Вагинален вестибулит

Вагинален вестибулит

Какво е вагинален вестибулит

Вагиналният вестибулит представлява възпалително състояние, което засяга жлезите и кожата около отвора на вагината. Свързва се с хронична влагалищна болка, която се проявява в едно и също място.

Причинява се нервните окончания около отвора на вагината, които са много чувствителни. В много случаи болката е толкова силна, че влошава и дори прави невъзможно поддържането на нормални сексуални отношения. Вагиналният вестибулит се появява внезапно при жени, които никога не са имали проблеми преди това. Може да се прояви във всяка една възраст.

Точните причини за появата на вагинален вестибулит не са уточнени. Спрягат се различни фактори като стрес и хронично напрежение в областта, устойчиви инфекции на пикочните пътища, кандидоза, pH промени във вагиналната област. Постоянното използване на дразнещи средства, сапуни, лубриканти, неподходящи гелове и интимни средства могат да предизвикат хроничното дразнене на вагината.

Много важна роля за появата на вестибулит играят психологичните фактори.

Раждането е едно много сериозно явление в живота на жената, което причинява не само физическа болка, но и психически промени. Понякога след него жената е прекалено травмирана, за да успее лесно да възстанови сексуалния си живот. Притеснението и сериозната промяна могат да предизвикат сериозни болкови усещания във вагината, които правят извършването на сексуален контакт невъзможно.

Симптоми при вагинален вестибулит

Симптоми при вагинален вестибулит

Хроничната болка е най-честия симптом. Тя има различен характер, на периоди се засилва, а в други намалява. Проявява се най-вече по време на полов акт и по-скоро по време на опитите за такъв. При някои жените болката е толкова силна, че дори не могат да ползват тампон. Когато е по-слаба жената усеща дискомфорт и дразнене.

Вагиналният вестибулит може да травмира сериозно жената, да причини проблеми с концентрация и дори проблеми при изпълняване на ежедневните задължения. Болката може да обхване и други части, засягайки вулвата. Това причинява дискомфорт при сядане, обуване на бельо, каране на колело и всякакви обикновени действия.

Тежестта на вестибулита варира по тежест при всяка една жена. При някои се появява само по време на сексуален контакт, а при други е толкова тежък, че причинява болка дори при ходене. Вестибулитът се характеризира с чести обостряния, внезапни периоди на влошаване на симптомите.

Диагностициране на вагинален вестибулит

Диагнозата вагинален вестибулит се извършва чрез запознаването на специалиста с цялостната картина на симптомите и внимателен гинекологичен преглед. По време на прегледа се оказва лек натиск върху гениталната област, като същевременно пациентката го уведомява при евентуална болка. Изолират се култури от вагиналния секрет, за да се изключат инфекции, които могат да предизвикат симптоми, подобни на вестибулита – бактериални и гъбични инфекции. В някои случаи се прави биопсия, чрез която се установяват проблеми, които биха помогнали за уточняване на диагнозата.

Лечение на вагинален вестибулит

Лечението на вагинален вестибулит цели премахване на симптомите и по-специално болката. За намаляване на възпалението и дразненето на нервите в областта се прилагат перорални лекарства. Използват се различни видове мехлеми, а понякога и противогъбични кремове, ако гъбичните инфекции причиняват симптомите. В редки случаи се прилага операция, за премахване на инфектираната външна тъкан.

Лечение на вагинален вестибулит

За да се избегне възпаление, което би влошило вагиналния вестибулит е полезно да се носи памучно бельо и широки дрехи. Избягването на ароматизирани сапуни и интимни гелове е препоръчително.

Хранене при вагинален вестибулит

Въпреки че точните причини за появата на заболяването не се посочват, много американски специалисти твърдят, че ниско оксалатната диета ще промени pH стойността в средата. Според тях ключът се крие в намалената консумация на кисели храни.

Оксалитите са изключително киселинни химикали, които се намират в голямо разнообразие от хранителни продукти. Това са грозде, патладжани, фъстъци, зелени чушки, цитрусови плодове, тофу, спанак, бира, шоколад, целина. Ниско оксалатната диета не изключва напълно консумацията на кисели храни, а налага тяхното ограничаване.

Освен това трябва да се намалят и въглехидратите до минимални количества, като по-голямата част от полезни вещества се набавят от плодове и зеленчуци. В менюто трябва да присъстват много растителни протеини, морски деликатеси, пилешко и пуешко месо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари