Кръвни съсиреци

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258652
Кръвни съсиреци
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Кръвните съсиреци представляват краен продукт на хемостазата /процесът на прекратяване на кръвотечение/. Наричат се още тромбове или съдови съсиреци, които се получават чрез натрупването на тромбоцити. По време на този процес се образува естествена тромбоцитна тапа и получилото се кръвотечение спира.

Всеки човек се порязва в един или друг момент, а именно способността на кръвта да се сгъстява и съсирва е жизнено важна за оцеляването. Когато целостта на някой кръвоносен съд е нарушена, тромбоцитите в кръвта стават лепкави и се натрупват около мястото на нараняването, образувайки споменатата тапа. В здраво състояние и при ненаранена цялост на кръвоносните съдове съсиреци не трябва да се образуват.

Кръвните съсиреци стават опасни, когато се появяват в нормални и здрави кръвоносни съдове или не се разтворят след като изпълнят своето предназначение. Първият тип съсиреци се наричат тромби. Те могат да се образуват по продължение на съдовата стена и да намалят и дори спрат нормалното движение на кръвта. Вторият тип съсиреци са познати като емболи. Те се образуват в една част на тялото, пътуват с кръвта и могат да причинят запушване в друга част на тялото.

Причини за появата на съсиреци

Няколко са болестите, които предизвикват образуването на опасните типове кръвни съсиреци. На първо място това е флебит, който в голяма част от случаите причинява неправилно образуване на съсиреци. Изключително опасни са заболяванията на кръвта, които могат да предизвикат възпаление и да променят нормалната биохимия.

Атеросклероза е една от най-разпространените болести, която е свързана с образуване на плаки и повишение на нивата на холестерол. Тя е тясно свързана с образуването на тромби, защото забавя скоростта на движението на кръвта и осигурява на тромбоцитите места, в които да се струпат и да образуват съсиреците.

Важно е да се отбележи, че при някои хора склонността към повишеното кръвосъсирване е генетично обусловена. Ако някой от родителите е имал проблем със съсиреците, много е вероятно и наследникът също да получи този проблем.

Хората, които пътуват често на дълги разстояния, също са изложени на повишен риск от появата на кръвни съсиреци, най-вече в областта на краката. Варикозните вени, затлъстяване, болести на черен дроб, сърдечно-съдовите проблеми са много честа причини за неправилно съсирване на кръвта.

Бременността е период, през който женското тяло търпи различни промени. Образуването на съсиреци е един от важните проблеми, който се дължи на увеличаването на фибрина /кръвна съставка, помагаща за образуването на съсирек/.

Симптоми при кръвни съсиреци

При формирането на съсирек, настъпва запушване на вената и кръвообращението в засегнатата зона се влошава. Резултатът от това е промяна в цвета /побеляване или посиняване/, оток и усещане за болка. Възможно е кожата да стане лъскава и опъната.

Когато съсирекът се отдели и образува ембол, се увеличава рискът от достигането му сърцето и белите дробове и блокирането на важен кръвоносен съд. Симптомите на това състояние са болки в гърдите, силни и внезапни нарушения на дишането. Това са прояви, които изискват спешна намеса, защото състоянието може да увреди тежко белите дробове. Не е изключено изходът да бъде фатален. Възможно е да се получи хронично повишение на кръвното налягане.

Когато съсирването на кръвта увредят нежните клапи, поддържащи циркулацията на кръв в сърцето може да се получи т.нар. постфлебитен синдром. Резултатът от това е събиране на кръв в долната част на крака и повишено налягане в кръвоносните съдове. Симптомите включват отичане на засегнатия крак и глезен, особено след дълго ходене или стоене. Възможно е да се появят язви по кожата. Много често кръвните съсиреци не предизвикват почти никакви симптоми и остават незабелязани.

Диагностициране на съсиреци в кръвта

Кръвни съсиреци при бременни

Поставянето на диагнозата се извършва на база проучване на клиничната картина и определяне на рисковите фактори. Извършват се изследвания, които обаче не винаги дават точна представа за състоянието. Най-често използваните са дуплекс ултрасонография, КТ венография, МР венография.

Лечение на кръвни съсиреци

След откриването на кръвни съсиреци веднага трябва да се започне лечение на състоянието. Назначава се антикоагулантна терапия, чрез която се разрежда кръвта. Благодарение на нея рискът от увеличаване и разпространение на съсирека значително намалява. Предписват се подходящи медикаменти, които се приемат под определен режим.

Профилактика на кръвни съсиреци

Образуването на кръвни съсиреци до известна степен може да бъде предотвратено чрез спазването на някои обикновени правила и приемът на малки дози антикоагуланти. В периоди на продължително обездвижване се препоръчва прием на повече вода, изпълняване на малки упражнения във всеки удобен момент, носене на еластични чорапи, които подпомагат циркулацията на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати