Ендометрит

Ендометрит

Какво е ендометрит

Ендометритът e състояние, при което лигавицата на матката /ендометриума/ се възпалява. Възпалителният процес може да засегне целия ендометриум или само определени негови части. Най-често е поразен функционалният слой. Повърхностното засягане е с много добри прогнози за излекуване, защото в много случаи след отделянето на клетките по време на менструация се наблюдава самолечение. В най-тежките случаи на ендометрит се засяга и мускулният слой на матката.

Засяга голяма част от жените в детеродна възраст и причинява редица усложнения. Ендометритът условно може да се разграничи на остър и хроничен, предизвикан от бременността или друга причина.

Инфекцията, която причинява възпалението навлиза от долната част на гениталния тракт и атакува ендометриума. Разпространява се към тръбите на яйчниците и ги възпалява. Последните проучвания поставят под въпрос дали ендометритът е самостоятелно състояние или част от тазово възпалителната болест.

Причини за появата на ендометрит

Следродилната инфекция е една от най-честите причини за възпаление на лигавицата на матката. Планови аборт, акушеро-гинеколигични процедури преди или по време на раждане и други травматични действия върху матката могат да предизвикат остър ендометрит. Рискови фактори около процедурата при раждането са продължително спукване на околоплодния мехур, ръчно премахване на плацентата, множество прегледи, продължителна операция, анемия на майката и вътрешно наблюдение на плода. Възрастта на майката и лошите санитарно-хигиенни условия също оказват влияние.

Към неакушерските фактори спадат поставяне на вътрематочно контрацептивно разстройство, менструалната течност около кухината, множество сексуални партньори, липса на нормална цервикална слуз.

Хроничният ендометрит възниква при трайно увреждане на матката или след реинфектиране на инфекцията. Чуждите тела в матката, полипите, злокачествени маточни заболявания, тазова възпалителна болест, химически изгаряния на лигавицата и увреждане в резултат на лъчения са рисковите фактори за хронифициране на състоянието.

Симптоми при ендометрит

Острият ендометрит се характеризира с повишение на температурата, умерена болка в тазовата област, нетипични маточни кръвотечения, засилено бяло течение. Извън маточната кухина изтича гноевидно-кръвна течност. Матката е леко увеличена и болезнена при натиск. Ако в маточната кухина има наличие на различни некротични тъкани, които захранват възпалителния процес, цервикалния канал е отворен повече или по-малко. Хроничният ендометрит се характеризира с постоянно кръвотечение и болки, които могат да бъдат дискретни или силно изразени.

Болки в корема

Диагностициране на ендометрит

При посещението на гинеколог жената описва своите симптоми. По време на прегледа се установява изтичане на гной от цервикалния канал, а при опипване на матката жената изпитва болка. Диагнозата се поставя най-точно благодарение на хистологично изследване на абразиралата лигавица.

Микробиологичното изследване също дава важна информация за типа на инфекцията. Поставянето на диагноза хроничен ендометрит се поставя едва след като се изключат всички други причини за нетипичното кървене.

Лечение на ендометрит

Когато възпалението на лигавицата на матката е причинено от аборт, раждане или задържани плодни частици трябва да се предприеме спешно почистване на маточната кухина. Почистването е внимателно и много прецизно, защото трябва да се отстранят абсолютно всички чужди тела.

Прилага се и широкоспектърен антибиотик, който неутрализира инфекцията.

По-нататъшното лечение включва прилагането на антибиотици, които зависят от резултатите на микробиологичното изследване. Прилагат се и утеротонични медикаменти. По преценка на лекуващия гинеколог и за постигане на по-бързо възстановяване на ендометриума, за период от три дни се инжектира мускулно естрадиол.

При диагностицирането на туберкулозен ендометрит се прилага курс на лечение с туберкулостатични медикаменти, а при гонококов ендометрит се предписват ампицилин и пеницилин.

Единственият начин за предпазване от това тежко възпаление е навременното лечение на първичните инфекции, възможно най-малко травматични процедури в областта на матката, използването на стерилизирани инструменти, поддържане на висока хигиена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

2.8
Общо 6 гласували
5 1
4 1
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари