Остеохондроза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Остеохондроза
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Остеохондрозата /osteon – кост и chondros – хрущял/ обединява в себе си група заболявания, които засягат ставния хрущял и нормално протичащото костно формиране в различни части на тялото. Болестта засяга предимно деца и юноши в активен растеж.

Все още не е уточнена точната причина за възникване на остеохондрозата, но се смята че важна роля играят различни метаболитни и инфекциозни фактори, както и остри или хронични травми и тежки физически натоварвания. В редица случаи остеохондрозата има първичен характер, без да има явна причина за появата й.

Механизмът на възникване на болестта се изразява в смущение в кръвоотока, който изхранва костта, а оттам и увреждането на костната и хрущялната тъкан. Недостатъчното кръвоснабдяване причинява некроза на костта. Резултатът от това е настъпването на патологични изменения.

При въздействие на голяма сила върху междупрешленните дискове, те започват да се деформират, травмират и постепенно оказват натиск върху близките нерви и кръвоносни съдове. По този начин ги повреждат.

Резултатът от този сложен процес е влошено кръвоснабдяване на главния мозък и дразнене на вътрешните органи. Когато дискът започне да се разрушава, той вече не може да бъде качествен амортисьор, което поврежда костната структура на гръбнака и той губи своята еластичност.

При появата на остеохондроза в гръбначния стълб и междупрешленните дискове, които се състоят от хрущялна тъкан се получава някои изменения. В резултат от това размерът на отвора, през който преминават нервите от гръбначния мозък се намалява. Така нервите могат много лесно да се прищипят. Ако останат много време в това положение, част от структурата им загива и мускулите атрофират. Намалената чувствителност на нервите може да причини липса на усещане в някои участъци.

Болен гръб

Рискове за появата на остеохондроза

Тежък физически трудостеохондрозата може да се появи при млад човек или спортист, защото в някои случаи хрущялната тъкан не е в състояние да издържи на прекаленото натоварване;

Наследственост – възможно е родителите да предадат на своето дете осанка или походка, които натоварват неравномерно гръбначния стълб. Наследствено могат да се предадат и особености в хрущялната тъкан, в резултат на което междупрешленните дискове се увреждат по-лесно.

Хора, които се занимават предимно с умствена дейност и седят по-дълго време, подлагат своя гръбнак на по-тежко натоварване, особено в случаите на неправилна стойка. Различни травми в областта, продължително неудобно положение, изкривяване на гръбначния стълб също са рискови фактори.

Симптоми при остеохондроза

Патологичните изменения причиняват скованост и болки в гърба, раменете и краката, а крайниците често изтръпват. При наличие на шийна остеохондроза характерните симптоми включват болки и изтръпване в ръцете и пръстите, главоболие и световъртеж. Гръдната остеохондроза може да причини сериозни проблеми в работата на вътрешните органи, а симптомите варират в зависимост от това кой орган е увреден.

Диагностициране на остеохондроза

Първоначално пациентът трябва да посети лекар-невролог, който назначава различни изследвания – ядрено-магнитен резонанс, рентгенография и компютърна томография. Благодарение на получените данни се поставя диагнозата остеохондроза и се назначава подходящо лечение.

Лечение на остеохондроза

Най-важната задача на лечението е намаляване на прекаленото напрягане на засегнатите мускули, което влошава заболяването и причинява болка.

Болки в гръбначния стълб

Изборът на точен метод за лечение зависи от степента на влошаване на заболяването. Предписват се различни противовъзпалителни медикаменти, лекарства за успокояване на тежката болка, препарати за отпускане на схванатите мускули. Изборът на препарати трябва да бъде много прецизен, защото голяма част от тях влияят отрицателно върху бъбреци, черен дроб и стомашно-чревния тракт.

Физиотерапията е неизменна част от лечение на остеохондрозата. Това е нискоинвазивен метод, който е дава значителни резултати. Процедурите трябва да бъдат извършвани под контрол на специалист, в противен случай може да се получи нежелан ефект.

Предпазване от остеохондроза

Предпазването от това тежко и болезнено състояние най-вече се състои в ежедневното движение. Ходенето пеша, туризмът и сутрешната гимнастика са дейности, които трябва да извършва всеки човек.

Застояването на едно място причинява натрупването на вредни токсини, които рано или късно причиняват увреждания. Приемът на много витамини, спорт и поддържането на телесното тегло в нормални граници са предпоставка за крепко здраве.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest