Гуша

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Гуша
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Гушата представлява увеличение на щитовидната жлеза, което не се дължи на възпалителни, кистични или ракови образувания. Гушата, наричана още струма, е едно от най-разпространените ендокринни заболявания. Обикновено е безболезнена, но ако щитовидната жлеза увеличи значително размера си, може да се предизвика болка и дискомфорт. Хората с гуша могат да имат нормална функция на щитовидната жлеза; увеличена функция /хипертиреоидизъм/ и намалена функция /хипотиреоидизъм/. Сама по себе си гушата е индикатор за наличието на състояние в организма, което кара щитовидната жлеза да увеличи размера си.

Причини за гуша

Една от най-често срещаните причини за появата на гушата е неправилния прием на йод. Главната функция на щитовидната жлеза е извличането на йод от кръвта, благодарение на който произвежда щитовидните хормони. Поради тази причина, когато в тялото има дефицит на йод, човекът страда от хипотиреидизъм. В резултат от това мозъкът усеща ниското ниво на щитовидните хормони и праща сигнали към щитовидната жлеза. Това е сигналът, обозначен като щитовиден стимулиращ хормон. Този хормон стимулира жлезата да произвежда щитовидните хормони, в резултат от което тя започва да увеличава своите размери.

Болест на Хашимото (Тироидът на Хашимото) също е много често срещана причина за появата на гуша. Представлява автоимунно състояние, по време на което се наблюдава деструкция на щитовидната жлеза, провокирана от самата имунна система.

Колкото по-тежки са пораженията върху жлезата, толкова повече се намалява способността и да произвежда хормони. За да подпомогне функциите на щитовидната жлеза, хипофизата реагира и започва да отделя по-големи количества стимулиращ хормон. Подобна стимулация предизвиква уголемяването на жлезата.

Болестта на Грейвс (Базедова болест) е друга причина за гуша. При тази болест имунната система произвежда протеин – стимулиращ имунната система имуноглобулин.

Подобно на щитовидния стимулиращ хормон този протеин предизвиква нарастването на жлезата. Освен това имуноглобулинът насърчава и производството на по-голямо количество щитовидни хормони – хипертиреоидизъм. Това означава, че болестта на Грейвс предизвиква не само гуша, но и увеличена функция на жлезата.

Многовъзловата гуша е друго състояние, провокиращо гушата. Болните имат един или няколко възли в щитовидната жлеза, които провокират нейното уголемяване. Тези възли лесно се напипват и могат да бъдат открити по време на преглед при специалист.

Освен изброените основни причини за появата на гуша, съществуват и други по-рядко срещани – травми, инфекции на жлезата, генетични аномалии, в редки случаи злокачествени или доброкачествени тумори.

Симптоми при гуша

Когато въпреки наличието на гуша, функцията на щитовидната жлеза е запазена, проблемът по-скоро е козметичен, отколкото здравословен. По-наблюдателните могат сами да открият леко увеличение на жлезата, но при по-големи размери, гушата лесно се вижда и почти не може да бъде прикрита. В тези случаи поради големите размери на жлезата се притискат кръвоносни съдове, нерви и жизнено важни органи като хранопровод и трахея. При твърде голяма давност на заболяването може да се формират възли.

Преглед на лимфни възли

При продължително наличие на гуша или при тежък недостиг на йод, функцията на жлезата се понижава. Симптомите включват лесна уморяемост, сънливост, отслабване на умствената дейност, запек, промяна във вкуса и обонянието, постоянно усещане за студ, отоци по тялото, стерилитет, забавяне на пулса, суха и лющеща се бледа кожа.

При повишената функция на жлезата симптомите включват безсъние, потене, диария, учестяване на пулса, отслабване при непроменен апетит, лабилност на психиката.

Според степента на разрастване на щитовидната жлеза се различават пет основни степени на увеличение:

1. Щитовидната жлеза не се забелязва, но може да се опипа при преглъщане.

2. При оглед жлезата се вижда, а при преглъщане се опипва добре.

3. Наблюдава се значителното и увеличение, а релефът на шията се изглажда.

4. Увеличението на жлезата започва да изпъква над контурите на самата шия.

5. Гушата придобива огромни размери и практически обезобразява вида на шията.

Диагностициране на гуша

Поставянето на диагнозата се извършва след провеждането на физикален преглед, по време на който се опипва шията. Тъй като гушата е индикатор за проблем в щитовидната жлеза, следва да се направят изследвания, които установяват същността на проблема.

Лечение на гуша

За да се назначи подходящо лечение на гушата, първо трябва да се открие причината за появата й. Когато гушата е причинена от недостиг на йод в менюто, на болния се предписват обогатени с йод добавки.

Когато гушата е причинена от тироида на Хашимото и болният има хипотиреоидизъм, лекарят предписва добавки, обогатени с щитовиден хормон. Благодарение на тях се урегулира нивото на произвежданите хормони, но гушата не може да изчезне напълно.

Хранене при гуша

Менюто трябва да бъде разнообразно и здравословно, включващо много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и нискомаслени млечни изделия. Препоръчва се редовна консумация на морски храни и нетлъсти меса. Орехи и лешници са най-полезните от ядките. Използването на йодирана сол може да намали дефицита на йод в тялото. Всекидневно трябва да приемат голямо количество течности – минерална вода и прясно изцедени плодови сокове.

Трябва да се избягват кафе и бялата захар, бялото брашно и неговите изделия. Пържените, рафинирани и мазни храни не са препоръчителни, а също така алкохолните напитки и тютюнопушене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
53
41
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#200017
Аз имах гуша и благодарение на билкова тинктура Дълголетие на Хелт Агейн се оправих само за 4 месеца. Моята майка има премахната вече щитовидна жлеза и се измъчи от хормоналните лекарства. Приема от 4 месеца тинктура Дълголетие като мен и няма нито отоци, нито подуване , нито и липсва енергичностл Преди едвам ходеше, беше като жив труп. Това е и причината да търся спешни алтернативни мерки и вярвам ,че съм ги намерила в тинктура Дълголетие. Горещо препоръчвам
0
0
Ани
Ани
21.05.2015 22:36
Само не знам, защо сте сложили снимката на тоя дебелак. Той има дебел врат, а не струма!
1
0