Уросепсис

Уросепсис

Уросепсисът представлява системна инфекция на кръвта, която се развива, когато патоген в пикочните пътища навлезе в кръвообращението и засегне цялото тяло. Това е много опасно състояние, което може да доведе до големи щети на органите, септичен шок и смърт. Срокът за лечение на сепсис е много малък, защото инфекцията се разпространява много бързо.

Среща се по-често при деца, възрастни хора и хоспитализирани пациенти, особено онези, на които са поставени устройства като катетър.

Пикочната система се състои от бъбреци, уретери, уретра и пикочен мехур. Бъбреците филтрират кръвта и обработват урината, която се придвижва от през уретерите към пикочния мехур, където се съхранява, докато излезе извън тялото чрез уретрата.

При мъжете простата обгръща уретрата, тъй като се намира от пикочния мехур до пениса. В повечето случаи бактериите, които причиняват уросепсис навлизат в тялото през уретрата и си проправят път към простата или бъбреците, преди да попаднат в кръвния поток.

Причини за уросепсис

В повечето случаи, уросепсисът се дължи на бактериални инфекции, които могат да започнат във всеки един орган, или състояния като диабет, пневмония и бъбречна недостатъчност. Диабетът и отслабената имунна система са сериозна предпоставка за развитието на тежки инфекции. Честите бактериални патогени са Е.коли, стрептококи и ентерококи. Като цяло най-характерният патоген, който предизвиква уросепсис е ешерихия коли, който обикновено се намира в гастроинтерстициалния тракт.

Източници на уросепсис могат да бъдат травми, запушвания на потока урина от разширения на простатата, камъни в бъбреците или пикочния мехур, тумори, усложнени инфекции на пикочната система. Катетеризацията и провеждането на операции в областта са рискови фактори. Болни от сериозни заболявания като СПИН и хепатит са по-застрашени от появата на тежката инфекция в един или друг момент.

Пиелонефрит

Симптоми при уросепсис

Уросепсисът се проявява със същите симптоми, както и другите видове сепсис – силно повишение на температурата, учестено дишане, ускорен сърдечен ритъм, колебания в пулса, обилно потене и необичайна тревожност, промени в психичното състояние на ниво съзнание, намалена или напълно липсваща урина.

При усложняване на уросепсиса се появява тахикардия, необичайна тревожност, тежка форма на гадене и повръщане, силна болка в корема, таза или гърба, невъзможност за уриниране, прекалено висока или ниска телесна температура. При появата на тези симптоми, болният трябва ад потърси спешна медицинска помощ.

Симптомите на неусложнените инфекции на пикочните пътища могат да включват парене при уриниране и твърде чести позиви, отделянето на мътна урина, дискомфорт в таза или долната част на корема. Възможно е да се появи треска. При наличието на пиелонефрит /бъбречна инфекция/ се наблюдават болки в корема и кръста, висока температура и втрисане, нощно изпотяване и умора. Всеки един от гореизброените симптоми може да предхожда развитието на уросепсис.

Диагностициране на уросепсис

Болки в корема

На първо място се прави оценка на сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и други важни за живота и здравето параметри. Лабораторните изследвани включват кръвни и коагулационни тестове, кръвно-газов анализ.

Лечение на уросепсис

Основното лечение на уросепсиса е прилагането на антибиотици, които да атакуват инфекцията. В зависимост от тежестта на състоянието се използват различни методи – отводняване на абцеси, кръвопреливане, интравенозно вливане на течности за поддържане на кръвния обем и укрепване на кръвното налягане.

Ако е необходимо се прилагат механична вентилация, кислородна терапия, съдосвиващи средства, премахване на всички катетри и устройства, които могат да бъдат заразени. Необходимо е да се наблюдават нивата на кръвната захар, а когато изследванията станат готови може да се наложи смяната на антибиотиците с подходящи за специфичните бактерии.

Усложнения при уросепис

Възрастта и общото здравословно състояние оказват решаваща роля за изхода на заболяването или възникването на потенциални усложнения. При по-възрастните хора, болни с хронични заболявания или такива със слаба имунна система могат да получат сериозни усложнения, а в някои случаи изходът е фатален.

Най-често срещаните усложнения са абсцеси на простатата, бъбречни абсцеси, бъбречна или друга органна недостатъчност, дисеминирана интравазална коагулация /съсирващо заболяване, което води до образуването на кръвни съсиреци/.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Препоръчано

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати