Рак на гърлото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Рак на гърлото
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Ракът на гърлото е злокачествено образувание, което може да се развие във всяка една част на ларинкса. Това е част от гърлото, състояща се от сложна смесица от мускули и хрущяли. Намира се в горната част на трахеята и пред хранопровода. Ролята на ларинкса е много голяма, защото той участва в жизненоважни процеси, като дишането, говоренето и преглъщането.

По време на дишането гласовите връзки се отпускат и отварят, а при задържане на дъха се затварят плътно. По отношение на преглъщането именно ларинксът защитава трахеята /дихателната тръба/. При гълтането, капачето, което покрива началото на ларинкса /епиглотис/ се затваря и благодарение на това действие не се допуска храната да навлезе в трахеята.

Ларинксът носи отговорност и за начина на звучене на гласа. По време на говор гласните връзки се стягат и работят синхронно. От белите дробове преминава въздух между тях и причинява вибрации. Чрез този процес се произвеждат звуците.

Въпреки че ракът на гърлото може да се развие във всяка част на ларинкса, по-голямата част от злокачествените образувания започват да се развиват в гласните връзки. От вътрешните си страни, ларинксът е покрит с епителни клетки, които се наричат сквамозен епител.

Както навсякъде по тялото, така и около ларинкса са разположени лимфни възли /лимфни жлези/. Това са малки възли, които наподобяват бобено зърно, но са част от лимфната система на тялото. Те спомагат за контрола над инфекциите, като пресяват всяко чуждо за организма явление. Обикновено лимфните възли са първото място, което раковите клетки достигат, отделяйки се от основното туморно образувание.

Видове рак на гърлото

Рак в плоскоепителните клетки – около 95% от рака на гърлото е именно от този тип. Развитието на рака се осъществява в плоскоепителните клетки, покриващи повърхността на гласните струни, епиглотиса и други части от ларинкса.

Това са клетки, които са силно устойчиви на груба храна, горещи напитки и много лесно заздравяват след някакво нараняване. Въпреки това, колкото повече се нараняват, толкова повече нови клетки трябва да се произвеждат. По този начин се увеличава шанса произведените клетки да се изродят в ракови.

Аденокарцином – аденоматозните клетки представлява клетки, които произвеждат слуз. Аденокарциномите са сравнително рядко явление, което започва в жлезните клетки, намиращи се по повърхността на ларинкса.

Саркома – представлява рак, който води своето начало от съединителните тъкани на тялото. Това са онези носещи тъкани, като мускули, кости и нерви. Рак, който се образува в хрущялите на гърлото се нарича хондросаркома и е много рядко срещан.

Причини за рак на гърлото

Прегледи при рак на гърлото

Въпреки че не е ясно какъв е точния механизъм, който отключва рака на гърлото, специалистите се обединяват около няколко фактори, които увеличават риска от появата му. На първо място е тютюнопушене. Доказано е, че в цигарения дим се съдържат около 50 вида канцерогени. След спиране на цигарите, вероятността за развитие на рак намалява значително. Тютюнопушене съчетано с алкохолни напитки е много опасна комбинация.

Редовната злоупотреба с алкохол уврежда не само клетките на ларинкса, но и на хранопровода, ларинкса и цялата храносмилателна система. Наличието на предишно раково образувание в областта на шията и главата, увеличава риска от появата на втори рак, този път в гърлото. Хора, които работят в условия на изпарения на различни отровни вещества също са с повишен риск.

Други причини за появата на рак на гърлото могат да бъдат диета, която е твърде бедна на витамин А и гастроезофагеална рефлуксна болест, по време на която стомашна киселина се връща в хранопровода и причинява болка с парещ характер.

Симптоми при рак на гърлото

Симптомите на заболяването се задълбочават с развитието и уголемяването на тумора. Най-характерните прояви включват дрезгавина в гласа; подуване в областта на шията, което се дължи на уголемените лимфни възли; възпаление на гърлото и натрапчиво усещане за заседнало образувание в гърлото; проблеми с дишането и тежка кашлица, която не отминава; загуба на килограми; лош дъх и поява на болка в ушите.

Диагностициране на рак на гърлото

Поставянето на диагнозата рак на гърлото се извършва на база провеждане на физикално изследване, по време на което се напипват уголемените лимфни възли; директна и индиректна ларингоскопия; компютърна томография и [биопсия, чрез която се установява вида на изменените клетки.

Лечение на рак на гърлото

Лечението на тежкото заболяване се провежда чрез комбинация от три основни подхода – операция, лъчетерапия и химиотерапия. Изборът на най-подходящото лечение зависи от възрастта на пациента, големината на тумора и наличието на метастази.

След провеждането на оперативна интервенция се назначава лъчелечение, чрез което се увеличава ефекта от нея. По време на химиотерапията се прилагат лекарствени препарати, които убиват или смаляват раковите клетки. Те се прилагат венозно.

Хранене при рак на гърлото

Важна част от лечението на рак на гърлото е правилното хранене, защото в някои случаи терапията води до загуба на апетит, а преглъщането е силно затруднено. За да се поддържа имунната система трябва да се приемат голямо количество калории и протеини. При затруднения в храненето, породени от сухота или лъчелечението, болният може да приема течни и предимно меки храни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest