Трихомониаза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258614
трихомониаза
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Какво е трихомониаза

Трихомониазата представлява често срещана полово-предавана болест, която засяга както мъжете, така и жените. Това е паразитна инфекция, причинена от паразита Trichomonas vaginalis, който е едноклетъчен и напълно невидим с просто око. Характерна негова особеност е способността му да поглъща другите микроорганизми, което го превръща в резервоар на различни инфекции. Този фактор определя проявата на съпътстващи полово предавани инфекции по време на трихомониазата. При мъжете засегната е уретрата, а при жените шийката на матката и вагината.

Трихомониазата се предава най-често по полов път. Човекът се инфектира по време на пряк контакт с болен партньор, като инфекцията се предава от влагалището към пениса и обратно, както и чрез контакт на вулва с вулва, взаимно мастурбиране, използване на сексуални играчки. Жените могат да се заразят и от мъже, и от жени, докато при мъжете инфектирането може да се получи само от жена. Съществува малка възможност, при която жените могат да се заразят чрез употреба на общи кърпи, вани и интимни душове със заразени жени.

Предразполагащите фактори за заразяване с инфекцията при жените са хормонални изменения – повишено естрогенно ниво, което в нормалните условия се наблюдава след менструация, по време на бременност или по време на терапия с естрогени. Друг важен фактор е съпътстващата бактериална флора, причиняваща промяна в рН на влагалището от киселинно към алкално. Този процес намалява защитните му сили спрямо инфектирането с трихомониаза.

Симптоми при трихомониаза

Инкубационният период на заболяването не може да се определи с точност във всички случаи, защото най-вече при мъжете може да няма абсолютно никакви симптоми за дълъг период. Най-често симптомите се появяват около една седмица след контакт с инфектирания партньор.

Трихомониазата при жените засяга шийката на матката, уретрата и вагината, като най-често поразява последната – трихомониазен вагинит. Симптомите на заболяването включват усещане за вагинален дискомфорт, болка при полов контакт, силна влагалищна секреция, пенест секрет с белезникав цвят и лош мирис, сърбежи във влагалището, поява на кръв по време или след полов контакт.

Когато е засегната шийката на матката се образуват ранички и кръвоизливи във влагалищна част на шийката. Когато е засегната уретрата се появяват парене и болка при уриниране.

При мъжете се засяга уретрата, но при липса на лечение и дългогодишно протичане на заболяването е възможно да се поразят простата и епидидима.

По-голямата част от мъжете не проявяват никакви симптоми на заболяването, което допълнително благоприятства за задълбочаване на инфекцията при сексуалните партньори. При много малка част от засегнатите мъже се наблюдава бурно развитие на трихомониазата – остър уретрит с изтичане на белезникав секрет, болки и парене при уриниране. При някои мъже се наблюдават симптоми като сърбежи в уретрата, зачервяване и изтичане на секрет.

Предпазни средства при секс

Диагностициране на трихомониаза

Поставянето на диагнозата се извършва от дермато-венеролог, гинеколог или уролог. Необходимо е да се проведат изследвания на урина и влагалищен секрет при жените, а при мъжете – сперма, уретрален секрет, урина и секрет от простатата.

Тъй като причинителите трихомони са напълно невидими за човешкото око, важно е да се извърши микроскопско изследване, чрез което могат да се видят трихомоните и увеличения брой левкоцити. Предимството на това изследване е бързината и точността.

Друг много точен метод за откриване на инфекцията е културелното изследване – посявка от взет материал в специална среда, след което се изчаква до два дни.

Лечение на трихомониаза

Задължително се лекуват и двамата партньори. Назначават се препарати от нитроимидазолната група, които се прилагат по различни схеми. Приемат се през устата, като не бива да се комбинират с алкохол. Първата консумация на алкохол може да бъде едва два дни след прекратяване на лечението, защото може да се получат различни реакции с гадене и повръщане. При заразените жени, освен локалните препарати се назначават и вагинални глобули, с комбинирано действие.

Усложнения при трихомониаза

Нелекуваната трихомониаза може да причини редица усложнения. Те се изразяват в засягане на други жлези в уро-гениталния тракт, маточните тръби, развиване на тазова възпалителна болест. При бременни жени, инфектирани с трихомониаза може да се получи преждевременно раждане или недоносване на плода. Трихомониазната инфекция причинява развитие на епителни промени в шийката на матката, които са характерни при рака на маточната шийка. При мъжете най-честото усложнение е уретрит, но се наблюдават и язвички по главата на члена.

Предпазване от трихомониаза

Най-сигурният метод за предпазване от всички полово-предавани болести е използването на кондоми при сексуални контакти, особено при честа смяна на партньорите. Редовните профилактични прегледи и едновременното лекуване на заразените са важни с цел предпазване от редица нежелани усложнения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати