Феномен на Кьобнер

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Петна по кожата
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Какво представлява феноменът на Кьобнер

Феноменът на Кьобнер представлява едно от най-разпространените явления в дерматологията. Описан е за първи път през 1872 година от Хайнрих Кьобнер. Терминът се използва за описване на реакция, при която се появяват и развиват нови лезии при хора, които вече страдат от кожни заболявания.

Лезиите се появяват в здрава кожа, в резултат от травма на друго място. Травмата в здравата част на кожата при болни от псориазис причинява образуването на плаки, които са идентични с тези, породени от състоянието. Поради тази причина, феноменът на Кьобнер е известен още като изоморфна реакция /реакция в същата форма/.

Феноменът на Кьобнер се свързва с няколко дерматологични заболявания и най-често с псориазис, витилиго и лихен планус. Болните от псориазис са особено уязвими.

Местните травми не винаги задействат този отговор. Феноменът на Кьобнер се появява между 10 и 14 дни след травмата на кожата, но не е изключено да се активира и години по-късно.

Предпоставки за феномена на Кьобнер

Слънчеви изгаряния е едно от най-честите явления, които предизвикват феномена на Кьобнер. Други такива могат да бъдат алергична реакция от ваксинация, някои лекарства, уртикария, ухапване от насекоми, татуировки, UV терапия, лак или боя за коса. Феноменът на Кьобнер може да се провокира след рубеола, остър фарингит или прекарана операция.

Въпреки че външните събития са тези, които предизвикват феномена, той може да бъде невидим и да възникне около нерв, в непосредствена близост до мястото на новопоявилата се реакция. Например, при счупване на ръката или при частична артроза може да доведе до псориатични лезии по ноктите. Дори малките и незначителни охлузвания могат да отключат реакцията на Кьобнер. Някои хора могат много лесно да провокират феномена, само с облягане на лакът за повече време или чрез поставяне на предпазен колан в колата.

Симптоми при феноменa на Кьобнер

Главният симптом на заболяването е кожната реакция срещу нараняване. Тя се изразява в мистериозно възпаление, което се разпростира върху здрава кожа, далеч от наранената област. Колкото по-тежко е нараняването, толкова по-тежко е увреждането на кожата. Появяват се лезии с различна големина и форма.

Най-засегнатата група от феномена на Кьобнер са болните от псориазис. От 25 до 50% от тях развиват явлението в един или друг момент, а при около 10% от тях, то се появява след всяко едно нараняване.

Диагностика на феномена на Кьобнер

Поставянето на диагнозата феномен на Кьобнер се извършва от специалист-дерматолог. Той трябва да се запознае с придружаващите заболявания на пациента и събитието, което е отключило неочакваните кожни промени. Когато пациентът страда от псориазис, диагнозата се поставя сравнително лесно, поради високия риск от развитието на феномена на Кьобнер, който съпътства заболяването.

Лечение на феномена на Кьобнер

Лечението на феномена на Кьобнер се изразява в прилагането на успокояващи кремове и мазила, лекарства за намаляване на сърбежите, възможно е да се назначат и антибиотици, които да подобрят състоянието на кожата.

Превенция на феномена на Кьобнер

Болните от псориазис и витилиго трябва да предприемат допълнителни мерки, чрез които да избегнат появата на състоянието. Предпазването от кожните наранявания е задължително условие.

При извършване на домакинските задължения, градинска дейност, туризъм трябва да се носят дълги ръкави и дори ръкавици; за да се избегне сухотата на кожата, която изкушава към почесване трябва да се използват овлажнители; за да се избегнат ухапвания от насекоми е хубаво да се ползват специални спрейове; къпането трябва да става с топла вода, а кожата никога не се търка; използва се мека кърпа, като подсушаването трябва да бъде внимателно и с потупване, а не с триене.

Препоръчва се ноктите да са къси, с цел избягване на евентуално надраскване; за предотвратяване на слънчево изгаряне е необходимо да се ползват слънцезащитни лосиони. Облеклото трябва да бъде удобно и меко. При нараняване, без значение колко малко е то, веднага мястото се измива нежно със сапун и чиста вода.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати