Орторексия

Орторексия

Какво е орторексия

Орторексията представлява заболяване, което се състои в мания и обсебване на тема здравословно хранене. Терминът идва от гръцки – ortho /точен/ и orexis /апетит/, като за първи път е въведен в обществото през 1997 година от Стивън Братман. Орторексията е съвременно заболяване, изразяващо стремежа на обществото за здравословен начин на живот.

Орторексиците са напълно обсебени от мисълта да се хранят само и единствено с качествени храни. Поради тази причина изпадат в тежки крайности, които могат да им причинят редица здравословни проблеми. Когато стремежът се превърне във фикс идея се говори за наличие на орторексия.

Заболяването се изразява в консумация само на напълно качествени храни – без мазнини, без червени меса и консерванти, да не се преяжда в никакъв случай. Болните броят всяка една погълната калория. Тази мания лишава болният от важни и необходими хранителни вещества, което може да доведе до редица болестианемия, авитаминоза и дори недохранване.

Орторексията кара хората да плащат огромни суми за храни, които според тях са с напълно гарантирано качество. Те обикалят по магазините по цели дни, за да могат да открият определен продукт. Отказват консумацията на всяка една съмнителна за тях храна, а ако го направят се чувстват виновни.

Орторексиците спазват сурова дисциплина по отношение на храната. Те не се хранят с удоволствие, а просто поглъщат ястия. Изпитват постоянна вътрешна неувереност, която дори се превръща в патологичен страх от диабет, рак или сърдечни проблеми. Поради тази причина болните постоянно търсят симптомите на мними заболявания. В някои случаи болестния стремеж към здравословното хранене е продиктуван от желанието за излекуване от действително съществуващи болести.

Симптоми при орторексия

Миниатюрни порции

Подобна пристрастеност към здравословната храна често се среща при хора, които са боледували от друго на вид хранително разстройство като булимия и анорексия. Поради тази причина на тази група хора трябва да бъде обърнато специално внимание, защото в стремежа си да излекуват една своя болестна зависимост, изпадат в друга такава.

Когато някой рязко изключи от менюто си червените меса, мазнините и всички храни, обработени с изкуствени вещества, това може да бъде симптом за начално развитие на орторексия.

Стриктното спазване на здравословното хранене, навсякъде и на всяка цена, при специални поводи и празници, неспособността на човек да направи компромис дори веднъж, алармира за болестното състояние.

Характерно за заболяването е езотеричното постене с една-единствена цел – постигането на вечната младост и поддържането на идеална форма с цената на отказ от всякакви светски удоволствия и изкушения.

Последствия от орторексията

Психичната обремененост на болния към правилното хранене може да прогресира и дори до спре всички други негови интереси; да влоши способността му да върши своята работа и да доведе до физически недъзи, защото в един определен момент орторексията се превръща в същинско хранително разстройство. Болният започва да страда от ниска себеоценка, лишава се от удоволствията на живота и се чувства непълноценен.

Сериозната липса на важни хранителни вещества на първо място нарушава сърдечната дейност, поради липсата на достатъчно калий в тялото. Липсата на калций причинява преждевременното износване на ставите; намалява се жизнената активност; спадът в нивото на желязо причинява анемия; получават се неврологични проблеми и дори психични разстройства. Едни от най-тежките последствия на орторексията са инсулт, диабет, костни заболявания и сърдечните пристъпи.

Симптоми при орторексия

Диагностициране на орторексия

Поставянето на диагнозата се извършва на база внимателни проучвания, наличие на патологичен стремеж към консумация на напълно здравословните храни; използване на скъпи продукти с гарантиран екологичен произход, отказ за посещение на ресторанти, в които се сервират нездравословни ястия, вина при проява на чревоугодничество.

Необходимо е да се прави разлика между орторексия и здравословно хранене. Орторексията се появява тогава, когато вниманието какво поглъща човек се превърне в обсебеност и фанатизиране.

Лечение на орторексия

Терапията за овладяване на орторексията е дълъг и труден процес, който изисква много постоянство и търпение. Успехът зависи от това дали болният ще успее да осъзнае своята маниакалност на тема хранене и свързаните с това последици. Лекуващия специалист и близките на орторексика трябва се постараят да разрушат навиците му и да променят отношението му към храната. Всички роднини и приятели могат да бъдат много полезни, ако подкрепят напълно своя близък, и в същото време по най-деликатния начин се опитват да го върнат към предишния начин на живот.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати