Селеноза

Селеноза

Какво е селеноза

Селенът е естествен минерал, който е от съществено значение за организма, но когато е в много малки количества. Отговаря главно за синтезирането на ензими, по-точно за онези, които произвеждат антиоксидантите.

Въпреки това селенът е много токсичен и ако се натрупа в повече в организма може да доведе до редица усложнения. Според приетите норми допустимото ниво на прием на селен е 200 микрограма дневно, а дозата от 5 грама е смъртоносна за повечето хора. Хроничната токсичност на селена се нарича селеноза.

Явява се в резултат от приемането на ниски дози селен за по-дълъг период от време.

Основните източници на селен са пластмаси, бои, някои фотографски устройства, шампоани против пърхот, някои видове стъкло, витамини и минерални добавки. В природата се намира във водата и почвата. По този начин се натрупва в растенията и оттам достига до хората.

Когато нивата му в природата са твърде високи съществува потенциална опасност за предозиране и при хората. Той се използва и за направата на някои лекарства. Друга възможна причина за токсичност на селена е предозиране, когато човек се лекува за състояние, в което лекарството е богато на веществото.

Симптоми на селеноза

Респираторни симптоми – включват дразнене на лигавицата, кашлица, дъх с миризма на чесън, бронхит и бронхиална пневмония, намалена дихателна честота. Най-тежките усложнения включват белодробен оток и смърт.

Стомашно-чревни симптоми – стомашно разстройство, гадене, повръщане, диария, горчив метален вкус, чревни спазми. Неврологичните симптоми на селенозата включват умора и раздразнителност, отпадналост, емоционална нестабилност и намаляване на умствената дейност, тремор на ръцете, изтръпване или загуба на чувствителност в крайниците, понижено кръвно налягане.

Стомашно разстройство

Другите симптоми на селеноза включват косопад, деформиране и напукване на ноктите, промяна в цвета на кожата /обезцветяване и поява на петна/и зъбите, образуване на кариеси. В някои случаи косопадът е толкова силен, че засегнатия може да остане почти без коса.

Диагностициране на селеноза

Има няколко причини, поради които селенозата може да бъде много трудно диагностицирана. Една от тях е, че анализът на селена се извършва сравнително рядко и повечето специалисти са неподготвени в тази област.

Налице е проблемът за отделянето на селен от общата концентрация, въпреки факта, че различните форми на селен имат много различна степен на токсичност. Вземат се изследвания, които се обработват в клинична лаборатория, но резултатите излизат твърде бавно.

Лечение на селеноза

Лечението на селеноза изисква прекратяването на приема на продукти, съдържащи селен и прилагането на различни средства, които спомагат укрепването на организма. Колкото по-рано бъде открита селенозата, толкова са по-добри прогнозите, в противен случай може да се стигне до много тежки последствия и дори смърт.

Предпазване от селеноза

Няма ясен отговор защо нивата на селен във водата и храната в различните краища на света са различни. Въпреки това според редица изследвания, ранните признаци на селеновата токсичност могат да се проявят при прием на дози, едва 400 микрограма дневно. Ползите от селеновите добавки не са напълно доказани, затова не е нужно и безопасно да се приемат дози повече от 400 микрограма за дълъг период от време.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

В краткосрочен план, според много проучвания приемът на 200 микрограма дневно в продължение на редица месеци е не представлява заплаха за организма. Въпреки това няма категорично мнение по въпроса, колко дълго тази доза може да продължи да бъде безопасна.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ангел Илиев
Ангел Илиев
28.02.2015 10:01
Не е точно така, изследванията върху хроничната селеноза са налични. Прием от 850 микрограма в продължителен период от околната среда през целния живот могат да предизвикат симптоми на селеноза при свръхчувствителни хора, нормално селеноза се наблюдава при експозиция над 1200 микрограма дневно. За това, поради добрата статистическа состоверност на данните и многобройните изследвания на изложени на селен популации и опитни животни е прието само трикратно подсигуряване, максимално допустимата дневна доза е само три пъти по-ниска от минималната доза свързана с проява на клинични симптоми. Максимално допустимия дневен прием е 300 микрограма в Европа и 400 за САЩ. Разликата се дължи на използването на две различни изследвания при едно от които са открити свръхчувствителни пациенти проявили симптоми при експозиция около850 микрограма, докато американците са използвали друго изследване за основа, правено в САЩ, където такива индивиди не са наблюдавани. Положителното въздействие на селена се окачествява с изследване на активността на един от селеносъдържащите ензими, глутатион пероксидаза. В момента се смята, че прием на селен над минимално необходимата дневна доза, но под максимално допустимата, е свързано с нижаване риска от заболяване от редица социално значими заболявания, както и генерално засилване на имунната система. В България проблем е по-скоро недостига от селен. Региона на северните балкани е европейския регион с най-тежък селенов дефицит сравним с този в областите на Китай, където са идентифицирани селенодефицитните синдроми. Има някои нови изследвания, които само съм намирал споменавани, но не съм успялм да прочета, според които прием на високи дози селен, които все пак са под минималните нужни за развитие на симптоми на селеноза, са способни да предизвикат някои хормонални промени. Това може да предизвика ревизия на препоръчителните дневни дози, но за момента нямам достатъчно информация по въпроса.
3
0