Вагинално кървене

Вагинално кървене

Външният израз на менструацията е менструалният цикъл, който настъпва всеки месец в организма на здравата жена. Менструацията е кървене чрез което се изхвърля мъртвата яйцеклетка. Това е цикъл, който се повтаря от началото на пубертета до настъпването на менопауза и обикновено се явява през интервал от 28 дни. За напълно нормални се считат интервалите с продължителност от 21 до 35 дни. Всяко едно кървене, което се появява извън периода на менструация се нарича патологично вагинално кървене.

Вагиналното кървене, различно от менструацията е симптом за възникнала нередност в организма на жената, която изисква медицинска намеса.

Възможно е то да бъде предизвикано от малки нередности, но когато продължава за по-дълъг период от време, най-вероятно се касае за сериозен проблем. То може да се прояви като обикновено зацапване, което се забелязва при избърсване, но в някои случаи е тежко и силно.

Причини за вагинално кървене

В най-благоприятният вариант за жената кървенето извън менструацията се дължи на овулация – период, в който яйчникът отделя годна за оплождане яйцеклетка. Това кървене не представлява болестно състояние, въпреки че може и да не се е появявало в по-ранна възраст. Овулаторното зацапване даже може да бъде полезно, както на жени с безплодие, така и за целите на контрацепцията, защото показва периодът, в който зачеването е най-вероятно.

Въпреки това в по-голямата част от случаите, абнормалното вагинално кървене е признак за някакъв проблем. Ето и по-голямата част от възможните причини за това кървене:

Рак на шийката на матката – изключително сериозно заболяване, което протича без почти никакви симптоми. Появата на нетипично вагинално кървене може да бъде късен симптом на този тип рак.

Извънматочна бременност – опасно състояние, при което плодът не се развива в правилното място – матката, а някъде другаде. Последствията са много тежки, което налага спешна медицинска намеса.

Хламидияполово предавана болест, която е най-честата причина за безплодие. Вагиналното кървене може да бъде симптом и на друга сексуално-предавана болест – гонорея.

Намалената функция на щитовидната жлеза, непостоянните нива на хормоните са състояния, които оказват влияние върху женското здраве. Други такива причина са еднометрит, хиперплазия на ендометриума, тазова възпалителна болест, маточни фиброми и полипи, вагинален рак, цервицит и вагинит.

В голяма част от случаите абнормното вагинално кървене е провокирано от кисти на яйчниците, за които се смята, че всяка трета жена в един или друг момент е страдала от тях. Синдромът на поликистозни яйчници също може да предизвика кървене.

Спирането на оралните контрацептиви или хормонално заместителна терапия са травмиращи ефекти в организма, които могат да предизвикат реакция от страна на яйчниците, но не представляват опасност за здравето.

Вагиналното кървене по време на бременност може да се яви като симптом на някакъв проблем със здравето на майката или плода, което налага спешна консултация и преглед от наблюдаващия лекар.

Гинекологични прегледи

Диагностициране на вагиналното кървене

Всяко едно нерегулярно вагинално кървене е обект на лекарите. Кървене, което се проявява в период по-дълъг от три месеца подлежи на по-специални изследвания. Жената трябва да посети гинеколог и подробно да опише давността на кървенето, датата на последната менструация и наличието на съпътстващи оплаквания.

Първият тест, който лекарят назначава на жена в детеродна възраст е тестът за бременност. След изключването на нормална или извънматочна бременност се провежда ехография, чрез която се оглеждат яйчниците и матката. Назначава се цитонамазка, микробиологично изследване, колпоскопия и други изследвания, които биха помогнали за откриването на проблема.

Лечение на вагиналното кървене

Назначаването на лечение зависи най-вече от причината за появата му. При наличието на полово-предавана болест, тазова възпалителна болест, полипи или миома на матката, както и различни отклонения в здравословното положение на женската полова система се назначават подходящи антибиотици или медикаменти, които да отстранят проблема с един или няколко курса на лечение.

При наличието на кисти се назначава наблюдение и се прилага хормоналната терапия, която цели тяхното отстраняване. Това може да стане само при функционалните кисти, защото при органичните кисти трябва да се проведе операция. Синдромът на поликистозните яйчници подлежи на по-сериозно лечение и постоянно наблюдение.

При доказването на извънматочна бременност се извършва спешна операция, която да премахне неправилно застаналата яйцеклетка. Когато кървенето е в резултат на рак на яйчниците, матката или шийката на матката се започва дълъг курс на лечение, който има за цел премахването му.

С оглед сериозността на заболяванията, за които може да сигнализира вагиналното кървене, всяка една жена трябва да провежда редовни гинекологични прегледи и изследвания като цитонамазката, защото единствено те могат да открият раковите процеси в начална форма. Открит навреме, ракът е напълно лечима болест.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати