Болезнен секс

Болезнен секс

Диспареунията е термин, с който се обозначава болезнен сексуален контакт при жените. Болезненият секс е все по-често срещан проблем, който обаче не се обсъжда често, поради деликатността му. Резултатът от болезненото усещане по време на полов контакт е травмиране на психиката и нежелание за следваща интимна близост. Причините за болезнения секс са с различно естество. Болката може бъде породена от всяка една част на гениталиите. Състояния като вирусните инфекции нараняват кожата около влагалището, което става причина за болезнен секс.

Причини за болезнен секс

Една от водещите причини за болезнения секс е вагинизъм. Представлява спазъм в мускулите на влагалището, който не позволява навлизането на члена, а в някои случаи не е възможно дори поставянето на тампон или извършването на стандартен гинекологичен преглед. Появата на вагинизма се свързва с липса на достатъчно предразполагане преди контакта, погрешно възпитание относно сексуалните отношения, страх от болка, проблеми с интимния партньор. Проблемът при полов акт не се крие в липсата на достатъчно сексуална възбуда или желание, а в пълната невъзможност за проникване на пениса във вагината.

Друга важна причина за болезнен секс е недостатъчната лубрикация на вагината, породена от въздействието на психически фактор или липса на естрогени след настъпването на менопауза. Някои лекарства също могат да станат причина за състоянието. Това са оралните контрацептиви, антиалергичните, успокоителни и антихипертензивни медикаменти.

Парене и неприятно усещане по време на сексуален акт се наблюдава при различни инфекции – бактериални и гъбични, брадавици и други полово-предавани болести. Химичното дразнене на вагината от интимна козметика, бельо, вагинални душове, тампони и презервативи, както и някои бариерни средства за предпазване и контрацепция са честа причина за неприятно сексуално изживяване.

Понякога причината се крие в определени анатомични особености, които значително затрудняват физическия акт – тясно отверстие на химена, наличие на надлъжна или напречна преграда във влагалището и други.

Силната болка по време на проникване на члена може да се дължи и на заболяване. Това могат да бъдат тазова възпалителна болест, хламидия, ендометриоза, кисти на яйчниците, поликистоза, миома на матката.

Нарушения в малкия таз, които произлизат от други органи, възпаления на дебелото черво, пикочния мехур, хемороиди, фисури и фистули могат да провокират болка при секс. Преживян психичен стрес, травма в областта и оперативна намеса също са източник на болка в някои случаи.

Понякога болката се появява още при навлизането на члена във влагалището. В такъв случай тя се локализира около дъното на вагината. Причината за това е матката, когато има някои доброкачествени разраствания или е променила положението си – пропадане и накланяне.

Сексуални проблеми

Не бива да се пропуска фактът, че в понякога сексът е болезнен и за мъжа. Това се получава в резултат на мускулен спазъм при вагинизъм или при наличие на анатомични пречки във влагалището. Кожни заболявания на кожата на пениса, възпаления и уретрит причиняват болки по време на секс и при мъжете.

Диагностициране на болезнен секс

За да се изяснят причините за болезнен секс е необходим гинекологичен преглед, по време на който специалистът може да открие наличие на проблеми с матката, яйчниците или маточната шийка. Извършват се различни образни, хормонални и микробиологични изследвания. Консултацията с психотерапевт може да даде много информация относно причините за сексуалния проблем.

Лечение на болезнен секс

При наличието на органичен фактор, който предизвиква състоянието, лечението се съсредоточава върху отстраняването му – чрез оперативен или медикаментозен подход. Инфекциозните причини се третират с антибатериална и антимикотична терапия. В някои случаи се прилагат изкуствени лубриканти, хормонално заместителна терапия. Кистите на яйчниците, пролапсът на матката се лекуват чрез операция.

Когато болезненият секс има емоционална етиология, лечението се осъществява чрез намесата на психотерапевт. Специалистът помага на жената да осъзнае каква е първопричината за сексуалните проблеми и промяна в това положение. Не е изключено на терапията да присъстват и двамата партньори, с цел сближаване и превъзмогване на ситуацията.

В някои случаи се налага промяна в осъществяването на лична хигиена, смяна на бельото и оралните контрацептиви. Дамските душове трябва да се ползват само, когато са препоръчани от гинеколог, в противен случай имат обратно действие и могат да причинят вагинален дискомфорт.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кукумей
Кукумей
22.08.2013 21:06
Брадавичките са бич божий!
0
0