Цианоза на устните

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Цианоза на устните
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Цианозата на устните представлява оцветяване в сиво-синкав нюанс на кожата и лигавицата им, което е резултат от недостиг на кислород в тъканите – хипоксия. Хипоксията може да засегне отделни клетки, органи, тъкани или целия организъм. Посиняването на устните може да засегне не само устните, но и венците и езика. Цианозата на устните е позната още като централна цианоза.

Цианозата на устните може да бъде причинено от краткотрайни събития или състояния, каквито са излагането на студ или изкачване на висока надморска височина. В голяма част от случаите посиняването на устните е резултат от различни заболявания и болестни промени в организма.

Заболяванията на дихателната система са едни от най-честите причини за поява на цианоза на устните. Към тях спадат: хронична обструктивна белодробна болест; белодробна хипертония, която представлява високо кръвно налягане; астма; бронхиолит /поява на възпаление в областта на малките дихателни пътища в белите дробове/; бронхит и много тежко протичаща пневмония, белодробна емболия, тромбофлебит, тумор в белите дробове, спонтанен пневмоторакс, идиопатична белодробна фиброза, хронична интерстициална белодробна болест.

Цианозата на устните може да бъде резултат от вродени дефекти в сърцето; епиглотит и миокарден инфаркт; нарушения в хемоглобина, причинени от токсини или медикаменти; хронична сърдечна недостатъчност, която представлява влошаване във възможността на сърцето да изпомпва кръв; синдром на Рейно и намаляване на циркулацията на кръвта. Тютюнопушене, свръхдозата наркотици и честите припадъци също могат да провокират посиняване на устните и последиците от състоянието.

Началната сърдечна недостатъчност също се проявява на лицето чрез повтаряща се периодична цианоза на устните. Това е промяна, която изисква прилагането на спешни мерки, за да се нормализира състоянието на хемодинамиката /движението на кръвта в съдовата система/. Когато насищането с кислород е ниско, кръвта променя своя цвят и когато добие характерния син цвят сигнализира за твърде ниските нива кислород. Това от своя страна причинява синият оттенък на кръвоносните съдове под кожата.

Причини за цианоза на устните

Сама по себе си цианозата на устните не е болест, а признак за наличието на заболяване или проблем. Тя може да бъде придружена от задух с дълбоко или бързо дишане, който сигнализира за наличието на ниско ниво на кислород и опитът на тялото да повиши приема на кислород. При леките случаи задухът е по-малък и се изразява в усилие.

Ниското съдържание на кислород причинява замайване, което в крайна сметка може да прогресира и болният да получи припадък. Други симптоми, които придружават цианозата в някои случаи са ускорен сърдечен ритъм, с или без повишено кръвно налягане, лесна уморяемост и слабост.

Диагностика на цианоза на устните

При появата на цианозата на устните при малко дете или възрастен човек веднага трябва да се потърси спешна медицинска помощ. Следва преглед, по време на който се оценяват възможните причини за появата на цианозата. Възможно е да се назначат изследвания на кръвта, оценка на сърдечната дейност, измерване на кръвното налягане и пулса, ехография на някои органи. Лекарят трябва да се запознае с историята на заболяванията на пациента, като по този начин може да се открие връзка между цианозата и наличие на сериозен здравословен проблем.

Лечение на цианоза на устните

Лечението на състоянието включва прилагането на кислородна терапия, чрез която се увеличават нивата на кислород и се подпомага дишането.

Необходимо е да се лекуват основните причини за появата на цианозата, за да се предотврати появата на рецидив и допълнително влошаване на проблема. Навременното лечение на цианозата е напълно задължително, защото тялото може да пострада при продължителните периоди на недостиг на кислород. Възможно е да се увредят важни тъкани и органи, които без кислород могат да загинат.

Когато цианозата на устните е причинена от измръзване или изкачване на прекалено голяма надморска височина, веднага трябва да се вземат мерки - затопляне на тялото и подобряване на кръвообращението; а във втория случай се налага връщането на болния на нормална височина и осигуряване на кислород.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати