8
4